Štvrtok, 06. jún 2024
Meniny má Norbert | zajtra Róbert

Gréckokatolícka charita Prešov: Ženy v núdzi vydávajú hudobno-slovné CD

Gréckokatolícka charita Prešov (GKCH) sa rozhodla talent svojich zverenkýň Domu sv. Faustíny premeniť na radosť a historicky po prvýkrát vydáva hudobno-slovné CD s názvom „Ježišu, dôverujeme Ti“.

V ňom sa angažuje dievčenský spevácky zbor Faustínky. Ten tvoria ženy, ktoré dočasne zakotvili v službách domova na polceste vo Svidníku. Mnohé z nich v živote nepocítili lásku mamy, otcovské objatie ani vľúdne slovo. Avšak našli sa ľudia, ktorí im prejavujú lásku a túto lásku ich zároveň učia aj žiť v každodennom živote. Tým dali pocítiť blízkosť človeka, ktorí nesúdi, neodsúdi, ale s láskou pomôže. Slávnostné uvedenie bude v pondelok 10. júna o 18:00 hodine v literárnej kaviarni Viola.

Hudobno-slovné CD približuje aktívny život v službách charity. V slovnej časti si jeho tvorcovia uctia pamiatku bl. P. P. Gojdiča a ďalších spolubratov, ktorí stáli pri zrode tejto cirkevnej inštitúcie. Nejedno oko neostane suché po vypočutí si trpkej životnej skúsenosti jednej zo žien a jej nádeji na lepší život. Prihovoria sa aj tí, ktorí sú denne blízko pri človeku a slúžia tým, ktorí to potrebujú. „To, že po ôsmich rokoch fungovania Domu sv. Faustíny pripravujeme CD je pre mňa malým zázrakom. Dievčatá, ktoré v tomto zariadení žijú, majú mnoho darov, ktoré sa snažíme aj takýmto spôsobom objavovať. Pre mňa je to vzácnosť, ak dokážeme malým dielom prispieť, povzbudiť a posilniť ženy zo zariadenia na ceste ich vlastným životom, “ priblížil Peter Valiček, riaditeľ GKCH.

Dievčenský spevácky zbor Faustínky pôsobí pri Dome sv. Faustíny vo Svidníku. Zbor pozostáva z dievčat a žien, ktoré využívajú služby domova na polceste v sprievode zamestnankýň. Ide o dievčatá s ťažkým životným osudom. Sú to prevažne odchovankyne detských domovov, ženy, ktoré sa ocitli na ulici alebo v neľahkej životnej situácii. V tomto zariadení sa im snažia odbornými a ďalšími službami prinavrátiť občas stratený zmysel života, rozvíjať zmysel pre zodpovednosť a viesť k samostatnému a nezávislému životu. Helena Paňková, vedúca zariadenie spomína na postupný vznik zboru: „Spievať sme začali veľmi nenápadne. Pred rokmi, keď sme vypĺňali program na Deň otvorených dverí. Postupne nás začali pozývať aj na rôzne podujatia v meste a blízkom okolí, až sme sa stali súčasťou svidníckeho rusínskeho života. Túžba vydať vlastné CD tak postupne získavala reálny rozmer.“

Inšpiráciou pri tvorbe hudobno-slovného CD sú samotné klientky zariadenia a ich životné príbehy, chýbajúca láska, nedostatok nehy a ťažké jazvy na srdci. Na druhej strane radosť z poznania niečoho nového a nájdenie doposiaľ nepoznaného. Celé dielo tvorcovia nahrávajú v rusínskom jazyku. „Sme v regióne, ktorý sa vyznačuje prítomnosťou Rusínov a ich kultúrou. Tá výrazne vplýva aj na spevácke pôsobenie. Aj keď dievčatá nie sú z tohto regiónu, práve táto kultúra, jazyk i piesne ich chytili za srdcia, “ dodala pani Paňková.

Pri tvorbe tohto diela charita spolupracuje s rusínskym redaktorom RTVS Michalom Tomášom Babjakom, speváčkou Hankou Servickou, rusínskou spisovateľkou Ľudmilou Šandalovou a Danielom Hicom. Zbor hudobne sprevádzal Kamil Keselica, akordeonista.

Mohlo by Vás zaujímať
Prešov po prvý raz zažije vlastné autokino. Bude jediné na východnom Slovensku.
(PREŠOV, 27. máj 2024) Počas letných mesiacov do metropoly Šariša zavíta originálne Autokino Prešov s najväčším nafukovacím plátnom na Slovensku. Premietať sa bude na veľkokapacitnom parkovisku na ulici Jána Pavla II. v Prešove, každú stredu od začiatku júna až do konca augusta 2024. Návštevníci sa môžu tešiť najmä na obľúbené slovenské a české filmové novinky.
Do Prešova opäť zavítajú mená svetového formátu aj to najlepšie z domácej scény. Dobrý festival začína už o mesiac!
Ďalší ročník najväčšieho festivalu na východom Slovensku sa koná už o mesiac a v priebehu troch dní premení prírodné kúpalisko Delňa na svet plný hudby, farieb a umeleckých zážitkov. Organizátori zverejnili kompletný program jednotlivých pódií a oznámili viaceré novinky. Príde legendárny a cenami ovenčený DJ Roger Sanchez, reggae speváčka s unikátnym hlasom Sara Lugo, gruzínsky zázrak Trio Mandili, z UK dorazí Chop Suey, z Rakúska talentované DnB hviezdy Camo&Krooked a nemôžu chýbať domáci IMT SMILE, ktorí si pre rodné mesto nachystali špeciálnu show.
Prešovský Amfiteáter privíta Letné kino Pocity
Prešov, 28. mája 2024 – Kultúrne leto v Prešove dostane nový rozmer s príchodom Letného kina Pocity, ktoré sa tento rok uskutoční v kultovom prostredí prešovského amfiteátra. Podujatie sľubuje nezabudnuteľné večery pod holým nebom, plné filmových zážitkov pre všetkých milovníkov kinematografie.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK