PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18082/rozhladna_vobci_okruzna_bude_posvatena_aspristupnena_pre_verejnost.html

Rozhľadňa v obci Okružná bude posvätená a sprístupnená pre verejnosť

Slávnostnou posviackou sa v nedeľu 30. júna 2019 pre verejnosť sprístupnila rozhľadňa v katastri obce Okružná (okres Prešov). Tú postavili dobrovoľníci Farskej charity Okružná v rámci projektu „Oáza pokoja“. Posvätením sa rozhľadňa otvorí a sprístupní širokej verejnosti, z ktorej je krásny výhľad na okolitú prírodu.

Vyhliadková veža sa nachádza „Na bani“ v katastri obce Okružná a z jej vrcholu si môžete vychutnať krásny výhľad. Autorom a realizátorom myšlienky je Jozef Sukovský z Farskej charity Okružná. Rozhľadňa je vysoká 5 metrov a je orientovaná na všetky svetové strany. Je postavená z drevených profilov na betónovom základe. „Počas stavby rozhľadne od júna do septembra 2018 sa uskutočnilo spolu 41 brigád. Vyše 50 dobrovoľníkov spoločne odpracovalo na výstavbe rozhľadne viac ako 410 hodín dobrovoľníckych prác. Počas jarných mesiacov tohto roka sa realizovali dokončovacie práce. Počas Národného týždňa charity sa celá vyhliadková veža natrela a pripravila na sprístupnenie pre verejnosť, “ priblížila Radoslava Ivanová, zástupkyňa vedúceho Farskej charity Okružná. Do prác sa zapojili zástupcovia všetkých generácií, aj záujmových skupín v obci ako urbárske spoločenstvo, dobrovoľný hasičský zbor, farská charita, poslanci aj miestni farníci a občania.

Rozhľadňa je súčasťou relaxačnej cesty, ktorá vedie po vrchole starej bane až po studničku s pitnou vodou. Je ideálnym miestom oddychu počas prechádzky s možnosťou načerpať sily a vychutnať si krásy okolitej prírody. Z veže môžete vidieť Kapušiansky hrad, okolité obce a v prípade priaznivého počasie aj vrcholce Vysokých Tatier.

Tento projekt mohla Gréckokatolícka charita Prešov a Farská charita Okružná realizovať vďaka finančnej podpore spoločnosti Unilever Slovensko, spol. s r.o. a jej značiek Sunlight, Cif, Domestos, Savo, Surf a Coccolino cez hlasovaciu súťaž „Krajšie Slovensko“. Rozhľadňu sa podarilo postaviť aj vďaka dobrovoľníkom a darcom, ktorí prispeli svojím časom, prácou, finančnou pomocou, zabezpečením techniky aj modlitbami.

FARSKÁ CHARITA OKRUŽNÁ sa začala formovať v priebehu roka 2017 v spolupráci s Gréckokatolíckou charitou Prešov. Svoju činnosť zamerali aj na revitalizáciu životného prostredia, kde sa aktívne venovali čisteniu relaxačnej cesty v blízkosti obce, čisteniu studničky, výrobe dreveného prístrešku i stavby vyhliadkovej veže. Farská charita sa podieľa na príprave spoločenských a kultúrnych podujatí alebo duchovného programu. Počas svojej pôsobnosti rozbehla činnosť detského speváckeho zboru a jej dobrovoľníci usporiadali niekoľko jednorazových aktivít, ako napríklad stretnutie seniorov, letné slávnosti i ples rodín. V spolupráci s Gréckokatolíckou charitou Prešov usporiadala viaceré zbierky potravín alebo školských potrieb pre ľudí, ktorí to potrebujú.

 
1.7.2019 | Autor: Silvia HRABČÁKOVÁ | Tip na výlet | čítané: 2154 krát