Gastronomické podujatie, ktoré organizuje Prešovský klub kuchárov a cukrárov v spolupráci s mestom Prešov, je súčasťou Dní mesta Prešov už štyri roky. Je oslavou „mačanky“ - šarišského jedla, ktoré, ako sa vraví, nemá recept, pretože sa dá pripraviť na stovky spôsobov. Aj preto je súťaž vo varení tohto jedla zaujímavým rébusom, kde rozhodujú individuálne chute.
V Prešove preto o víťazovi rozhodujú nielen odborníci, ale možnosť ovplyvniť poradie majú aj laici z radov verejnosti.
Úlohou každého súťažiaceho kuchára je pripraviť päť litrov mačanky. Tú potom ochutnáva porota zložená z profesionálnych kuchárov a následne aj verejnosť - za symbolický poplatok dostane každý hodnotiaci laik tri žetóny, a po ochutnaní všetkých súťažných mačaniek, ich môže rozdeliť trom najchutnejším.
V tomto štvrtom ročníku bol rekordný počet súťažiacich - až 22. Najchutnejšiu mačanku tentoraz navarila Svetlana Gombárová, kuchárka zo školskej jedálne pri ZŠ Májové námestie 1, Prešov. Tá zvíťazila aj v hodnotení laickej poroty, kde bolo ďalšie poradie nasledovné:
2. p. Gurták (Súkromná SOŠ Michalovce)
3. p. Paľa (Súkromná vývarovňa Prešov)
Odborníci sa vo svojom hodnotení zhodli zasa na poradí:
1. p. Gaľa (Súkromná stredná odborná škola hotelierstva a gastronómie Mladosť, Prešov)
2. p. Čech (Stredná odborná škola gastronómie a služieb SDH 3, Prešov)
3. p. Paľa (Súkromná vývarovňa Prešov)
Ako sa varí mačanka (jeden zo stoviek receptov):
Suroviny:
slanina
„šmalec“ (bravčová masť)
hladká múka
mlieko
huby (mrazené, alebo sušené)
kapusta
jucha (šťava z kyslej kapusty)
vegeta
soľ
Postup:
Slaninu narežeme na menšie kocky, opražíme, prípadne pridáme aj „šmalec“. Prisypeme huby (sušené najprv osobitne uvaríme a tiež narežeme na menšie kúsky), po prehriatí dáme dve kopcovité lyžice hladkej múky a spolu opražíme. Masa nesmie byť „suchá“, ale mierne tekutá. Po opražení múky zalejeme mliekom, pozor, bude nám to hustnúť, takže treba stále miešať a prilievať mlieko, až kým nemáme akurátnu konzistenciu.
Dochutíme na drobno posekanou kapustou, vegetou, soľou. Kto má rád kyslejšie, môže mačanku dochutiť aj juchou - šťavou z kyslej kapusty.