Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Akreditačná komisia schválila inžiniersky program pre vysokú školu ISM Slovakia

Vysoká škola medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove má schválený nový inžiniersky študijný program zameraný na ekonomiku a manažment. „Študijný program ekonomika a manažment v obchodnom podnikaní nám v uplynulých dňoch schválila akreditačná komisia, teraz už len čakáme na podpis ministerky školstva, “ neskrýva radosť kancelár školy, Jozef Polačko.

Študenti budú môcť už od septembra priamo v Prešove absolvovať plnohodnotné inžinierske vysokoškolské vzdelanie zamerané na ekonomiku a manažment. Odbor sa bude vyučovať prioritne v slovenčine, škola však ponúkne aj kombinácie s angličtinou, nemčinou a ruštinou. Denné inžinierske štúdium bude trvať dva roky, externé o pol roka dlhšie.

„V odbore medzinárodného podnikania sme doteraz mali len bakalársky stupeň štúdia, študenti potom odchádzali študovať na iné školy, “ približuje J. Polačko. Keďže dominantným sektorom v Prešovskom kraji je obchod a služby, potenciál uplatnenia absolventov je vysoký. Na inžinierske štúdium sa škola dlhodobo pripravovala a akreditáciu sa snažila získať niekoľko rokov. „V roku 2005 sme začínali s bakalárskym programom medzinárodné podnikanie v obchode a službách. Po štyroch rokoch sme začali pociťovať potrebu ponúknuť študentom pokračovanie na druhom stupni vysokoškolského vzdelania. Trvalo to celých osem rokov, kým sme akreditáciu získali. Dostali sme dokonca hodnotenie, ktoré nás oprávňuje aj na doktorandské štúdium, “ vracia sa do minulosti kancelár prvej súkromnej vysokej školy na východe.

Dnes je prešovská škola ISM Slovakia odborne a personálne pripravená na kvalitné zvládnutie programu. „Inak by sme ani nezískali akreditáciu, “ zdôrazňuje J. Polačko a pokračuje: „Staviame na tom, že pripravujeme študentov pre prax – asi polovica vyučujúcich sú profesionáli, ktorí majú s podnikaním osobné skúsenosti, vyskúšali si reálnu prax a získali aj príslušné vedecké vzdelanie.“

Prečo mala škola ambíciu ponúknuť študentom špeciálne inžiniersky program, vysvetľuje rektor Marek Storoška: „Rozdiel medzi magisterským a inžinierskym štúdiom je v projektových prácach. Inžinierske štúdium vyžaduje až 30 % projektových prác počas štúdia. V tímových projektoch sa študenti učia práci v tíme, rozdeľujú si činnosti a kompetencie, vedú kolektív, kontrolujú... je to vlastne simulácia firmy a príprava na prax, o ktorej toľko hovoríme a ktorá je našou prioritou. Prirodzene, prax priamo vo firmách je u nás samozrejmosťou.“

Nový program v Prešove zabezpečí klasické vysokoškolské ekonomické vzdelanie so špecializovaným zameraním na obchod a služby. „V rámci tohto programu sme sa posunuli aj smerom ku kreatívnemu priemyslu, ktorý bude súčasťou štúdia. Tento trend je výsostne aktuálny v celej Európskej únii. U nás sa mu venuje prorektorka školy Eva Hvizdová, “ dodáva rektor.

Vysoká škola medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove pôsobí od roku 2005 ako prvá súkromná vysoká škola na východe Slovenska s nemeckým know-how. Ponúka bakalárske a magisterské študijné programy v dennom i externom štúdiu zamerané na podnikanie, etiku a sociálne služby. Venuje sa tiež postgraduálnemu štúdiu. Doteraz jej brány opustilo približne 2 600 absolventov.

Jozef Polačko (vľavo) kancelár VŠMP ISM Slovakia a Marek Storoška rektor

Jozef Polačko (vľavo) kancelár VŠMP ISM Slovakia a Marek Storoška rektor
Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
BUDÚCI FYZIOTERAPEUTI ZÍSKAJÚ PRAX V POPREDNOM REHABILITAČNOM CENTRE VĎAKA NOVÉMU PARTNERSTVU
Prešov 27. február 2024 – Prešovská univerzita v Prešove (PU), zastúpená Fakultou zdravotníckych odborov (FZO), a rehabilitačné centrum Adeli Medical Center, podpísali Memorandum o spolupráci, čím sa otvárajú nové možnosti v zlepšovaní kvality vzdelávania a vedeckovýskumnej činnosti v oblasti fyzioterapie. Táto spolupráca, prvá svojho druhu na Slovensku, umožní študentom získavať najmodernejšie poznatky a prax priamo v prostredí jedného z najväčších neurorehabilitačných centier na svete.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK