Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Najlepšia mačanka je od školskej kuchárky

Súťaž vo varení šarišskej „mačanky“ bola už po štvrtýkrát súčasťou Dní mesta Prešov. Zvíťazila Svetlana Gombárová, kuchárka zo školskej jedálne pri ZŠ Májové námestie 1, Prešov.

Gastronomické podujatie, ktoré organizuje Prešovský klub kuchárov a cukrárov v spolupráci s mestom Prešov, je súčasťou Dní mesta Prešov už štyri roky. Je oslavou „mačanky“ - šarišského jedla, ktoré, ako sa vraví, nemá recept, pretože sa dá pripraviť na stovky spôsobov. Aj preto je súťaž vo varení tohto jedla zaujímavým rébusom, kde rozhodujú individuálne chute.

V Prešove preto o víťazovi rozhodujú nielen odborníci, ale možnosť ovplyvniť poradie majú aj laici z radov verejnosti.

Úlohou každého súťažiaceho kuchára je pripraviť päť litrov mačanky. Tú potom ochutnáva porota zložená z profesionálnych kuchárov a následne aj verejnosť - za symbolický poplatok dostane každý hodnotiaci laik tri žetóny, a po ochutnaní všetkých súťažných mačaniek, ich môže rozdeliť trom najchutnejším.

V tomto štvrtom ročníku bol rekordný počet súťažiacich - až 22. Najchutnejšiu mačanku tentoraz navarila Svetlana Gombárová, kuchárka zo školskej jedálne pri ZŠ Májové námestie 1, Prešov. Tá zvíťazila aj v hodnotení laickej poroty, kde bolo ďalšie poradie nasledovné:

2. p. Gurták (Súkromná SOŠ Michalovce)
3. p. Paľa (Súkromná vývarovňa Prešov)

Odborníci sa vo svojom hodnotení zhodli zasa na poradí:
1. p. Gaľa (Súkromná stredná odborná škola hotelierstva a gastronómie Mladosť, Prešov)
2. p. Čech (Stredná odborná škola gastronómie a služieb SDH 3, Prešov)
3. p. Paľa (Súkromná vývarovňa Prešov)

Ako sa varí mačanka (jeden zo stoviek receptov):
Suroviny:
slanina
„šmalec“ (bravčová masť)
hladká múka
mlieko
huby (mrazené, alebo sušené)
kapusta
jucha (šťava z kyslej kapusty)
vegeta
soľ
Postup:
Slaninu narežeme na menšie kocky, opražíme, prípadne pridáme aj „šmalec“. Prisypeme huby (sušené najprv osobitne uvaríme a tiež narežeme na menšie kúsky), po prehriatí dáme dve kopcovité lyžice hladkej múky a spolu opražíme. Masa nesmie byť „suchá“, ale mierne tekutá. Po opražení múky zalejeme mliekom, pozor, bude nám to hustnúť, takže treba stále miešať a prilievať mlieko, až kým nemáme akurátnu konzistenciu.

Dochutíme na drobno posekanou kapustou, vegetou, soľou. Kto má rád kyslejšie, môže mačanku dochutiť aj juchou - šťavou z kyslej kapusty.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK