PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18096/karate_klub_junior_presov_ma_nove-_dve_obrovske_posily.html

Karate Klub Junior Prešov má nové, dve obrovské posily

To, čo sa avizovalo koncom mesiaca JÚN 2019, je konečne realitou. Členmi kádra JUNIORU PREŠOV sa stali dvaja bezkonkurenční zápasníci. Súrodenci pochádzajúci z malej dedinky pri Poprade, a to 16-ročný Marko JALOWICZOR a 12-ročná Veronika JALOWICZOROVÁ !
MARKO A VERONIKA JALOWICZOROVI
MARKO A VERONIKA JALOWICZOROVI

BILANCIA súrodencov ich športovej kariéry v karate hovorí za všetko:

VERONIKA JALOWICZOROVÁ (Celkom počet medailí 1. miesto 158x, 2. miesto 56x, 3. miesto 51x)
Majsterka Európy Shito Ryu Karate Federation 2016, 2018
Vicemajsterka Európy Shito Ryu Karate Federation 2017
Majstrovstvá Európy Shito Ryu Karate Federation 3. miesto 2015
Majsterka Moravy a Sliezska 2x 2018, 1x 2019
Vicemajsterka Moravy a Sliezska 2019 Majsterka Slovenska rôznych štýlov 15x 2013 - 2019
Vicemajsterka Slovenska rôznych štýlov 8x 2013 - 2018
Majstrovstvá Slovenska rôznych štýlov 8x 3. miesto 2015, 2016, 2017, 2018
Víťazka Slovenského pohára 7x 2013 - 2018
Najlepší športovec mesta Poprad 2. Miesto 2018

a

MARKO JALOWICZOR (Celkom počet medailí: 1. miesto 89x, 2. miesto 38x, 3. miesto 43x)!

Majster Európy Shito Ryu Karate Federation 2013, 2015, 2017, 2x 2018
Vicemajster Európy Shito Ryu Karate Federation 2019
Majstrovstvá Európy Shito Ryu Karate Federation 3. miesto 2016
Majster Moravy a Sliezska 2019
Vicemajster Moravy a Sliezska 2018
Majstrovstvá Moravy a Sliezska 3. miesto 2018
Majster Slovenska rôznych štýlov 8x 2011 - 2018
Vicemajster Slovenska rôznych štýlov 6x 2012, 2013, 2015, 2016, 2019
Majstrovstvá Slovenska rôznych štýlov 9x 3. miesto 2013, 2014, 2017, 2018, 2019
Víťaz Slovenského pohára 2011, 2013, 2014, 2016

Obaja sú ostrieľaní zápasníci a obaja majú za sebou množstvo úspechov. Je neuveriteľné, že budú dochádzať na tréningový proces do Prešova až zo Spišskej Tepličky od Popradu. V minulosti trénovali v popradskom klube. Prečo zakotvili v zelenom šate JUNIORU, nám porozpráva tréner Čiernik, ktorého sme vyspovedali v krátkom rozhovore.

Vyzeráte vysmiaty. Ako sa Vám podaril takýto úlovok do prešovských radov?
Kto by sa nesmial v tejto situácii, pri tak skvelých karatistoch. Je to tajomstvo prešovskej kuchyne, prečo k nám chodia najlepší. Všeobecne, určite je to kvôli podmienkam. Sme transparentný klub, otvorený smerom k rodičom v rámci financovania a manažovania chodu JUNIORU, a to láka aj ostatné deti z iných klubov. Veľakrát deti podporujeme aj finančne, vecne a to je samozrejme plus pri tom, že sme magnetom aj v rámci aktivít, kde napríklad úspešným deťom zasielame ďakovné listy do škôl, tlačíme ich na verejné podujatia a mnohé ďalšie aktivity aby raz boli sebavedomí, mladí ľudia. Čiže nie je to len o karate. Fungujeme inak, ako ostatné karate kluby na Slovensku. Naši tréneri z klubu nežijú finančne, a preto všetky financie tlačíme do detí a progresu klubu. Kvalita tréningov a trénerov je samozrejme základ. Sme ako firma, ktorá chce byť jednotkou na trhu.

Je pravdou, že budú Marko a Veronika dochádzať z dedinky pri Poprade?
Áno je to pravda. Klobúk dole pred rodičmi, vedia, že ak chcete byť najlepší, musíte ísť za svojim bez výhovoriek.

Je to neuveriteľné, keďže sú v Poprade 2 veľké kluby. Ako je možné, že si tak skvelé deti nedokázali udržať?
To by som nerád komentoval, je skvelé, že sú u nás v Prešove. Neriešim prečo netrénujú v Poprade, riešim, čo budú trénovať v Prešove, aby naďalej vyhrávali.

Už ste ich videl na tréningu? Ako ich priali prešovské deti?
Beží nám aktuálne letná príprava, čiže videl som ich len na atletike. Keďže máme zameranie aeróbny rozvoj, teraz som nevidel práve tie všeobecné schopnosti, ktoré najmä využijú v karate. Videl som však už pri koordinačných cvičeniach a pri zdokonaľovaní reakčných schopností, a je mi jasné, prečo vyhrávajú aj v karate. Na svoj vek sú veľmi šikovní. Deti ich priali ako deti. Sú radi, že Marko a Veronika sú v prešovských radoch.

Ste najväčší klub na Slovensku, ako sa Vám podarilo za tak krátku dobu dvihnúť počty? Počuli sme, že ešte v roku 2015 kým ste rozbehli JUNIOR na maximálne obrátky, mal JUNIOR len 20 členov, teraz je Vás cez 200.
Opäť tajomstvo našej kuchyne. :D
Zaviedli sme model, ktorý funguje. Kvalita, pretkaná marketingom s čiastočkami práce aj mimo športového sektoru. Tvrdá robota, ktorá musí zabrať a osloviť ľudí. Robota, kde myslenie ľudí okolo karate v Prešove, je 24 hodín denne zamerané na dosiahnutie športových cieľov. Vytvorili sme pre Prešovčatá, KARATE MATRIX. Deti u nás žijú športom a karate. Čísla sú toho dôkazom, aj keď my pevne stojíme nohami na zemi, keďže gro našej členskej základne sú deti v mladšom školskom veku a predškolskom veku. JUNIOR sa ešte postupne stabilizuje, a sme len začiatku našej dlhej cesty, byť nielen najväčší, ale aj výsledkovo najlepší klub na Slovensku, najmä v kategóriách seniorov do budúcna. Osobne nesledujem len počtovú kvantitu, ale najmä kvalitu výsledkovú. Aj na základe toho, sa podniknú na začiatku novej sezóny kroky, ktoré určite potešia hlavne nováčikov. S pokročilými deťmi zmeny už nastali, sme proste stále v pohybe a reagujeme na všetky vplyvy tak, aby sme vždy šli smerom hore.

Ako je možné že Vám sa tak darí a futbal s hokejom sú v Prešove na tom tak, ako sú?
Neviem zhodnotiť, prečo stojí futbal s hokejom tak, ako stoja. Myslím si, že každá oblasť je zrkadlom ľudí pôsobiacich v nej. Neexistujú výhovorky, existuje len cieľ. Keď sa začalo pracovať s karate klubom v Prešove, bolo v ňom do 20 detí, 3 tréneri a nevedel o ňom nikto. Teraz je v klube cez 200 detí, 15 trénerov, sociálne siete máme najlepšie čísla spomedzi všetkých prešovských športových klubov a z karate klubov na Slovensku sme na míle ďaleko oproti ostatným v rámci propagácie karate ako športu. V Prešove sme najlepší v rámci sociálnych sietí medzi profesionálnymi športmi. Sme amatéri a máme vlastnú prácu popri športe a aj trošku okresané zdroje oproti kolektívnym športom. Myslím si, že to potom nie je najlepšia vizitka ľudí zodpovedných za propagáciu v profesionálnych kluboch, keď ich predbehnú amatéri. Viem čo to obnáša byť na sieťach videný a stále rásť, keďže karate nie je tak populárne ako futbal, hokej, volejbal alebo hádzaná.

Stále ale nemáte generálneho sponzora? Nie je to čudné pri takých výsledkoch a takej práci?
Nie stáleho sponzora nemáme. Spolupracujeme s niektorými podnikateľskými subjektami už pár rokov, ale žiadnu dlhodobú zmluvu s relevantnými finančnými zdrojmi nemáme. Osobne si myslím, že ani mať nebudeme. Karate nie je zaujímave finančne ako futbal. Aj keď je olympijským športom.

Z akých zdrojov teda fungujete?
Členské poplatky a po večeroch vypisujeme žiadosti o dotácie a granty. :D
Plus, ako som spomenul, ľudí, ktorí nás poznajú a podporia nás. Finančná podpora je aj zo strany niektorých rodičov. Všetko je na účte, viete si ho pozrieť, keďže je verejne dostupný.

Čo ak by sa našiel nejaký sponzor, ktorý by vás chcel podporiť?
Máme vytvorené ideálne podmienky. Jeden jediný transparentný účet, kde každý vidí, kam peniaze idú. Nemáme čo skrývať. Pripravíme zmluvy, čestné prehlásenia, odkonzultujeme, či chce sponzor použiť finančné prostriedky špecificky alebo to nechá na nás. Potom ich využijeme na ďalší rast klubu. Sponzor nemusí nič robiť, nič vypisovať, vidí všetko kam ide a na aký účel. Všetky papiere pripravíme my v rámci zákona tak, aby to spĺňalo zákonné kritéria pre potreby, napríklad odpočtu dane, daného sponzora.

Kde vidíte JUNIOR PREŠOV o pár rokov?
Idem krok po kroku. Premýšľam postupne aj keď mám samozrejme aj dlhodobejšie plány. Letná príprava je naplánovaná, máme systém v rámci rozvoja detí v klube a myslím si, že ju máme na profesionálnej úrovni. 19 tréningov za týždeň v júli, s rôznymi skupinami, sú toho dôkazom. Potom moje myšlienky smerujú k náboru v septembri. Minulý rok sme mali 97 nových detičiek, tento rok chceme dosiahnuť 150 nových členov. Zmenili sme stratégiu oslovenia rodičov, a tak síce pri silnejúcej konkurencii iných športov verím, že tie čísla dosiahneme.

Máte to premyslené. Neskutočné čísla. Poraďte iným recept na podobné nábory.
Recept? Ten sa mení. Záleží od hostí, akí dôjdu. :D

Aj keď to vyzerá jednoducho, nie je to jednoduché. Vieme o pár krúžkoch karate, čo tu rozbiehali rôzni ľudia podľa nášho vzoru, ale počty detí mali veľmi slabé a nakoniec im ani tí neostali. JUNIOR nie je len klub. Sme partia ľudí, ktorá robí veci naplno a organizačne na profesionálnej úrovni. Máme systém, ktorý funguje a vždy sa prispôsobuje podmienkam. Budem sa opakovať, nič na svete nie je zadarmo a nič veľké sa nerodí hneď a ľahko. Stačí si pozrieť koľko investujeme do reklamy na začiatku septembra. Jedná sa o niekoľko tisíc eur, takže platí: "niečo za niečo". Myslím si, že je dôležité najmä to, že v našich radoch máme najlepších trénerov v Prešove a tak dokážeme kvalitným tréningovým procesom osloviť a udržať si deti. Predsa je to bojové umenie a to nie každý vydrží vykonávať.

Čo je Váš sen v rámci karate a JUNIORU?
Sen? Vlastný pozemok v Prešove, alebo aspoň v nájme. Bolo už viac ponúk, ale žiadny taký optimálny. Postavili by sme telocvičňu, nielen určenú pre karate. Mám ju v hlave, také centrum športu v Prešove pre deti. Verím, že by to bol úspešný projekt v Prešove. Mega úspešný a ťažili by z toho všetky športy, mesto Prešov, rodičia, deti. Zatiaľ je to len sen a asi to tak aj dlho ostane. :D

 
8.7.2019 | Autor: Ľubomír Čiernik | Šport | čítané: 2326 krát