Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Mládež v horách

V termíne od 11. do 13. júla 2019 sa uskutočnil 5. ročník podujatia „Youth at the Top“ MLÁDEŽ V HORÁCH, v rámci ktorého správcovia chránených území v Alpách a v Karpatoch pracujú na obnovení a posilnení vzťahu medzi mladými ľuďmi a horskou prírodou.

Cieľom projektu je vytvoriť prepojenia medzi rôznymi krajinami a symbolicky odstrániť administratívne a jazykové bariéry a zároveň ukázať mladým ľuďom, že aj pobyt v horách môže byť zábavný a poučný. Zo Slovenska na výzvu o zapojenie sa do projektu zareagovali 3 organizačné jednotky Štátnej ochrany prírody SR. Jednou z nich bolo Regionálne centrum ochrany prírody v Prešove, ktoré sa už po 2.krát pripojilo k ďalším viac ako štyridsiatim chráneným územiam v 9 alpských a karpatských krajinách. V deň odchodu prekvapil organizátorov silný dážď a riešila sa otázka, či podujatie nepresunúť na iný termín. Mládež však jasne dala najavo, že sa ide za každého počasia a sú pripravení odolávať aj nepriaznivým poveternostným podmienkam. Za miesto konanie akcie si organizátori vybrali lúku pri lesníckej chate nad obcou Kríže na Čergove. Pre účastníkov akcie bol pripravení program v podobe ekohier, spoznávacích aktivít a samozrejme turistickej vychádzky na hrebeň Čergova. Trasa viedla lesnou cestou, kde sa spoznávali rastliny a dreviny, rastúce v okolí. Na vrchu Chochuľka (1023 m.n.m) sa naskytol krásny výhľad na časť Čergova a v diaľke sa črtali aj tatranské štíty. Cieľom túry bol vrch Čergov, ktorý s nad. výškou 1050 m sa radí medzí desiatku najvyšších vrchov Čergova. Južná časť pohoria Čergov je súčasťou siete NATURA 2000, chráneného vtáčieho územia SKCHVU052 Čergov a územia európskeho významu SKUEV 0332 Čergov. Chránené územia boli vyhlásené za účelom ochrany vtáctva a biotopov a druhov európskeho významu, akými sú fúzač alpský, roháč obyčajný, viacero druhov netopierov a veľkých šeliem. Niektoré z nich mali možnosť vidieť naživo aj mládežníci počas pobytu.

Tohtoročnou témou podujatia boli „Horské mýty a legendy“, ktoré sa stali aj témou rozhovorov pri večernom posední pri ohni. Hory boli vždy fascinujúce miesta. Sú rodiskom mnohých mysterióznych príbehov a zázrakov, ktoré vznikali pri hľadaní odpovedí o svete prírody.  Tieto príbehy sú časťou Alpského a Karpatského dedičstva, počnúc od vytvorených rozprávok o horách až po objavy veľkých prieskumníkov dosahujúcich najvyššie vrcholy. Cesty ako mladým ľuďom priblížiť naše prírodné aj kultúrne bohatstvo je mnoho a prešovský ochranári sa rozhodli pre cestu zážitkového učenia, kde mládež priamo v prírode získava vedomosti a pocit spätosti s prírodou.

Podľa slov mladých účastníkov a následne aj reakcie rodičov, akcia splnila svoj cieľ, vylákala deti do prírody a pripravila im tak kopu zážitkov. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník tejto akcie.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK