Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

V Rákociho paláci objavíte životné príbehy chýrnych spišských a šarišských bačov

Krajské múzeum v Prešove predstaví unikátnu pastiersku kultúru východného Slovenska.

V rámci jubilejného 40. podujatia z cyklu Čaj o piatej u Rákociho sa návštevníci dozvedia, že bačovia mali blízko k mágii, k panstvu ale aj k lúpežníkom a dokonca mali svojich patrónov. Zaujímavosti a historické okolnosti rozvoja salašníctva na Slovensku priblíži hosť večera Peter Kováč, etnológ Spišského múzea v Levoči.
Podľa Kováča je vzťah k ovci jedným z najstarších, aké si v priebehu vekov človek so zvieraťom vytvoril. Je tomu tak aj na našom území, kde výrazný vplyv na rozmach chovu oviec mala najmä valaská kolonizácia.
„Ona a ďalšie historické a geografické okolnosti vplývali v karpatskom oblúku na vznik unikátnej pastierskej kultúry. Na východe Slovenska, v regiónoch Spiš a Šariš má ovčiarska kultúra a folklór jedinečnú podobu, “ vysvetľuje Kováč.

Ovčiari tu podľa jeho slov tvorili špecifickú sociálnu skupinu, ktorá bola ohromne rozporuplná. Väčšinu roka trávili síce sami v divočine, no vo vidieckych komunitách boli ovčiari považovaní za múdrych ľudí.
„Niektorí mali blízko k šľachte aj k zbojníckym živlom na okraji spoločnosti a mnohí boli znalcami mágie a tajomných zaklínadiel, “ prezradil Kováč.
Ako ďalej hovorí, boli to ľudia do koča aj do voza a veľakrát dokázali prekvapiť.
„Pri práci chodili zaúdení a zamastení, no vo sviatok ich odev v noblese a vznešenosti často nemal obdoby, “ dodáva Kováč.

Mgr. Peter Kováč dokumentuje a popularizuje tradičné ovčiarstvo a tradičnú ľudovú kultúru na strednom Spiši. Momentálne sa venuje tvorbe dokumentárneho filmu o ovčiarstve. Prednáška sa uskutoční v stredu 22. mája o 17.00 h v etnografickej expozícii v Rákociho paláci.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK