Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Gréckokatolícka charita Prešov: Ženy v núdzi vydávajú hudobno-slovné CD

Gréckokatolícka charita Prešov (GKCH) sa rozhodla talent svojich zverenkýň Domu sv. Faustíny premeniť na radosť a historicky po prvýkrát vydáva hudobno-slovné CD s názvom „Ježišu, dôverujeme Ti“.

V ňom sa angažuje dievčenský spevácky zbor Faustínky. Ten tvoria ženy, ktoré dočasne zakotvili v službách domova na polceste vo Svidníku. Mnohé z nich v živote nepocítili lásku mamy, otcovské objatie ani vľúdne slovo. Avšak našli sa ľudia, ktorí im prejavujú lásku a túto lásku ich zároveň učia aj žiť v každodennom živote. Tým dali pocítiť blízkosť človeka, ktorí nesúdi, neodsúdi, ale s láskou pomôže. Slávnostné uvedenie bude v pondelok 10. júna o 18:00 hodine v literárnej kaviarni Viola.

Hudobno-slovné CD približuje aktívny život v službách charity. V slovnej časti si jeho tvorcovia uctia pamiatku bl. P. P. Gojdiča a ďalších spolubratov, ktorí stáli pri zrode tejto cirkevnej inštitúcie. Nejedno oko neostane suché po vypočutí si trpkej životnej skúsenosti jednej zo žien a jej nádeji na lepší život. Prihovoria sa aj tí, ktorí sú denne blízko pri človeku a slúžia tým, ktorí to potrebujú. „To, že po ôsmich rokoch fungovania Domu sv. Faustíny pripravujeme CD je pre mňa malým zázrakom. Dievčatá, ktoré v tomto zariadení žijú, majú mnoho darov, ktoré sa snažíme aj takýmto spôsobom objavovať. Pre mňa je to vzácnosť, ak dokážeme malým dielom prispieť, povzbudiť a posilniť ženy zo zariadenia na ceste ich vlastným životom, “ priblížil Peter Valiček, riaditeľ GKCH.

Dievčenský spevácky zbor Faustínky pôsobí pri Dome sv. Faustíny vo Svidníku. Zbor pozostáva z dievčat a žien, ktoré využívajú služby domova na polceste v sprievode zamestnankýň. Ide o dievčatá s ťažkým životným osudom. Sú to prevažne odchovankyne detských domovov, ženy, ktoré sa ocitli na ulici alebo v neľahkej životnej situácii. V tomto zariadení sa im snažia odbornými a ďalšími službami prinavrátiť občas stratený zmysel života, rozvíjať zmysel pre zodpovednosť a viesť k samostatnému a nezávislému životu. Helena Paňková, vedúca zariadenie spomína na postupný vznik zboru: „Spievať sme začali veľmi nenápadne. Pred rokmi, keď sme vypĺňali program na Deň otvorených dverí. Postupne nás začali pozývať aj na rôzne podujatia v meste a blízkom okolí, až sme sa stali súčasťou svidníckeho rusínskeho života. Túžba vydať vlastné CD tak postupne získavala reálny rozmer.“

Inšpiráciou pri tvorbe hudobno-slovného CD sú samotné klientky zariadenia a ich životné príbehy, chýbajúca láska, nedostatok nehy a ťažké jazvy na srdci. Na druhej strane radosť z poznania niečoho nového a nájdenie doposiaľ nepoznaného. Celé dielo tvorcovia nahrávajú v rusínskom jazyku. „Sme v regióne, ktorý sa vyznačuje prítomnosťou Rusínov a ich kultúrou. Tá výrazne vplýva aj na spevácke pôsobenie. Aj keď dievčatá nie sú z tohto regiónu, práve táto kultúra, jazyk i piesne ich chytili za srdcia, “ dodala pani Paňková.

Pri tvorbe tohto diela charita spolupracuje s rusínskym redaktorom RTVS Michalom Tomášom Babjakom, speváčkou Hankou Servickou, rusínskou spisovateľkou Ľudmilou Šandalovou a Danielom Hicom. Zbor hudobne sprevádzal Kamil Keselica, akordeonista.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK