Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Koniec kožušinových fariem na Slovensku žiada už 75 tisíc ľudí, ktorí podpísali petíciu

Za zákaz chovu zvierat na kožušiny na Slovensku sa zasadzuje čoraz viac ľudí. Petícia Ide o chlp! , ktorú spustilo občianske združenie Humánny pokrok, má už vyše 75 tisíc podpisov a mieri vyššie. Je čas na legislatívny zákaz kožušinových fariem, vyzýva združenie.

Petícia za zákaz kožušinového chovu na Slovensku presiahla hranicu 75 tisíc podpisov a aktuálne je druhou najúspešnejšou online podpisovou akciou v histórii. Združenie pre rozvoj ľudskosti a udržateľnosti Humánny pokrok, ktoré petíciu Ide o chlp koncom marca spustilo, však mieri vyššie. Podľa prieskumov verejnej mienky totiž kožušinové chovy odmietajú viac ako dve tretiny Slovákov a Sloveniek (Focus, 2019). Ochranári chcú preto počas leta nazbierať ešte viac podpisov pod svoju online petíciu a primäť tak vládu, aby sa zákazom kožušinových fariem zaoberala. Ak by sa podarilo schváliť zákaz chovu zvierat na kožušiny, Slovensko by sa pripojilo k Českej republike, Rakúsku a celkom štrnástim krajinám v Európe, ktoré sa rozhodli s kožušinovými farmami skoncovať.

Humánny pokrok spustil online petíciu Ide o chlp! pred necelými štyrmi mesiacmi a predchádzalo jej zverejnenie záberov z kožušinovej farmy v Príbovciach pri Martine, ktoré šokovali verejnosť. Aj preto podpisová kampaň podľa združenia raketovo vystrelila a behom prvých dní zaznamenala bezprecedentný úspech. „Je neakceptovateľné, že v 21. storočí sa u nás stále deje takéto barbarstvo na zvieratách len pre kožušiny. Dennodenné trápenie divo žijúcich norkov bažiacich po slobode a potoku, ktoré sa namiesto toho tlačia v malých drôtených klietkach, kde sa navzájom napádajú a požierajú. Ich mizerný život sa končí v plynových komorách. Sťahovanie zvierat z kože pre kožušiny už naozaj do modernej krajiny Európskej únie nepatrí, “ apeluje koordinátorka kampane Alexandra Demetrianová, ktorá zároveň upozorňuje, že to, čo sa podarilo zdokumentovať na norkovej farme v Príbovciach, je bežná prax v kožušinovom sektore nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách Európy a po celom svete. Že otvorené hnisajúce rany na norkoch amerických nie sú v poriadku, skonštatoval aj šéf Štátnej veterinárnej správy SR, MVDr. Jozef Bíreš v reakcii pre TV Markíza.

Podľa ochranárov z Humánneho pokroku však nestačí od kožušinových fariem žiadať zlepšenie podmienok zvierat. Chov zvierat na kožušiny treba zakázať, pretože do civilizovanej spoločnosti už nepatrí. „Nie je technicky možné zabezpečiť norkom či líškam na kožušinových farmách také podmienky, aby netrpeli. Potvrdzujú to najnovšie závery vedcov a veterinárov po celej Európe i vo svete, fakty sú na našej strane. Kožušinové farmy ekonomicky ťažia z utrpenia zvierat. Je to biznis model, ktorý keď narušíte lepšími podmienkami pre zvieratá, zosype sa, “ tvrdí Demetrianová a poukazuje pritom na príklad Nemecka, kde vláda maximálne sprísnila regulácie v kožušinových chovoch a následkom svoje brány tento rok zavrela aj posledná kožušinová farma v Nemecku. Podľa Humánneho pokroku by Slovensko malo ísť cestou Českej republiky či Rakúska a úplne zakázať chov zvierat výlučne na kožušiny.

Slovensko je ďalšou krajinou na zozname, kde sa hovorí o skoncovaní s kožušinovými farmami. Rokujú o tom aj na susednej Ukrajine, v Poľsku, pobaltských štátoch, v Bulharsku. K zákazom kožušinových chovov v ostatných rokoch pristúpili aj v Holandsku, Belgicku, Nórsku, Srbsku, Chorvátsku, Slovinsku a v Bosne a Hercegovine. Najnovšie takýto prísľub dala vláda v Írsku. Následkom toho je kožušinový priemysel nielen v Európe na ústupe. Klesá dopyt aj produkcia – tento rok bude na farmách zabitých o 30 percent menej norkov, pretože o kožušiny už nie je taký záujem. Ruky preč od kožušín a utrpenia zvierat na kožušinových farmách dáva aj módny priemysel. Čoraz viac veľkých značiek verejne prisľúbilo, že už nebudú kožušiny používať – medzi inými aj Prada, Gucci, Versace, Armani, Jean Paul Gaultier, Burberry a mnoho ďalších.
Online petíciu za zákaz kožušinového chovu na Slovensku môžu ľudia podpísať online na stránke http://www.ideochlp.sk, na ktorej nájdu aj autentické zábery z kožušinovej farmy v Príbovciach.

O Humánnom pokroku:
Humánny pokrok je združením pre rozvoj ľudskosti a udržateľnosti. Sme hlasom zvierat a presadzujeme udržateľné riešenia, ktoré dokážu nasýtiť planétu. Humánny pokrok vznikol s cieľom priniesť na Slovensku silný hlas zvierat, ktorý bude klásť dôraz na ľudskosť a udržateľnosť. Združenie je členom globálnej koalície Open Wing Alliance bojujúcej proti klietkovému chovu sliepok a medzinárodnej organizácie Fur Free Alliance bojujúcej za ukončenie kožušinového chovu.

Webstránka kampane: www.ideochlp.sk
Zdroj FOTO: Humánny pokrok

Súvisiace články
31.7.2019 Ochranári vyjdú do ulíc za zákaz kožušinového chovu. V petícii ho žiada viac ako 75 tisíc Slovákov
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK