PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18021/dobrovolnici_budu_pocas_podujatia_nase_mesto_pomahat_aj_na_vychode_slovenskauz_tento_piatok_asobotu_bude_vpoprade-_presove_i_spisskej_novej_vsi_aokoli_pomahat_283_dobrovolnikov_zfiriem_i_verejnosti-.html

Dobrovoľníci budú počas podujatia Naše Mesto pomáhať aj na východe Slovenska Už tento piatok a sobotu bude v Poprade, Prešove i Spišskej Novej Vsi a okolí pomáhať 283 dobrovoľníkov z firiem i verejnosti.

Aj tento rok sa 7. a 8. júna bude konať najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva v strednej Európe – Naše Mesto. Medzi 46 zapojenými slovenskými mestami a obcami nebudú chýbať ani Poprad, Prešov a Spišská Nová Ves. Tento rok budú dobrovoľníci okrem tradičného skrášľovania týchto miest pomáhať aj na okolitých hradoch či robiť spoločnosť seniorom.

Čoraz viac firiem chce byť zodpovedných a svoju nezištnú pomoc mieria najmä na miesta, kde pôsobia. V roku 2007 sa do prvého ročníka Nášho Mesta zapojilo len 20 firiem. Odvtedy sa ich počet zvýšil takmer osemnásobne. „Teší nás, že z toho množstva možností ako pomáhať, zamestnávatelia nezabúdajú na naše regióny a svojim zamestnancom umožnia na jeden deň priložiť ruku k dielu na mieste, kde sa napríklad hrávajú ich deti alebo chodia venčiť svojich psov, “ hovorí Michal Kišša, programový riaditeľ Nadácie Pontis.

Aj ľuďom čoraz viac záleží na miestach, v ktorých žijú. Počet aktivít v mestách, ktoré vítajú pomoc dobrovoľníkov počas Nášho Mesta vzrástol od roku 2007 takmer 30-násobne. Tento rok si firemní dobrovoľníci mohli vyberať z viac než 500 aktivít naprieč celým Slovenskom. „Naše Mesto predstavuje nielen možnosť pre firmu pomáhať regiónom a zároveň pre zamestnancov zorganizovať netradičný teambuilding. Podujatie je hlavne mostom, ktorý spája dobrovoľníkov s miestami, kam chodia pomáhať a veľakrát toto stretnutie prerastie do dlhodobej spolupráce, “ dodáva Kišša. Tento rok bude celkovo v 46 mestách a obciach na Slovensku pomáhať viac ako 10 000 dobrovoľníkov.

Pri Prešove budú dobrovoľníci pracovať hlavne na hradoch
V okolí Prešova dobrovoľníci pomôžu pri obnove štyroch hradov v okolí – Šebeš, Soľnohrad, Obišovský a Lipovský hrad. Pomoc bude spočívať v príprave kameňov pre murárske práce a úprave prístupových chodníkov. Zaujímavú aktivitu si pre dobrovoľníkov pripravila aj Materská škola, Budovateľská 8. Do kvetinovej hriadky vytvoria tzv. hmyzí hotel, aby deti mohli následne pozorovať prípadný hmyz.

V Poprade budeme prepájať rôzne generácie
Dobrovoľníci zavítajú do Domu Seniorov v Tatranskej Štrbe, kde budeme prepájať mladú generáciu a seniorov prostredníctvom spoločných aktivít. Dobrovoľníci budú spoločne so seniormi sadiť kvety, upratovať vonkajšie priestory zariadenia, kosiť trávu či pracovať v ergoterapeutickej dielni. Cieľom medzigeneračného stretnutia je nielen skrášlenie a zveľadenie priestorov, v ktorom seniori žijú, ale najmä podpora a rozvoj sociálnych vzťahov. Rôzne aktivity pripravila pre dobrovoľníkov aj Základná škola s materskou školou, Komenského 15. Dobrovoľníci tu priložia ruku k dielu pri renovácii vnútorných priestoroch školy aj vonkajšieho areálu.

V Spišskej Novej Vsi budú dobrovoľníčiť aj zamestnanci mesta
Spišskú Novú Ves bude skrášľovať celkovo 94 dobrovoľníkov. Zapoja sa aj zamestnanci Mestského úradu, členovia Mestských výborov i bežní občania, ktorí sa budú podieľať na skrášlení a zveľadení svojho letného kúpaliska, kde namaľujú jeho plot. Práce budú prebiehať aj v komunitnej záhrade a na detskom ihrisku ZÁZEMIE. Dobrovoľníci tam pomôžu pri sadení nových stromčekov.

O Našom Meste
Naše Mesto je najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva v strednej Európe. Tento rok sa do podujatia zapojí viac ako 10 000 dobrovoľníkov. Pomôžu tak 238 neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, domovom sociálnych služieb, ale aj školám, škôlkam či samosprávam zlepšiť prostredie, v ktorom pôsobia. Dobrovoľníkov v tričkách so sloganom „Mám srdce na správnom meste“ zo 155 firiem stretnete v 46 mestách a obciach po celom Slovensku.

 
4.6.2019 | Autor: Jana Meszárosová | Mesto Prešov | čítané: 993 krát