Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Tisíce ľudí budú v Prešove hodovať po vegánsky

Hlavnú ulicu v Prešove už túto sobotu, 25. mája, zaplnia stánky s ponukou toho najlepšieho z rastlinnej kuchyne. Mesto bude po prvýkrát hostiť festival Vegánske hody.

Vegánske hody
Vegánske hody

Festival trvalo udržateľného a ohľaduplného stravovania, Vegánske hody, už túto sobotu 25. mája zavíta po prvýkrát aj do Prešova. Konať sa bude v čase od 10:00 do 20:00 hod. na Hlavnej ulici – pešej zóne v Prešove. Organizátori očakávajú účasť minimálne 3 000 ľudí, ktorí sa môžu tešiť na množstvo ohľaduplných a udržateľných jedál, vyrobených výlučne z rastlinných prísad. S bohatou ponukou jedál či produktov bez živočíšnych zložiek sa tu predstaví jedenásť predajcov spomedzi reštaurácií, bistier či obchodov s vegánskou kozmetikou a drogériou netestovanou na zvieratách.

Rastlinnú stravu, so všetkými jej benefitmi, si zúčastnení a zúčastnené budú môcť vychutnať v podobe najrôznejších vegánskych pokrmov. Budú mať na výber spomedzi tradičných slovenských jedál, ako sú halušky či pirohy s vegánskou bryndzou – vryndzou, cez burgre až po exotické indické špeciality. Spestrením budú sladké dobroty ako koláče, zákusky, donuty či raw zdravé sladkosti. Nebude chýbať ani osvieženie v podobe limonád, ovocných štiav, čapovanej kombuchy, kávy, čajov, či špeciálnych pív a vín. „Tento rok sme sa rozhodli rozšíriť náš festival aj do ďalších miest, a tak po nedávnej úspešnej premiére Vegánskych hodov v Trnave prinášame náš festival po prvýkrát aj do Prešova. Teší nás, že Vegánske hody môžeme postupne rozširovať aj ďalej, a tým priblížiť rastlinnú stravu čoraz väčšiemu počtu ľudí a poskytnúť im možnosť spoznať, aká vie byť vegánska strava pestrá, plnohodnotná a zároveň chutná.“ dodal Roman Facuna, zo združenia Humánny pokrok, ktoré podujatie organizuje. Ako aj v iných mestách, kde sa festival koná, tak aj v Prešove budú okrem stánkov s ponukou hotových jedál na podujatí k zakúpeniu aj trvanlivé či balené potraviny, ako rastlinné alternatívy mliečnych a mäsových výrobkov, sladké a slané pochutiny či prírodná vegánska kozmetika a drogéria netestovaná na zvieratách.

V rámci sprievodného programu sa ľudia môžu zúčastniť zaujímavých prednášok či kuchárskej show. O efektívnom aktivizme za práva zvierat porozpráva Martin Smrek, vedúci združenia Humánny pokrok a Alexandra Demetrianová vo svojej prednáške priblíži kampaň za zákaz kožušinových chovov na Slovensku. V kuchárskej show sa predstaví Miroslav Demjan, ktorý predvedie, ako si z mungo fazule pripraviť chutný guľáš. Vegánske hody sú príkladom festivalu, ktorý dbá na blaho zvierat a zároveň životného prostredia, preto v rámci minimalizácie odpadu budú všetky poháre na podujatí umývateľné a všetok riad kompostovateľný.

Vstup na podujatie je tradične voľný, ako vo všetkých mestách, kde sa festival koná a podrobný program podujatia a ponuku predajcov nájdete na stránke https://www.veganskehody.sk/presov/

O Vegánskych hodoch
Vegánske hody začali svoje aktivity od roku 2009 a od roku 2013 fungujú ako občianske združenie. Sú neziskovým podujatím, ktorého cieľom je propagácia práv zvierat, ochrany životného prostredia a zdravého životného štýlu prostredníctvom vegánskych pokrmov a za pomoci sprievodných podujatí ako prednášky, diskusie, workshopy a premietania. Do vegánskych hodov sa môže zapojiť každý – počínajúc profesionálnymi kuchármi z miestnych a zahraničných reštaurácií, až po amatérov. Vstup na podujatie je tradične voľný.

O Humánnom pokroku
Humánny pokrok je združením pre rozvoj ľudskosti a udržateľnosti. Sme hlasom zvierat a presadzujeme udržateľné riešenia, ktoré dokážu nasýtiť planétu. Humánny pokrok vznikol s cieľom priniesť na Slovensku silný hlas zvierat, ktorý bude klásť dôraz na ľudskosť a udržateľnosť. Združenie je členom globálnej koalície Open Wing Alliance bojujúcej proti klietkovému chovu sliepok a medzinárodnej organizácie Fur Free Alliance bojujúcej za ukončenie kožušinového chovu.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK