Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Pôrodná asistentka pedagogička z Prešovskej univerzity získala Biele srdce

Slovenská komora sestier a pôrodníckych asistentiek udeľovala už po dvanástykrát Biele srdce. Prestížne ocenenie za obetavosť, starostlivosť a ľudskosť si prevzala aj PaedDr. Mgr. Helena Galdunová, PhD. z Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove (FZO PU).

Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier, ktoré sa na celom svete oslavuje na výročie narodenia priekopníčky moderného ošetrovateľstva Florence Nightingalove, sa konalo slávnostné podujatie za účasti vyše 200 pozvaných zdravotných sestier z celého Slovenska. Na tohtoročnom 12. ročníku získalo ocenenie v podobe drôteného šperku 30 zdravotných sestier a pôrodných asistentiek a jeden zdravotný brat.
Biele srdce sa tradične udeľuje v piatich kategóriách. Tento rok ho získalo 17 sestier v praxi, dve pôrodné asistentky, osem sestier manažérok, dve sestry pedagogičky, jedna pôrodná asistentka pedagogička a jedna sestra získala mimoriadne ocenenie za celoživotný prínos pre ošetrovateľstvo. V rámci kategórie Pôrodná asistentka pedagóg si Slovenská komora sestier a pôrodníckych asistentiek všimla a ocenila zásluhu doktorky Heleny Galdunovej z Katedry pôrodnej asistencie FZO PU. „Je to veľmi pekné a pre mňa veľmi vzácne ocenenie. Je prejavom toho, že prácu, ktorú vykonávam si niekto všimol a vyhodnotil ako dobrú, čo si nesmierne vážim. Posúva ma to ďalej, ale zároveň aj zaväzuje. Chcela by som sa poďakovať svojim kolegyniam z fakulty, ale aj z nemocnice, ako i študentkám, ktorí mi pomáhajú napredovať, “ uviedla ocenená Helena Galdunová. Zároveň dodala, že má to šťastie lebo pre ňu platí vyjadrenie Maxima Gorkého: „Keď je práca potešením, vtedy je aj život šťastím.“
Všetkých ocenených prijal v utorok, 21. mája v Prezidentskom paláci aj prezident SR Andrej Kiska.

Celosvetový symbol sestier Biele srdce bol oficiálne zvolený v roku 1999 pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodnej rady sestier. Tvar srdca je prejavom humánnej komunikácie a pomoci a súčasne miestom, odkiaľ pramení kvalita ošetrovateľskej starostlivosti. Biela farba srdca symbolizuje jeho nositeľom prelínanie sa všetkých farieb, ktoré svet pozná, tak ako sestra prijíma všetkých ľudí sveta.

PaedDr. Mgr. Helena Galdunová, PhD. získala v roku 2009 titul PhD. na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave v odbore Ošetrovateľstvo. V roku 2013 absolvovala bakalárske štúdium na FZO PU v odbore pôrodná asistencia, následne v roku 2015 špecializačné štúdium Intenzívna starostlivosť v gynekológii a pôrodníctve. V roku 2018 ukončila magisterské štúdium v odbore pôrodná asistencia. V rokoch 1986 - 2003 pracovala na gynekologicko-pôrodníckom oddelení FNsP J. A. Reimana Prešov ako sestra pri lôžku a pôrodná asistentka. Na Katedre pôrodnej asistencie FZO PU pôsobí od februára 2003 ako odborná asistentka. V rámci pracovnej náplne sa venuje vedeniu prednášok a seminárnych cvičení v predmetoch teoretické základy pôrodnej asistencie, sexuálne zdravie a výchova k plánovanému rodičovstvu, pôrodníctvo a pôrodná asistencia, psychofyzická príprava na pôrod, alternatívne metódy v pôrodníctve, vedenie klinických cvičení na Gynekologicko-pôrodnickej klinike. Je zaradená do personálnej encyklopédie Who is Who v Slovenskej republike (2008). V roku 2008 jej bola udelená Cena „Biele srdce“ na regionálnej úrovni v kategórii: sestra -pedagóg. Je držiteľkou bronzovej a striebornej plakety za rozvoj PU v Prešove. Pravidelne sa zúčastňuje odborných stáži v zahraničí – Poľsko, Česko, Portugalsko, Rakúsko. Od roku 2011 vykonáva funkciu predsedníčky Akademického senátu PU.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK