Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Svetový deň včiel aj v Prešove

Pri príležitosti Svetového dňa včiel boli na bašte františkánskeho kláštora umiestnené nové včelie rodiny.

Ako uvádza včelár Stanislav Kowalski, v pláne je postupne vytvoriť „Včeliu záhradu“, ktorá by poukázala na význam životného prostredia pre život včiel. Snahou tejto iniciatívy je upozorniť na skutočnosť, že včely sú nevyhnutné pre náš ekosystém a že je povinnosťou človeka vytvoriť im také podmienky, ktoré by neohrozovali ich existenciu, ale naopak, boli by prospešné pre ich rozvoj.

Včely, ako jedny z najvýznamnejších opeľovačov, majú v prírode nezastupiteľné miesto, pretože zásadným spôsobom prispievajú k zachovaniu biodiverzity. Odhaduje sa, že až 76% všetkých potravín, ktoré konzumujeme, je výsledkom ich opelenia.

Tento vzácny opeľovač však mizne v dôsledku klimatických zmien, znečistenia, intenzívneho využívania pesticídov v poľnohospodárstve a rôznych chorôb. Včely zbierajú nektár a peľ z okruhu približne 30 km2 a preto veľmi citlivo reagujú na akékoľvek zmeny prostredia, v ktorom žijú. Až 76% celej potravinovej výroby závisí od opeľovania, včely sú preto nenahraditeľné pre našu potravinovú bezpečnosť.

Preto je veľmi dôležité, aby sa život včiel a ich úloha pri zachovávaní biodiverzity dostali do povedomia širokej verejnosti. Je potrebné, aby sa nielen poľnohospodári, ale aj ostatní obyvatelia tejto planéty, aktívne zapájali do ochrany tohto nenahraditeľného hmyzu.

20. mája 2019 sa oslavuje "Svetový deň včiel". Tento nový svetový deň vyhlásila Organizácia Spojených národov (OSN). Dátum tohto svetového dňa je spomienkou na výročie narodenia slovinského včelára Antona Janšu (20. mája 1734 - 13. september 1773), ktorý v 18. storočí bol pionierom moderných včelárskych techník v Slovinsku.

Stanislav Kowalski, včelár

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK