Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Krajské múzeum v Prešove otvorí svoj depozitár pre verejnosť

Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu od zajtra nahliadnuť do jeho depozitára. V rámci projektu „Otvorený prezentačný depozitár umelecko-historickej zbierky“ vystaví múzeum vyše 70 najvýznamnejších sochárskych a maliarskych diel zo svojho bohatého fondu. Milovníci umenia tu nájdu aj exponáty, ktoré neboli doteraz prístupné verejnosti.

Návštevníci múzeí vo všeobecnosti nemajú možnosť vidieť, čo sa odohráva v ich zákulisí, pretože depozitáre sú verejnosti spravidla neprístupné. Ich primárnym cieľom je bezpečné uloženie a ochrana zbierkových predmetov.

„V snahe zatraktívniť prehliadku Krajského múzea v Prešove sme sa rozhodli poodhaliť časť našich depozitárov a sprístupniť ten, kde sú uložené umelecko- historické predmety, “ vysvetľuje JUDr. Mgr. Jozef Kušnír, poverený vedením Krajského múzea v Prešove.

Projekt je podľa neho zamýšľaný ako dlhodobá výstava s premenlivým počtom vystavených exponátov. Z najvzácnejších zreštaurovaných diel sakrálneho charakteru bude v horizonte niekoľkých mesiacov vytvorená stála expozícia sakrálneho umenia.

„Spomedzi drevorezieb patrí k najvýznamnejším dielam veľké oltárne ranobarokové súsošie Sv. Anny Samotretej z dielne Pavla Grossa st. z 3. štvrtiny 17. storočia. Najstaršou rezbou je zasa vrcholnogotická plastika anjela alebo apoštola z polovice 14. storočia. , “ prezradil Mgr. Jozef Ridilla, kurátor výstavy a historik umenia Krajského múzea v Prešove.

Maliarske diela vytypované na realizáciu tohto projektu možno podľa Ridillu rozdeliť do troch okruhov.
„Prvým sú panovnícke portréty habsburských vládcov od 17. storočia, ďalej to budú portréty šľachty, ktorá sídlila v kaštieli v Nižnej Šebastovej a tretí okruh je tvorený obrazmi namaľovanými od konca 19. po koniec 20. storočia, “ hovorí Ridilla.

Práve tretí okruh podľa jeho slov predstaví divákovi vynikajúce ukážky šarišskej maľby raného modernizmu od autorov ako Teodor Zemplényi, Max Kurth, Ernest Rákoši a iných.

„Jedným z najvzácnejších artefaktov je dievčenský šľachtický dvojportrét z roku 1894, ktorého autorom je významný maďarský maliar Aladár Kriesch, priekopník secesie v Uhorsku, “ dodáva Ridilla.

Prvá slávnostná prehliadka otvoreného depozitára sa uskutoční v utorok 25. 6. 2019 o 14.00 h. Projekt bol realizovaný z verejných zdrojov s podporou Fondu na podporu umenia.

Šľachtic z Nižnej Šebastovej, okolo 1700

Šľachtic z Nižnej Šebastovej, okolo 1700
Detský dvojportrét, 1641
Aladár Kriesch, 1894
Teodor Jozef Mousson, 1923
Ernest Stenhura, okolo 1920
Mikuláš Jordán, 1916
Michal Čabala, 1986
Rákociho-palác-watercolor
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK