Nedeľa, 28. apríl 2024
Meniny má Jarmila | zajtra Lea

Gréckokatolícka charita Prešov: Ženy v núdzi vydávajú hudobno-slovné CD

Gréckokatolícka charita Prešov (GKCH) sa rozhodla talent svojich zverenkýň Domu sv. Faustíny premeniť na radosť a historicky po prvýkrát vydáva hudobno-slovné CD s názvom „Ježišu, dôverujeme Ti“.

V ňom sa angažuje dievčenský spevácky zbor Faustínky. Ten tvoria ženy, ktoré dočasne zakotvili v službách domova na polceste vo Svidníku. Mnohé z nich v živote nepocítili lásku mamy, otcovské objatie ani vľúdne slovo. Avšak našli sa ľudia, ktorí im prejavujú lásku a túto lásku ich zároveň učia aj žiť v každodennom živote. Tým dali pocítiť blízkosť človeka, ktorí nesúdi, neodsúdi, ale s láskou pomôže. Slávnostné uvedenie bude v pondelok 10. júna o 18:00 hodine v literárnej kaviarni Viola.

Hudobno-slovné CD približuje aktívny život v službách charity. V slovnej časti si jeho tvorcovia uctia pamiatku bl. P. P. Gojdiča a ďalších spolubratov, ktorí stáli pri zrode tejto cirkevnej inštitúcie. Nejedno oko neostane suché po vypočutí si trpkej životnej skúsenosti jednej zo žien a jej nádeji na lepší život. Prihovoria sa aj tí, ktorí sú denne blízko pri človeku a slúžia tým, ktorí to potrebujú. „To, že po ôsmich rokoch fungovania Domu sv. Faustíny pripravujeme CD je pre mňa malým zázrakom. Dievčatá, ktoré v tomto zariadení žijú, majú mnoho darov, ktoré sa snažíme aj takýmto spôsobom objavovať. Pre mňa je to vzácnosť, ak dokážeme malým dielom prispieť, povzbudiť a posilniť ženy zo zariadenia na ceste ich vlastným životom, “ priblížil Peter Valiček, riaditeľ GKCH.

Dievčenský spevácky zbor Faustínky pôsobí pri Dome sv. Faustíny vo Svidníku. Zbor pozostáva z dievčat a žien, ktoré využívajú služby domova na polceste v sprievode zamestnankýň. Ide o dievčatá s ťažkým životným osudom. Sú to prevažne odchovankyne detských domovov, ženy, ktoré sa ocitli na ulici alebo v neľahkej životnej situácii. V tomto zariadení sa im snažia odbornými a ďalšími službami prinavrátiť občas stratený zmysel života, rozvíjať zmysel pre zodpovednosť a viesť k samostatnému a nezávislému životu. Helena Paňková, vedúca zariadenie spomína na postupný vznik zboru: „Spievať sme začali veľmi nenápadne. Pred rokmi, keď sme vypĺňali program na Deň otvorených dverí. Postupne nás začali pozývať aj na rôzne podujatia v meste a blízkom okolí, až sme sa stali súčasťou svidníckeho rusínskeho života. Túžba vydať vlastné CD tak postupne získavala reálny rozmer.“

Inšpiráciou pri tvorbe hudobno-slovného CD sú samotné klientky zariadenia a ich životné príbehy, chýbajúca láska, nedostatok nehy a ťažké jazvy na srdci. Na druhej strane radosť z poznania niečoho nového a nájdenie doposiaľ nepoznaného. Celé dielo tvorcovia nahrávajú v rusínskom jazyku. „Sme v regióne, ktorý sa vyznačuje prítomnosťou Rusínov a ich kultúrou. Tá výrazne vplýva aj na spevácke pôsobenie. Aj keď dievčatá nie sú z tohto regiónu, práve táto kultúra, jazyk i piesne ich chytili za srdcia, “ dodala pani Paňková.

Pri tvorbe tohto diela charita spolupracuje s rusínskym redaktorom RTVS Michalom Tomášom Babjakom, speváčkou Hankou Servickou, rusínskou spisovateľkou Ľudmilou Šandalovou a Danielom Hicom. Zbor hudobne sprevádzal Kamil Keselica, akordeonista.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK