Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Stredoškoláci zorganizovali benefičný hudobný festival, aby pomohli spolužiakovi v jeho ťažkom boji. Tentokrát pomôžu športovcovi s rázštepom chrbtice.

Prešovský jednodňový, benefičný hudobný festival Gjarfest sa bude konať 26.6.2019 v jazdeckom areáli na Sídlisku III. Organizujú ho angažovaní študenti, ktorí už na predošlom ročníku dokázali vyzbierať tisíce eur pre svojho spolužiaka Samka, ktorý po vážnom úraze skončil kompletne ochrnutý na invalidnom vozíku. Tento rok sa aj on zapojil do organizácie festivalu, aby mohol pomoc posunúť ďalej.

Gjar fest
Gjar fest

Bojovník Samo chce pomáhať z vďaky ďalej

Gjarfest aj tento rok prilákal zvučné mená kapiel ako Akustika (nominácia RHA na objav roka), Smola a Hrušky, Papyllon, Peter Bič projekt a FVLCRVM.

Benefičné hudobné podujatie je organizované študentmi pre všetkých študentov aj neštudentov.

Minulý ročník sa niesol v duchu pomoci spolužiakovi Samkovi.

„Samo mal pred nástupom na Gymnázium veľmi vážny úraz, po ktorom skončil kompletne ochrnutý a na invalidnom vozíku.  Tento incident mu štúdium nesmierne sťažilo, no aj napriek tomu ho zvládol s absolútnou gráciou, keď každý rok prešiel s vyznamenaním. To neuniklo ani Našej pozornosti a rozhodli sme sa mu pomôcť prekonať toto ťažké obdobie. Zorganizovali sme hudobný benefičný festival, ktorý mu priniesol výťažok viac ako 3100 eur. Za tieto peniažky si Samo mohol dovoliť trojtýždňovú rehabilitáciu v Piešťanoch, ktorá mu v značnej miere pomohla zvýšiť hybnosť rúk aj napriek nepriaznivým prognózam doktorov, “ povedal jeden z hlavných organizátorov festivalu Ivan Leško.

Vzhľadom na veľký úspech nultého ročníka sa rozhodli s pomocou druhým touto formou pokračovať.

„Tento rok sa Samo z vlastnej iniciatívy a ako on hovorí - z vďaky, rozhodol túto možnosť posunúť ďalej a pridal sa do nášho organizačného tímu, “ povedal Ondrej Lukáč, rovnako člen organizačného tímu.
Napriek hendikepu žije aktívne. Športuje a zlaňuje z vrtuľníka

Organizátori festivalu chcú pomáhať aj tento rok.
Celý výťažok organizátori venujú Patrikovi Šimoňákovi, statočnému chalanovi, ktorý sa postavil svojmu osudu čelom a s úsmevom na tvári.
Napriek tomu, že sa narodil s rázštepom chrbtice, žije veľmi aktívne.
Štát mu situáciu vôbec neuľahčuje, naopak Patrikovi a jeho mamke spôsobuje mnoho starostí.
„Na chrbte má 132 stehov, má ochrnuté dolné končatiny, okrem toho má veľa ďalších diagnóz a napriek tomu sa teší zo života. Pomôcť sme sa mu rozhodli najmä kvôli jeho socio-ekonomickému zázemiu. Žije s mamkou, ktorá je odkázaná na štát a ako dobre vieme, ten v takýchto prípadoch nie je veľkou oporou. Financie, ktoré mu poskytneme, použije na svoju liečbu a rozvoj svojho športového talentu, “ vyjadril sa Boris Jurič, člen organizačného tímu.

Patrik je veľkým športovcom a po vzore jeho mamky sa pravidelne venuje volejbalu a florbalu, avšak jeho snom je sa profesionálne venovať streľbe.
Aby toho nebolo málo, v minulosti sa stal dokonca aj najmladším členom profesionálneho hasičského zboru.
„Takisto sa veľmi rád zúčastňuje súťaží dobrovoľných hasičov, ktoré z času na čas fotí. Na vlastnej koži si vyskúšal zlanovanie z vrtuľníka, či štvrtého poschodia bytovky. Neuveriteľné, že? Po osobnom stretnutí s Patrikom musíme povedať, že je to aj veľká osobnosť. Svoj hendikep nevníma ako hendikep, ale ako realitu, s ktorou žije. Žije s ňou tak, že by svojím pozitivizmom strčil do vrecka nejedného rovesníka, “ dodal Damián Eliáš, jeden z hlavných organizátorov.

Okrem toho tento rok prinesie Gjarfest aj ďalšiu peknú myšlienku.
V spolupráci s Gymnáziom na Konštantínovej ulici bude na mieste vytvorený jednorazový second-hand, ktorého výťažok poputuje taktiež na benefíciu.

Lístky sú dostupné: https://tootoot.fm/en/events/5cacf2c0d318ba0ba8dbd0ec?fbclid=IwAR1Pzu-mLQqQewUAQ9Q-Jn1vIr2WPO5CQUATkwStVZSnaXZ5KGNdJlKbXTw

Viac informácií: https://www.facebook.com/gjarfest/
Event: https://www.facebook.com/events/2276394695954268/




Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
2.7.2019 FOTO: GJAR FEST
Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK