Štvrtok, 02. máj 2024
Meniny má Žigmund | zajtra Galina

Prázdniny v podobe športu na Prešovskej univerzite v Prešove

Detský športovo-vzdelávací tábor, ktorý organizuje Fakulta športu (FŠ) Prešovskej univerzity v Prešove sa z roka na rok teší veľkej obľube. Počas 4 týždňov sa v ňom vystrieda vyše 180 detí, ktoré majú vzťah k športu a záujem skúšať nové pohybové aktivity.

Prázdniny v podobe športu na PU
Prázdniny v podobe športu na PU

Už po ôsmy raz zorganizovali pedagógovia a študenti z FŠ pre deti vo veku od 6-11 rokov športový tábor Šporťáčik realizovaný formou denného stacionára. Jeho cieľom je ponúknuť deťom široké spektrum pohybových činností, ktoré ich budú motivovať, baviť a zároveň podporia rozvoj ich fyzickej, ale aj psychickej stránky osobnosti. „Pri posudzovaní pohybovej aktivity detí je potrebné brať do úvahy, že patria k pohybovo najaktívnejším segmentom populácie. Deti majú biologickú potrebu byť spontánne aktívne. Pokiaľ objem ich pohybovej aktivity presiahne 60 minút za deň, možno očakávať aj zdravotný efekt, “ bližšie vysvetlila Lenka Tlučáková, prodekanka pre vedu a rozvoj FŠ.

Zaujať, zabaviť a niečo nové naučiť zvedavé deti v priebehu jedného týždňa nie je vôbec jednoduché. Animátori si pre účastníkov Šporťáčika pripravili rôznorodé pohybové aktivity a hry, ktoré sú dopĺňané o prednášky zamerané na poskytovanie prvej pomoci, históriu športu, ale aj jej súčasnosť. „Aj tento rok sme pre deti pripravili nové aktivity. Tradičné športové hry a pohybové aktivity sme doplnili o tie menej známe, ako sú napríklad ringo, ringet, ogo, florbal, bedminton, stolný tenis, intercross, indiaca. Pripravili sme taktiež úplne nové aktivity v podobe slicke line a zábavnej hry spickeball rozvíjajúcej rýchlosť a reakciu detí, “ priblížil Pavol Čech, odborný asistent FŠ, ktorý daný projekt koordinuje. Ako doplnil, na zvládnutie zložitých pohybových štruktúr v konkrétnych športoch je potrebné dokonalé ovládanie pohybových zručností, medzi ktoré patrí napríklad hádzanie a chytanie, kotúľanie, šplhanie, skákanie, chôdza a beh, či plazenie. „Osvojovanie i týchto motorických zručností je predpokladom pre rozvoj pohybových schopností, a to isté platí aj opačne, “ uzavrel Čech.

Šporťáčik, ktorý je zárukou efektívneho trávenia voľného času, správnej motivácie k pohybu a zdravému životnému štýlu, tradične prebieha v štyroch týždňových turnusoch. Ten prvý začal 15. júla a posledný vyvrcholí 9. augusta.

Prázdniny v podobe športu na PU
Prázdniny v podobe športu na PU
Prázdniny v podobe športu na PU
Prázdniny v podobe športu na PU
Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK