Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Prešovčania zažili Noc múzeí a galérií s Andym Warholom

Šarišská galéria v Prešove otvorila svoje brány verejnosti k vyhľadávanej výstave Andy Warhol – „Ja pochádzam odnikiaľ“, realizovanej MMUAW v Medzilaborciach v rámci projektu Warhol tour 2018 – 2021.

Uplynulý víkend sa niesol v duchu 15. ročníka medzinárodného podujatia s názvom Noc múzeí a galérií. Tento unikátny formát nám vďaka aktuálne inštalovaným výstavám Šarišskej galérie v Prešove tohto roku ponúkol o čosi viac, než mohli návštevníci zažiť doposiaľ. Potvrdil to zvýšený záujem verejnosti, kedy bránami galérie prešlo počas jedného večera viac ako 400 návštevníkov.

Výstavné siene ponúkli možnosť nazrieť do výberu diel predstavujúcich Warholove rané práce v konfrontácii s jeho ikonickými pop-artovými dielami ako Marilyn Monroe, Jackie Kennedy, Goethe až po diela, ktoré vytvoril tesne pred svojou smrťou a súvisia s jeho náboženskou vierou ako Posledná večera, Kríže či Lebky. (Cubjak, 2019).

Okrem zlatého klinca, v podobe pop-artového kráľa, mala verejnosť možnosť spoznať aj diela nekonformného a kontroverzného umelca z Medzeva, Helmuta Bistiku. Výstava s názvom Sladké pokušenie / Süsse Versuchung predstavila skulptúry, inštalácie, objekty, asambláže a maľby z rokov 2015-2018. Trojicu aktuálnej výstavnej ponuky dotvára výstava pedagógov Katedry výtvarnej výchovy a umenia pripravená pri príležitosti 60. výročia založenia Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove, pod názvom Nepoznané svety.

Ako už je zvykom, podujatie tohto formátu sprevádzali aj ďalšie aktivity ako komentované prehliadky, workshopy a tvorivé dielne, či premietanie dokumentárneho filmu o Josefovi Polákovi, prvom riaditeľovi Východoslovenského múzea v Košiciach. Pre najmenších si Šarišská galéria pripravila hudobnú rozprávku v podaní Divadla Portál s názvom Rozprávkový hrniec.

Drobnú ochutnávku inšpiratívnej atmosféry Noci múzeí a galérií 2019 si môžete vychutnať aj vďaka priloženej fotogalérii z tohto podujatia.

Kolektív pracovníkov Šarišskej galérie v Prešove.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK