Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Prázdniny v podobe športu na Prešovskej univerzite v Prešove

Detský športovo-vzdelávací tábor, ktorý organizuje Fakulta športu (FŠ) Prešovskej univerzity v Prešove sa z roka na rok teší veľkej obľube. Počas 4 týždňov sa v ňom vystrieda vyše 180 detí, ktoré majú vzťah k športu a záujem skúšať nové pohybové aktivity.

Prázdniny v podobe športu na PU
Prázdniny v podobe športu na PU

Už po ôsmy raz zorganizovali pedagógovia a študenti z FŠ pre deti vo veku od 6-11 rokov športový tábor Šporťáčik realizovaný formou denného stacionára. Jeho cieľom je ponúknuť deťom široké spektrum pohybových činností, ktoré ich budú motivovať, baviť a zároveň podporia rozvoj ich fyzickej, ale aj psychickej stránky osobnosti. „Pri posudzovaní pohybovej aktivity detí je potrebné brať do úvahy, že patria k pohybovo najaktívnejším segmentom populácie. Deti majú biologickú potrebu byť spontánne aktívne. Pokiaľ objem ich pohybovej aktivity presiahne 60 minút za deň, možno očakávať aj zdravotný efekt, “ bližšie vysvetlila Lenka Tlučáková, prodekanka pre vedu a rozvoj FŠ.

Zaujať, zabaviť a niečo nové naučiť zvedavé deti v priebehu jedného týždňa nie je vôbec jednoduché. Animátori si pre účastníkov Šporťáčika pripravili rôznorodé pohybové aktivity a hry, ktoré sú dopĺňané o prednášky zamerané na poskytovanie prvej pomoci, históriu športu, ale aj jej súčasnosť. „Aj tento rok sme pre deti pripravili nové aktivity. Tradičné športové hry a pohybové aktivity sme doplnili o tie menej známe, ako sú napríklad ringo, ringet, ogo, florbal, bedminton, stolný tenis, intercross, indiaca. Pripravili sme taktiež úplne nové aktivity v podobe slicke line a zábavnej hry spickeball rozvíjajúcej rýchlosť a reakciu detí, “ priblížil Pavol Čech, odborný asistent FŠ, ktorý daný projekt koordinuje. Ako doplnil, na zvládnutie zložitých pohybových štruktúr v konkrétnych športoch je potrebné dokonalé ovládanie pohybových zručností, medzi ktoré patrí napríklad hádzanie a chytanie, kotúľanie, šplhanie, skákanie, chôdza a beh, či plazenie. „Osvojovanie i týchto motorických zručností je predpokladom pre rozvoj pohybových schopností, a to isté platí aj opačne, “ uzavrel Čech.

Šporťáčik, ktorý je zárukou efektívneho trávenia voľného času, správnej motivácie k pohybu a zdravému životnému štýlu, tradične prebieha v štyroch týždňových turnusoch. Ten prvý začal 15. júla a posledný vyvrcholí 9. augusta.

Prázdniny v podobe športu na PU
Prázdniny v podobe športu na PU
Prázdniny v podobe športu na PU
Prázdniny v podobe športu na PU
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK