Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Parasport24 tour

Ukážky prvej pomoci na najväčšom športovo-charitatívnom podujatí na Slovensku budú s podporou Falck neziskovej organizácie zabezpečovať inštruktori. Cyklistický pelotón zložený z hendikepovaných športovcov a známych osobností odštartuje v stredu 5. júna z Prešova a svoju tohtoročnú trasu uzavrie 8. júna v Bešeňovej.

K pelotónu sa každoročne pripája aj množstvo známych osobností z rôznych oblastí verejného života – herci, speváci, hudobníci či moderátori. „Mám veľkú radosť, že sa nám Parasport24 tour opäť podarilo zorganizovať. Komunita hendikepovaných športovcov vďaka tomu už tradične aj s podporou osobností sadne na niekoľko dní na bicykle, prejde naprieč Slovenskom a každý deň bude na naplánovaných zastávkach pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú, ” vysvetľuje organizátor podujatia Miroslav Buľovský.

Počas týchto dní budú inštruktori cyklistov sprevádzať po celej trase v sanitke a na vybraných miestach sa budú stretávať s deťmi na školách a robiť osvetu o živote s hendikepom. Deti si budú môcť pozrieť sanitku a jej vybavenie a dozvedia sa viac aj o práci záchranárov. Rovnako ako po minulé roky aj v rámci nadchádzajúceho ročníka sa Parasport24 tour počas jednej zo svojich etáp spojí s charitatívnym behom Barlatón, a to v posledný deň cyklistiky – v sobotu 8. júna v Liptovskom Hrádku, kde budú inštruktori k dispozícii po celý deň, nakoľko budú robiť ukážky prvej pomoci.

Spoločnosť Falck spolupracuje na tomto podujatí po prvýkrát. „Keď sme boli oslovení zástupcami organizácie s tým, či by sme mohli pomôcť počas tohto charitatívneho podujatia, ani chvíľu sme neváhali. Myšlienka pomoci hendikepovaným ľuďom, ktorí následne pomáhajú ďalším, je pre nás silnou inšpiráciou. Veríme, že na tomto podujatí budeme pomáhať aj v ďalších ročníkoch, “ hovorí Jana Mračnová, výkonná riaditeľka Falck n.o.

Športovci by mali počas pelotónu dbať najmä na pitný režim, aby sa vyhli následným vážnym zdravotným ťažkostiam, aj vzhľadom k očakávanému teplému víkendu. Chronickí pacienti by nemali zabudnúť na lieky, ktoré užívajú pravidelne. Potrebná je kvalitná a pevná obuv. Vhodné je pribaliť si lieky proti bolesti, repelent na ochranu pred hmyzom, vhodnú pokrývku hlavy a vzdušné oblečenie.

Trasa Parasport tour 5. – 8. 6. 2019 (čiernou sú vyznačené zastávky inštruktorov s ukážkami prvej pomoci):

Streda 5.6.2019:
Prešov - Veľký Šariš – Šarišské Michaľany – Sabinov – Lipany – Pusté Pole – Plaveč – Stará Ľubovňa

Štvrtok 6.6.2019:
Stará Ľubovňa – Podolínec – Spišská Belá – Kežmarok – Stará Lesná

Piatok 7.6.2019:
Stará Lesná – Poprad – Svit – Lučivná – Štrba – Tatranská Štrba – Štrbské Pleso

Sobota 8.6.2019:
Štrbské Pleso – Prybilina – Vavrišovo – Liptovský Hrádok – Liptovský Mikuláš – Galovany – Partizánska Ľupča – Bešeňová

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovskí volejbalisti vyrovnali semifinálovú sériu
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov druhými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu vyhrali v 5-setovej dráme 3:2 (25:16, 25:19, 18:25, 20:25, 15:11). V sérii na 3 výhry je stav vyrovnaný 1:1. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 1:1.
Prešovským volejbalistom po dvoch rokoch ušlo finále, zahrajú si o bronz
Vo štvrtok pokračovala Niké Extraliga mužov štvrtými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov opäť hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu dokázali reagovať na 2-setové manko, ale napriek vyrovnaniu padli v tajbrejku po setoch (21:25, 23:25, 25:22, 25:23, 12:15). Museli sa skloniť pre súperom, ktorý ich po výhre 3:1 na zápasy poslal do série o bronzové medaily. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 2:2.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK