Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Chvála tvorivosti Rudolfa Schustera na Prešovskej univerzite

Pri príležitosti 85. výročia narodenia exprezidenta Slovenskej republiky Rudolfa Schustera vydalo Vydavateľstvo Prešovskej univerzity publikáciu (zborník) CHVÁLA TVORIVOSTI, ktorú zostavili Karol Horák, Miron Pukan a Lucia Šteflová. Publikácia je členená na dve časti.

časti. V tej prvej reagujú na osobnosť Rudolfa Schustera formou neraz emotívnych, expresívnych evokácií (aby možno mimovoľne prešli aj do racionálnej analýzy niektorých autorových literárnych textov) priatelia, kolegovia, vedci, umelci, dlhoroční spolupracovníci a ďalšie osobnosti – Mons. Ján Babjak, Pavol Bačo, Miroslav Bielik, Mons. Bernard Bober, Pavol Dinka, Ľubomír Feldek, Július Filo, Jan Halada, Gustáv Hupka, Anton Hykisch, Ľuboš Jurík, Peter Káša, Albína Klesová, Jozef Leikert, Pavol Markovič, Marián Pauer, Kamil Peteraj, Ľubomír Petránsky, Miroslava Poláková, Jozef Puchala, Jaroslav Rezník st. , Karel Richter, Marián Servátka, Nora Slišková, Milan Stano, Ivan Szabó, Marta Szattlerová, Ján Šafin, Mons. Alojz Tkáč, Pavol Traubner a Kateřina Turková. Druhá časť zborníka je primárne venovaná tvorivým aktivitám Rudolfa Schustera. Jeho literárna činnosť má preukazné hodnoty s nadčasovým presahom, čo je predmetom umenovedných analýz autorovho diela.
V utorok popoludní 25. júna bola táto publikácia slávnostne predstavená v Centrálnej študovni Univerzitnej knižnice Prešovskej univerzity v Prešove. Prítomné auditórium privítala Eva Peknušiaková, ktorá prezentáciu moderovala.

Úvodný príhovor predniesol rektor Prešovskej univerzity v Prešove Dr. h. c. prof. PhDr. Peter Kónya, PhD. , ktorý predovšetkým zdôraznil, že hoci je život pána prezidenta Schustera úzko spätý s Košicami, svoje nezastupiteľné miesto má aj v Prešove, hlavne na Prešovskej univerzite, kde pôsobí ako predseda Správnej rady. Vyzdvihol tiež prezidentovu mimoriadnu pracovitosť a húževnatosť, ktorá sa prejavila aj v jeho umeleckej činnosti. Na záver príhovoru pán rektor v mene celej univerzity zablahoželal prezidentovi k jubileu a zaželal mu mnoho novej inšpirácie pri jeho ďalších aktivitách.
Slávnostné laudácio predniesol Jozef Leikert, ktorého spája s prezidentom Rudolfom Schusterom dlhoročné priateľstvo. Ako historik, básnik a autor literatúry faktu priblížil umelecké dielo pána prezidenta v celej jeho šírke. Na margo všestrannosti záujmov bývalej hlavy štátu nešetril slovami uznania. Nezabudol pritom však ani na ocenenie editorského tímu, ktorý publikáciu zostavoval. Mimoriadne ho oslovil najmä samotný názov knihy Chvála tvorivosti, ktorý vystihuje dlhoročné úspechy pána prezidenta v jeho umeleckých aktivitách. Zdôraznil, že metaforicky názov publikácie nevyjadruje iba umeleckú činnosť, ale i chválu človeku, ktorý ich vytvoril. Pripomenul, že autorov publikácie zväčša pozná osobne alebo dlhé roky sleduje ich prácu, preto nepochybuje o tom, že predstavovaná publikácia sa bude tešiť veľkému záujmu a nájde si množstvo vnímavých čitateľov.

Po laudáciu sa ujal slova jubilant Rudolf Schuster, ktorý prítomných srdečne pozdravil a poďakoval sa v prvom rade rektorovi Prešovskej univerzity za jeho iniciatívu pri príprave a vydaní publikácie. Ocenil prácu zostavovateľov, ale i jednotlivých autorov príspevkov. S nadhľadom a zmyslom pre humor jemu vlastným sa priznal, že mu takýto druh chvály jeho tvorivosti lichotí. Keďže súčasťou programu bolo aj predstavenie bibliografie: Prezident, spisovateľ, cestovateľ – Rudolf Schuster – bibliografia za roky 2004 – 2018, ktorú pripravilak jubileu Štátna vedecká knižnica v Košiciach, pán prezident na záver svojho príhovoru pozval jej riaditeľku PhDr. Darinu Kožuchovú a členky autorského kolektívu na jej predstavenie.

Obe publikácie boli potom spoločne slávnostne uvedené do čitateľského života pánom prezidentom, rektorom PU a editormi, ktorí ich symbolicky posypali soľou, príznačnou pre prešovský región.

Hudobný program z diel slovenských skladateľov pripravila prof. Irena Medňanská a interpreti Miriam Marcinčinová (spev) a Liubov Gunder (klavír) z Katedry hudby Filozofickej fakulty PU.

Po skončení oficiálneho programu pokračovali neformálne rozhovory o umeleckej tvorbe prezidenta Schustera. V rámci editorského tímu zhodnotila prípravu a prácu na publikácii Lucia Šteflová z Inštitútu histórie Filozofickej fakulty PU: „Bolo pre mňa obrovskou cťou, že som sa mohla editorsky podieľať na publikácii venovanej takej osobnosti, akou je pán prezident Rudolf Schuster. Z množstva kvalitných príspevkov som pána prezidenta spoznala z úplne nových perspektív, nielen ako politika, spisovateľa, dobrodruha, ale hlavne ako krásneho človeka, ktorý svojím životom, názormi a činmi vzbudzuje obdiv naprieč generáciami. Som obzvlášť vďačná, že som ho mohla spoznať aj osobne. Keď sme s pánom prezidentom vyberali fotografie do publikácie, porozprával mi príbehy, ktoré stáli za jednotlivými obrázkami. Jeho pútavé fabulovanie a povestný zmysel pre humor urobili z mojej práce nezabudnuteľný zážitok, ktorý si budem ešte dlho nosiť v sebe.“

Foto: Univerzitná knižnica PU

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK