PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18115/cesta_za_vinom.html

Cesta za vínom

Dynamická Maja Brezinová zastupovala hotel Hviezdoslav z Kežmarku nielen na medzinárodnej odbornej aktivite v Taliansku, ktorej sa zúčastnila vďaka aktivite NPC v Prešove, ale aj pri našom rozhovore. A rozprávali sme sa nielen o vinárskom festivale a dobrom víne, ale aj o hoteli a jeho hosťoch.

Rozhovor sme začali rozprávaním o hoteli, kde má Maja Brezinová okrem iných povinností na starosti aj marketing a spoluprácu s cestovnými kanceláriami.

„Hotel Hviezdoslav sídli v historickom centre Kežmarku. Rovnako historický je samotný hotel, ktorý tvoria štyri prepojené meštianske domy zo 17. storočia s prístavbou. Pôvodne bol hotel kúpený len ako jeden domček a neskôr sa prikúpili ďalšie tri, aj kvôli tomu, že rástol záujem o návštevu Kežmarku, aj samotného hotela. Hotel má výhodnú polohu a nachádza sa na križovatke národných parkov. Je situovaný blízko Tatier, Slovenského raja a tiež je neďaleko Pienin. Hotel Hviezdoslav v Kežmarku je určený turistom, ktorí chcú byť trošku ďalej od ruchu, a zároveň chcú byť v hoteli, ktorý je primárne zameraný na klienta.“

Kto sú Vaši hostia?

„Máme vcelku šťastie, že v Kežmarku sídli asi šesť alebo sedem zahraničných spoločností napríklad z Belgicka, Rakúska a Ruska. Kým cez týždeň sú nosnou klientelou hotela najmä biznis klienti, počas víkendov a turistických sezón máme hostí, ktorí sa zaujímajú o prírodu alebo o históriu Kežmarku, alebo sú to hostia, ktorí preferujú butikový štýl hotela a starostlivosť o klienta, ktorú ponúkame. A či sa k nám hostia vracajú? Určite. Môj osobný názor je, že sa vracajú aj kvôli personálu.

V hoteli máme relatívne stabilný personál a ľudia, hoci je každý iný, chcú byť spolu a chcú spolu pracovať. To je asi to základné.“

Nedalo nám neopýtať sa na nejaké známe osobnosti, ktoré boli v hoteli Hviezdoslav ubytované. A pani Maja povedala, že pre ňu jednoznačné naj bol režisér Juraj Herz, ktorý bol ubytovaný v hoteli pomerne často. Možno aj preto, že pochádza z Kežmarku. Medzi ďalšie známe osobnosti, ktoré boli v hoteli ubytovaní patrí aj Lucie Bílá, Martin Chodúr, Peter Rúfus a Andy Hryc. Najbližšie sa do hotela chystá Samantha Fox.

Na stránke hotela sme sa dočítali, že organizujete aj rôzne zaujímavé aktivity, ako napríklad literárne čítania, historické sprevádzania alebo aj ochutnávky vín.

„Áno, okrem toho, že sme bežný hotel a poskytujeme ubytovacie a stravovacie služby, snažíme sa spestriť ponuku nielen pre hostí, ale aj pre Kežmarčanov. Sme známi tým, že organizujeme literárne večery, a keďže sme pomenovaní po Pavlovi Országhovi Hviezdoslavovi, je to už také prirodzené. Napríklad pred nedávnom sme mali Noc literatúry, čo je celoeurópske podujatie. Koná sa v 11 mestách, myslím, že u nás bolo štvrtý raz. V Kežmarku sa čítalo nielen u nás, ale aj v Evanjelickom lýceu, na hrade, v kníhkupectve, v štúdiu regionálnej televízie. Navštívil nás Peter Varinský, Binďo ako moderátor, tiež dve študentky - moderátorky z Popradu. Bol to príjemný večer.

Tento rok oslavuje mesto Kežmarok 750 výročie udelenia mestských práv. Okrem iných mestských inštitúcií, sme sa do osláv zapojili aj my a napríklad 20. júna sme organizovali Thökölyho večer, kde sa podávali historicky zamerané jedlá, hrala historická hudba a bola odprezentovaná turistická bankovka.“

Akcie, podujatia, eventy... je to to, čo k Vám dokáže pritiahnuť klientov?

„Určite. A tiež by sme chceli odstrániť stereotypy, že keď som Kežmarčan, tak nevojdem do hotela lebo tam nie som ubytovaný. Chceme, aby ľudia chodili do hotela na kávičku, na vínko, ale aj za kultúrnymi podujatiami. Chceme, aby naši hostia zažili u nás nejaký event, možno náhodne, možno cielene a následne aby si sami vyhľadali nové, nami organizované aktivity.

Aké zaujímavé podujatia teda chystáte na toto leto?

„Máme vypracovaný ročný plán. V lete máme podujatia, ktoré sú zaužívané, obľúbené. Zväčša sú zamerané gastronomicky a vinársky. Budeme mať ochutnávku ružových vín spojenú s grilovanými rybami a nebude chýbať hudobné vystúpenie. Obľúbený je tiež country večer, grilovanie steakov. Posledné dni pred koncom školského roka zvykneme mať pre deti palacinkovanie, kde ponúkame chutné domáce palacinky.“

Aký bol Váš prvý kontakt s NPC Prešov? Ako ste sa o ňom dozvedeli?

„Asi tak pred rokom som našu majiteľku hotela prihlásila do súťaže, ktorú organizuje Slovak Business Agency – Podnikateľka roka (2017), ktorú vo svojej kategórii aj vyhrala. Tiež som sa prihlásila na odber newslettera SBA, kde som v jednom z nich našla aj výzvu na medzinárodné pobyty. Tak som to vyskúšala a vyšlo to.“

Maja Brezinová, ktorá sa primárne zaoberá manažérskymi činnosťami hotela a usporadúva pre hotel rôzny eventy, má za sebou someliersky kurz a vraví, že v hoteli sa ich zišlo viac takých, ktorí sú milovníci vína. Aj preto pre návštevníkov hotela organizujú rôzne ochutnávky vín. Keď sme sa Maji opýtali, či je záujem o ochutnávky vín v regióne, kde nie je pitie vína tradíciou, odpovedala: „Žijeme v kraji, kde sa pije hlavne pivo a borovička. :-) Preto chceme ponúknuť niečo iné a ukázať, že aj pri víne sa dá príjemne posedieť a relaxovať. Naposledy sme pri príležitosti dňa matiek organizovali prezentáciu vín, ktoré dorábajú vinárky. Prišli nielen ženy, ale aj muži a páčilo sa im nielen to, aké vína dorábajú, ale aj prezentácia vinárok. Ženy dorábajú vína, ktoré sú iné ako tie, ktoré dorábajú muži. Treba ich skúsiť.

Pani Maja hovorí, že na Slovensku je dosť žien, ktoré vína dorábajú či už z vlastného hrozna alebo z nakúpeného. Jednou z najznámejších šľachtiteliek nových vinárskych odrôd je Dorota Pospíšilová, ktorá krížením viacerých druhov hrozna dopestovala nové odrody, z ktorých najznámejšie je asi víno Dunaj. Ďalšie druhy, pomenované po slovenských riekach, ako aj Dunaj, sú registrované a označené prívlastkom slovenské víno. Patria medzi veľmi kvalitné vína a dokonca na jednej výstave v Taliansku bola sekcia venovaná predstaveniu len týchto novošľachtených vín zo Slovenska.

V rámci ponuky služieb Rastového programu NPC Prešov ste sa zúčastnili podujatia VinItaly vo Verone. Prečo ste si vybrali práve toto podujatie a aké mala účasť na tomto podujatí prínosy pre Vás a pre Váš hotel?

„VinItaly je akcia, ktorú už niekoľko rokov organizujú talianski vinári a jej cieľom je najmä prezentácia talianskych vín. Každý vinár alebo každý, kto trocha zabŕdne do vína Vám povie, že toto podujatie treba aspoň raz za život zakúsiť. Takže som šťastná, že som sa ho mohla zúčastniť, lebo neviem kedy inokedy by som sa tam dostala.

Okrem degustácie vín, bolo na podujatí aj množstvo prednášok a prezentácií a musela som si veľmi dobre vyberať, aby som stihla aspoň tie najzaujímavejšie. Čo sa mne osobne veľmi páčilo, bolo to, že prezentácia v jednotlivých stánkoch bola veľmi nápaditá. Často to boli maličkosti, finančne veľmi nenáročné, ktoré ale dokázali zaujať návštevníka. Na Slovensku som sa s niečím podobným ešte nestretla. Rovnako sa prezentovali viaceré podniky naraz. Napríklad vinári spolu s hoteliermi alebo inými spolupracujúcimi podnikmi.

Ochutnala som veľmi dobré vína z oblastí, o ktorých som si myslela, že nedokážu dodať kvalitné víno. Aj keď priamo pre hotel neviem zabezpečiť dodávku vína, lebo nakupujeme prostredníctvom veľkoobchodu, dokážem obchodníkom ponúknuť tie druhy vína, ktoré by na Slovensko mohli doviesť, a ktoré by mohli byť pre zákazníkov zaujímavé. Podarilo sa mi nadviazať spoluprácu s vinármi z jednej Talianskej oblasti a už pripravujeme aj spoločnú aktivitu.“

Keď sme sa opýtali, či sa menia chute vinárov a či sa dá niečo nové ešte o podávaní a pití vína naučiť, Maja reagovala úplne spontánne.

„Tak ako sa vyvíja napríklad IT oblasť, tak sa vyvíja aj vinárstvo. Práve na VinItaly som videla, ako sa menia tradície a zvyky napríklad v konzumácii vína. Kým na Slovensku sa zákazníci za posledné roky naučili piť Proseco, v Taliansku hlavne mileniáli od tohto druhu vína ustupujú. Celkovo mileniáli (ľudia, ktorí sú dnes vo veku 25 - 36 rokov) majú dostatok peňazí a majú iné požiadavky a nároky ako predchodcovia. Táto skupina ľudí preferuje predovšetkým šumivé víno typu Franciacorta.

Mení sa spôsob servírovania vína. Napríklad my sme zvyknutí na to, že sekty a šumivé vína sa podávali predovšetkým v štíhlych, vysokých pohároch typu flauta. Na VinItaly som videla, že sekty sa začínajú podávať v úplne iných typoch pohárov.

Rozprávanie Maji Brezinovej nás podnietilo aj k ďalšej otázke, a pýtali sme sa, či pre hotel plánujú aj nejakú spoluprácu s miestnymi vinármi.

„Okolo Kežmarku veľa vína nedopestujeme, aj keď historici rozbehli skúmanie historických prameňov, v ktorých sa spomína pestovanie viniča pri Kežmarku. Dokonca, kto pozná Kežmarok a jeho okolie, tak si určite všimol terasy, ktoré sa tu nachádzajú. Je predpoklad, že práve tu sa mohol vinič pestovať. Ale historické bádania potrvajú ešte nejaký ten rok. Nadviazanie spolupráce s miestnymi vinármi bude asi trochu problematické. Ale už máme v pláne spoluprácu s regiónom okolo Modry a veríme, že sa nám to podarí.

Tak trochu sme sa zastavili aj pri slovenských vinároch, lebo za posledných 10 rokov na Slovensku vzniklo mnoho nových, mladých vinárov, ktorí dokážu dorobiť kvalitné vína.

Áno, je ich viac ako to bolo napríklad pred 10 rokmi, ale väčšinou sú to malí vinári, ktorí museli veľa financií investovať do sadu a do zariadenia na výrobu vína. A preto, že objem vína, ktoré predávajú je veľmi nízky, aj keď kvalitný, cena vína je na Slovensko pomerne vysoká.

Kto sú mladí vinári, ktorí začali na Slovensku pestovať vinič a dorábať víno?

„Väčšina tých, s ktorými som sa stretla, sú potomkovia vinárov ešte spred roka 1948, kedy boli vinice a vinárenské závody znárodnené. Často spomínajú práve na to, ako pestovali vinič ich rodičia či starí rodičia. A na túto tradíciu sa teraz snažia nadviazať.“

Na záver sme mali pre Maju Brezinovú pripravenú ešte jednu otázku. Pýtali sme sa, či využila alebo sa chystá využiť aj iné služby NPC alebo SBA.

Už pred mojou cestou na VinItaly som sa zúčastnila viacerých seminárov, ktoré organizovala SBA a to v rôznych oblastiach Slovenska. Ak bude nejaké zaujímavé podujatie (prednášku, seminár, workshop...) organizovať NPC, určite rada prídem. To, čo NPC Prešov robí, je pre podnikateľov veľmi prospešné.

Ďakujeme za rozhovor.

Národné podnikateľské centrum v Prešove – inštitúcia typu one-stop shop – poskytujúca komplexnú systematickú podporu a odborné poradenstvo pre malých a stredných podnikateľov, i pre záujemcov o podnikanie v 7 regiónoch Slovenska, okrem BSK.

Pripravili: Renáta Madzinová a Miroslava Klimovičová

 
22.7.2019 | Pridal: Miroslava Klimovičová | Národné podnikateľské centrum v Prešove | čítané: 2919 krát