PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18024/nova_posila_v_presov_karate_kids.html

Nová posila v Presov Karate Kids

Presov Karate Kids sa rozšírili o ďalších členov z radu rodičov, bývalých športovcov, ktorí trénujú disciplínu AGILITY (gymnasticko-karatisticko-atletická dráha, ktorá je zameraná pre menšie deti v mladšom školskom veku). Prinášame Vám rozhovor s Erikou Jendrušovou a Dávidom Kokočákom.

Trénerka AGILITY V KK JUNIOR - ERIKA JENDRUŠOVÁ:

1. Ako ste sa dostali k Junioru? Je pravda že Vaša dcéra Sofia je MAJSTERKA EURÓPY? Ako ste vnímali jej progres na súťažiach, nebáli ste sa dať dievča na karate ako žena?

Keď dcéra Sofia začala navštevovať základnú školu a hľadali sme aktivity, upútal nás náborový plagát nalepený na škole. Navrhli sme jej, či sa pôjdeme pozrieť. Súhlasila... a tak sa všetko začalo.
Najprv začala chodiť na tréningy karate do Karate klubu Junior Prešov Sofia. Keďže je v klube úžasná možnosť trénovať rodič spolu s dieťaťom, pridal sa k nej jej otec Maroš.
V minulom roku dosiahol aj jej malý brat Marcus vek 3 roky a rozhodli sme sa pridať k tréningom karate celá rodina. Dcéra, syn, mama a otec. Teraz s odstupom času vieme, že to bolo jedno z najlepších rozhodnutí v našom rodinnom živote.

Áno, Sofia je úradujúca Majsterka Európy v kumite / športový zápas v karate / v kategórii 8 – 9 ročné dievčatá do 27 kg. Boli to veľmi silné emócie a nesmierna radosť, keď som sa to dozvedela zo správ na messengeri, keďže Majstrovstvá Európy boli v Talianskom Lanciane a ja som čakala na správy doma ako na ihlách.

Som pyšná a hrdá, čo Sofia dokázala len po dvoch rokoch tvrdého tréningu a ako dokázala zužitkovať skúsenosti od svojich trénerov z KK Junior Prešov. Môj obdiv majú všetky deti v našom klube karate, hlavne dievčatá, ktoré sú také krehké, jemné a zároveň silné a odvážne. Myslím, že mnohí dospelí by v sebe nenašli toľko sebazaprenia, vytrvalosti a odvahy ako ich krehké deti :o). Obrovská vďaka patrí našim trénerom, ktorí majú celoživotné skúsenosti a ochotu ich odovzdať našim deťom.

Kombinácia dcéra, dievča a karate ? Áno, obávala som sa, ale v dnešnej tvrdej dobe jej to môže byť len a len na osoh. Nemyslím boj ako taký, ale skôr rovnováha rozvoja tela a ducha mladého človeka, zvládanie stresu, samostatnosť, sebadisciplína, vytrvalosť, cibrenie pozornosti a mnoho iných dôležitých návykov a skúseností, ktoré so sebou prinášajú pravidelné kvalitné tréningy a možnosť porovnávania svojich síl a zručností na mnohých náročných domácich aj zahraničných súťažiach.

2. Podobne ako ostatní tréneri z radu rodičov, aj Vy pomáhate s disciplínou AGILITY . Ako vidíte svoje zapojenie do trénerského procesu v rámci Junioru a čo Vás baví na práci s deťmi?

Bola som prekvapená a zároveň potešená, keď prišla ponuka z klubu posunúť sa krok vpred v rámci tréningového rozvoja a prijať miesto pomocného trénera. Umožňuje mi to venovať viac svojej pozornosti a skúseností deťom v tréningovej disciplíne AGILITY, ktorá je aj súťažnou disciplínou na súťažiach karate detí od 5 do 11 rokov. AGILITY slúži na rozvoj výbušnosti, rýchlosti, presnosti a koordinácie pohybov. Tréner musí vedieť deti upútať, motivovať a viesť tréning tak, aby ich bavil, tešil, ale zároveň rozvíjal to, na čo je zameraný. Rada pomáham a mojou odmenou je radosť v očiach detí, ich smiech, rozvoj a úspech.

3. Vieme, že aj Vy sama trénujete beh a ďalšie aktivity. Popíšte nám ako často makáte?

K športu mám kladný vzťah už od malička. Ako každé dieťa, aj ja som si vyskúšala rôzne športy a krúžky – judo, hádzanú, volejbal, hudobnú výchovu a ďalšie. Avšak asi v 15 – tich rokoch mi učarovalo posilňovanie a kondičné aktivity / aerobik, tae bo a plávanie / . Tie ma následne sprevádzali celý môj život, robili mi radosť a starali sa o udržanie si zdravia a dobrej kondície. Počas môjho detstva som nemala takú príležitosť všestranného rozvoja ako sa pritrafila našim deťom a zároveň nám, ako ich rodičom, od Karate klubu Junior Prešov.
Behať som začala, až keď som prišla do Junioru. Okrem 3 - 4 spoločných tréningov karate s našimi deťmi, tak dvakrát v týždni chodím behať po 45 – 60 minút. Dvakrát v týždni sa snažím stihnúť aj posilňovňu so saunou, ktorá je veľmi dôležitá na regeneráciu počas namáhavého týždňa. Tento spôsob života, ktorý sme si s našou rodinou vybrali, nám pomáha s čistou hlavou a myšlienkami s ľahkosťou zvládať pracovné a každodenné povinnosti, školu a škôlku :o).

4. Zlostia deti na tréningoch v JUNIORE veľmi? :D 

Tak ako každý z nás, aj deti majú svoje lepšie aj horšie dni. Dôležité je však to, že sa vedia samé, alebo s pomocou rodičov prinútiť a namotivovať chodiť pravidelne na tréningy. Časom si osvoja to, že pravidelná športová aktivita a rozvoj, je samozrejmou súčasťou kvalitného života a životného štýlu. Deti na tréningoch v Juniore NEZLOSTIA! Oni LEN VYSTRÁJAJÚ... ... . niekedy. Ale to k deťom patrí a je to také detské, milé a prirodzené.

5. Aké máte Vy osobné ciele v JUNIORE a v karate celkovo?

Ako trénerka mám jasnú predstavu tvrdo na sebe pracovať, naberať nové skúsenosti a byť čo najviac nápomocná v tréningovom procese našich Prešov karate KIDS :O) . Zároveň ako cvičenec karate sa snažím postupne rozvíjať, zlepšovať a zvyšovať si technické stupne tzv. KYU . Momentálne mám žltý opasok, čo je označenie pre technický stupeň 8. kyu a veľmi ma to teší. Tak ako by som v minulosti nepovedala, že budem súčasťou skvelého tímu Karate Junior Prešov, tak ma tento životný štýl a cvičenie baví.

6. Vieme, že na tréningy v JUNIORE chodíte celá rodina. Okrem Sofie aj Váš pán manžel Maroš a aj Váš mladší syn Marcus. Prezraďte, aký recept mal Junior, že Vás tak namotal, a čo by mali iné kluby urobiť podobne, aby rodičia mali takú chuť ako máte vy osobne?

Áno. Ako som už spomínala, karate sme zapojili do nášho rodinného života ako bežnú, každodennú samozrejmosť. Karate klub Junior Prešov totiž nie je len športový klub. Je to jeden tím trénerov, detí a rodičov. Navzájom si pomáhame s jasným cieľom – poskytnúť pre naše Karate Kids skúsenosti a možnosti, ktoré im nielen v ich športovom živote, ale aj v budúcom profesijnom, či osobnom zabezpečia úspech, radosť a spokojnosť.

Tréner AGILITY V KK JUNIOR Dávid Kokočák:
1. Ako ste sa dostali k Junioru? Vieme že ste bývalý kulturista, popíšte nám Vaše pôsobenie v tomto športe.

K Junioru som sa dostal cez svoju priateľku, ktorá tam dlhoročne pôsobí ako karatista a coach. Kulturistike som sa venoval niekoľko rokov počas ktorých som získal titul Vicemajstra Slovenska do 80 kg.  

2. Podobne, ako ostatní tréneri z radu rodičov, aj vy pomáhate s disciplínou AGILITY. Taktiež v posilňovni so všeobecnou prípravou. Je tréning karate a kulturistiky rozdielny? :D 

Áno vo viacerých ohľadoch je to iný šport. Kulturistika je silovým športom, pričom karate je bojový šport ale aj napriek tomu majú jednu vec spoločnú. Ako pri súťažnej disciplíne kata sa predvádzajú určité predpísané prvky, tak aj v kulturistike sú predpísané pózy, ktoré sa predvádzajú na pódiu. A spája ich aj to, že sú to individuálne športy.

3. Vieme že ste partnerom Lucie Langošovej. Aké to je fungovať s 2-násobnou Majsterkou Európy? :D

Život s Luckou je krásny ale náročný, keďže všetok čas venujeme športu a klubu. Obaja to berieme ako poslanie, keďže aj ja som bývalý aktívny športovec.  

4. Zlostia deti na tréningoch v JUNIORE veľmi? :D 

Ako každé dieťa ale my sa ich snažíme viesť k disciplíne a zatiaľ sa nám to darí.

5. Aké mate vy osobne ciele v JUNIORE a v karate celkovo?

Aj naďalej by som chcel byť prínosom do klubu a fungovať v ňom čo najdlhšie. A čo sa týka karate tu už ja veľa vody nenamútim.  :D

6. Čo podľa Vás karate deťom dáva? Prečo by mali rodičia prihlásiť deti do Junioru?

Karate patrí medzi najstaršie bojové športy na svete, takže má dlhú tradíciu. Karate dávam deťom disciplínu a trpezlivosť, ktorú určite využijú nielen v karate ale aj osobnom a profesionálnom živote. Sme najväčší klub na slovensku, máme kvalifikovaných trénerov. Zameriavame sa nielen na karate ale aj na celkovú pohybovú prípravu detí. Patríme medzi top kluby Slovenska.  

 
6.6.2019 | Autor: Ľubomír Čiernik | Šport | čítané: 2381 krát