Štvrtok, 02. máj 2024
Meniny má Žigmund | zajtra Galina

Tisíce ľudí budú v Prešove hodovať po vegánsky

Hlavnú ulicu v Prešove už túto sobotu, 25. mája, zaplnia stánky s ponukou toho najlepšieho z rastlinnej kuchyne. Mesto bude po prvýkrát hostiť festival Vegánske hody.

Vegánske hody
Vegánske hody

Festival trvalo udržateľného a ohľaduplného stravovania, Vegánske hody, už túto sobotu 25. mája zavíta po prvýkrát aj do Prešova. Konať sa bude v čase od 10:00 do 20:00 hod. na Hlavnej ulici – pešej zóne v Prešove. Organizátori očakávajú účasť minimálne 3 000 ľudí, ktorí sa môžu tešiť na množstvo ohľaduplných a udržateľných jedál, vyrobených výlučne z rastlinných prísad. S bohatou ponukou jedál či produktov bez živočíšnych zložiek sa tu predstaví jedenásť predajcov spomedzi reštaurácií, bistier či obchodov s vegánskou kozmetikou a drogériou netestovanou na zvieratách.

Rastlinnú stravu, so všetkými jej benefitmi, si zúčastnení a zúčastnené budú môcť vychutnať v podobe najrôznejších vegánskych pokrmov. Budú mať na výber spomedzi tradičných slovenských jedál, ako sú halušky či pirohy s vegánskou bryndzou – vryndzou, cez burgre až po exotické indické špeciality. Spestrením budú sladké dobroty ako koláče, zákusky, donuty či raw zdravé sladkosti. Nebude chýbať ani osvieženie v podobe limonád, ovocných štiav, čapovanej kombuchy, kávy, čajov, či špeciálnych pív a vín. „Tento rok sme sa rozhodli rozšíriť náš festival aj do ďalších miest, a tak po nedávnej úspešnej premiére Vegánskych hodov v Trnave prinášame náš festival po prvýkrát aj do Prešova. Teší nás, že Vegánske hody môžeme postupne rozširovať aj ďalej, a tým priblížiť rastlinnú stravu čoraz väčšiemu počtu ľudí a poskytnúť im možnosť spoznať, aká vie byť vegánska strava pestrá, plnohodnotná a zároveň chutná.“ dodal Roman Facuna, zo združenia Humánny pokrok, ktoré podujatie organizuje. Ako aj v iných mestách, kde sa festival koná, tak aj v Prešove budú okrem stánkov s ponukou hotových jedál na podujatí k zakúpeniu aj trvanlivé či balené potraviny, ako rastlinné alternatívy mliečnych a mäsových výrobkov, sladké a slané pochutiny či prírodná vegánska kozmetika a drogéria netestovaná na zvieratách.

V rámci sprievodného programu sa ľudia môžu zúčastniť zaujímavých prednášok či kuchárskej show. O efektívnom aktivizme za práva zvierat porozpráva Martin Smrek, vedúci združenia Humánny pokrok a Alexandra Demetrianová vo svojej prednáške priblíži kampaň za zákaz kožušinových chovov na Slovensku. V kuchárskej show sa predstaví Miroslav Demjan, ktorý predvedie, ako si z mungo fazule pripraviť chutný guľáš. Vegánske hody sú príkladom festivalu, ktorý dbá na blaho zvierat a zároveň životného prostredia, preto v rámci minimalizácie odpadu budú všetky poháre na podujatí umývateľné a všetok riad kompostovateľný.

Vstup na podujatie je tradične voľný, ako vo všetkých mestách, kde sa festival koná a podrobný program podujatia a ponuku predajcov nájdete na stránke https://www.veganskehody.sk/presov/

O Vegánskych hodoch
Vegánske hody začali svoje aktivity od roku 2009 a od roku 2013 fungujú ako občianske združenie. Sú neziskovým podujatím, ktorého cieľom je propagácia práv zvierat, ochrany životného prostredia a zdravého životného štýlu prostredníctvom vegánskych pokrmov a za pomoci sprievodných podujatí ako prednášky, diskusie, workshopy a premietania. Do vegánskych hodov sa môže zapojiť každý – počínajúc profesionálnymi kuchármi z miestnych a zahraničných reštaurácií, až po amatérov. Vstup na podujatie je tradične voľný.

O Humánnom pokroku
Humánny pokrok je združením pre rozvoj ľudskosti a udržateľnosti. Sme hlasom zvierat a presadzujeme udržateľné riešenia, ktoré dokážu nasýtiť planétu. Humánny pokrok vznikol s cieľom priniesť na Slovensku silný hlas zvierat, ktorý bude klásť dôraz na ľudskosť a udržateľnosť. Združenie je členom globálnej koalície Open Wing Alliance bojujúcej proti klietkovému chovu sliepok a medzinárodnej organizácie Fur Free Alliance bojujúcej za ukončenie kožušinového chovu.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK