Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

O Akčnom pláne diskutovali odborníci aj verejnosť

Odbor sociálnych služieb mesta Prešov zorganizoval pracovné stretnutie k vyhodnoteniu Akčného plánu sociálnych služieb za prvý polrok 2019. Pozval naň nielen odborníkov, ale vyjadriť sa mohla aj široká verejnosť.

Cieľom organizátorov, teda Odboru sociálnych služieb MsÚ v Prešove, bolo nielen materiál vyhodnotiť, ale zároveň si vypočuť aj názory odborníkov.
„Je dobré, že pomoc v meste Prešov ľudia nachádzajú prostredníctvom nás všetkých, ktorí sme sa tu stretli, " uviedla Jana Zakarovská, vedúca Oddelenia starostlivosti o zdravotne postihnutých a seniorov na MsÚ v Prešove.

Svoje názory k vyhodnoteniu Akčného plánu poskytlo v Zasadačke MsÚ na Jarkovej ulici viacero odborníkov zo sociálnej oblasti, ale aj riaditelia či zástupcovia sociálnych organizácií pôsobiacich v meste Prešov:

„Je potrebné riešiť potrebu bezbariérovosti v meste Prešov, " uviedla Iveta Nemčíková, riaditeľka Centra sociálnych služieb Vita vitalis na Volgogradskej ulici v Prešove. Zároveň poukázala na potrebu bezbariérovej dopravy nielen v meste, ale aj mimo neho.
Anna Palšová z Odboru rozvoja miestnej a regionálnej kultúry MK SR poukázala na potrebu podpory všetkých skupín, ktorých náplňou je pomoc odkázaným ľuďom, a informovala o výzve na MK SR, do ktorej sa môžu organizácie zapojiť a podporiť svojich členov pri organizovaní kultúrneho života.

Na stretnutií sa hovorilo aj o potrebe poskytovania pomoci deťom, ktoré sú najviac ohrozené. Pomoc musí byť komplexná a nie je možné, aby ju zabezpečila iba jedna organizácia.

Riaditeľ Gréckokatolíckej charity Peter Valiček poďakoval mestu Prešov za spoluprácu pri poskytovaní pomoci ľuďom žijúcim na ulici a poukázal na ďalší problém, a to rodín s deťmi, ktoré Gréckokatolícku charitu žiadajú o pomoc s bývaním. Tá rieši kontajnerové bývanie, na ktoré síce má potrebné doklady, ale potrebuje kontajnery. V tejto súvislosti spomenul dôležitosť budúcej spolupráce s mestom.
Zástupkyne Združenia žien Slovenska, Zväzu diabetikov a Jednoty dôchodcov poukázali na potrebu a posilnenie poskytovania sociálnych služieb i organizovania aktivít, ktoré zmierňujú sociálnu izoláciu seniorov, a to napr. formou vybudovania „Domu pre seniorov“, ktorý by mohli navštevovať všetky aktívne organizácie v meste Prešov.

Lukáš Kvokačka, štatutárny zástupca CSS Radosť a OZ Barlička na záver poďakoval mestu Prešov za to, že si plní povinnosť poskytovať finančný príspevok na prevádzku, pretože nie všetky mestá si ju plnia. Zároveň informoval o realizovaní aktivít pre zdravotne postihnutých mladých ľudí, s ktorými OZ spolupracuje a ich cieľom je v rámci poskytovania podporovaného bývania naučiť takýchto mladých ľudí osamostatniť sa.

Podľa § 80 zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov mesto vypracúva a schvaľuje Komunitný plán sociálnych služieb mesta Prešov.

Súčasťou je aj Akčný plán, ktorý je spracovaný na roky 2018 – 2020. Ten obsahuje aktivity previazané na jednotlivé cieľové skupiny a definované v Komunitnom pláne sociálnych služieb mesta Prešov na roky 2018 – 2025, zodpovednosť za realizáciu jednotlivých aktivít, i predpokladaný časový a finančný plán. Akčný plán bol spracovaný na obdobie troch rokov a v súlade s uvedenými dokumentmi je potrebné ho vyhodnocovať.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK