PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18129/legendarium-bardejov-_historicke_mesto_ukryte_pod_pamiatkami_unesco.html

LEGENDARIUM: Bardejov, historické mesto ukryté pod pamiatkami UNESCO

Legendarium
Legendarium

Dávno-pradávno bol Bardejov slobodným kráľovským mestom. Sláva a bohatstvo mesta rástli veľmi rýchlo aj vďaka obrovským jarmokom, kde sa dalo zohnať všetko, čo ľudská duša ráčila. Stará legenda hovorí, že najbohatší Bardejovčan Drégely si chcel kúpiť krásnu dievčinu Barboru. Keď však zistil, že Barbora sa kúpiť nedá, nechal ju upáliť. Tá ho potom po nociach chodila strašiť. Nechajte sa uniesť legendou o Barbore a Drégelym a navštívte jedno z najkrajších miest na Slovensku – Bardejov.

Na vybraných miestach získate ku vstupnému zdarma komiks o legendách a súťažnú nálepku Legendarium. Za nálepky je možné počas leta získavať zľavy na vstupné a zároveň sa zapojiť do záverečného žrebovania o hodnotné ceny pre celú rodinu.

Komiks a nálepky získaš
Šarišské múzeum, Bardejov(nálepka Barbora), web
Skanzen, Bardejovské Kúpele (Múzeum ľudovej architektúry) (nálepka Barbora), web
Múzeum Sisi, Bardejovské kúpele a.s. (nálepka Drégely), web

Šarišské múzeum, Bardejov
Myslíte si, že múzeum nedokáže zaujať deti? Tak to ste teda určite nenavštívili Šarišské múzeum v Bardejove. Expozícia umiestnená v historickej budove na Radničnom námestí prezentuje stredoveké dejiny Bardejova od prvej písomnej zmienky po koniec 18. storočia. Zaujímavosť, ktorú môžete v Šarišskom múzeu nájsť je briliantový prsteň cisárovnej Sisi, ktorá ho darovala prepoštovi z veľkej vďaky na znak spokojnosti s pobytom v Bardejovských Kúpeľoch. Pri návšteve si nezabudnite vypýtať nálepku BARBORY do komiksu Legendarium.

Skanzen, Bardejovské Kúpele
V Bardejovských Kúpeľoch na vás čaká najstarší skanzen svojho druhu na Slovensku, ktorý prezentuje ľudovú kultúru a staviteľstvo slovenského a rusínskeho obyvateľstva. Preneste sa ako švihnutím čarovného prútika do minulosti, kde budete mať možnosť vidieť staré roľnícke domy, studne, kováčsku dielňu a veľa iného. Aj tu je pre vás pripravená nálepka BARBORY. Viac...

Múzeum Sisi, Bardejovské kúpele a.s.
Vychutnajte si prechádzku v príjemnom pokojnom prostredí uprostred ihličnatých lesov. Toto očarujúce miesto kedysi ohúrilo aj uhorskú a poľskú šľachtu. Chýry o liečivých prameňoch kúpeľov sa kedysi dostali až za hranice Európy. Kúpele si zamilovala aj samotná cisárovná Sisi, ktorá si v nich liečila zlomené srdce po smrti syna. Okrem pitných kúr z prameňa Lobogo s liečivými a omladzujúcimi účinkami, veľa času trávila na prechádzkach v prekrásnej a čistej prírode v sprievode svojich spoločníkov, členov kráľovskej suity. Ak vás zaujíma izba, ktorá bola pre cisárovnú pripravená, alebo chcete aj vy ochutnať z prameňa ktorým sa liečila, neváhajte navštíviť Múzeum Sisi. Za návštevu získate nálepku DRÉGELY.

Ďalšie tipy na výlety

Radničné námestie Bardejov (UNESCO)
Mesto Bardejov sa bezpochyby radí medzi najkrajšie a najgotickejšie mestá Slovenska. Vydajte sa na krásnu prechádzku Radničným námestím, ktoré z troch strán obkolesuje 46 meštianských domov. Uprostred sa vyníma Bazilika Minor sv. Egídia, pred ktorou sa nachádza dvojica zvonov Ján a Urban. Zaujímavosťou je, že tieto zvony boli pôvodne vo zvonici, no neskôr po poškodení ich nahradili nové odliatky. Určite vám odporúčame výstup na vežu baziliky, z ktorej si môžete vychutnať krásny výhľad na mesto. Viac...

Drevený kostolík Hervartov (UNESCO)
Len 10 km od Bardejova sa nachádza najstarší a najzachovalejší drevený kostol sv. Františka z Assisi na Slovensku. Kostolík je ohradený kamenným múrikom s pilastrami, ktorý v návštevníkoch budí dojem malej pevnosti. Návšteva kostolíka vás určite prenesie do čias minulých. Viac...

Kyslíková dráha Bardejov - Mihaľov
Hľadáte perfektné spojenie zdravého čerstvého vzduchu, prechádzky, pobytu v prírode a cvičenia? Čerstvo zrekonštruovaná kyslíková dráha, na ktorej pribudli nové odpočívadlá, drevené atrakcie a lavičky, ponúka 14 stanovíšť, na ktorých si môžete vyskúšať relaxačné a pohybové cvičenia.

Rodinný singletrack, Bardejovské kúpele
Po kyslíkovej dráha môžete v športových aktivitách pokračovať na Lekárskom rodinnom Singletracku, ktorý ocenia hlavne všetci milovníci cyklistiky. Vezmite bicykle a neváhajte vyskúšať cyklotrasu dlhú 1330 m a prevýšením 60 výškových metrov. Rodinný singletrack je obľúbenou atrakciou pre rodiny s deťmi, keďže má nenáročný profil a tvarovaný prírodný povrch.

Hrad Zborov
Zrúcanina hradu Zborov – nazývaný aj Makovica, leží na kopci neďaleko obce Zborov, asi 5 km severne od Bardejova. Hrad pôvodne slúžil na ochranu uhorského pohraničia, no počas prvej svetovej vojny došlo k jeho značnému poškodeniu. Dostať sa naň môžete z Bardejovských kúpeľov po náučnom chodníku, ktorý ma dĺžku 8 km, alebo menej zdatní turisti sa môžu vybrať na kilometer dlhú prechádzku priamo z obce Zborov. Viac...

Makovica – prírodné kúpalisko
Chcete si zaplávať a oddýchnuť od mesta v prostredí zelene a skutočného lesa pri vode? Len jeden kilometer od obce Nižná Polianka sa nachádza prírodné kúpalisko Makovica. Pre tých najmenších je pripravená trampolína, pieskovisko a hojdačky. Makovica je priam ideálne miesto, na strávenie horúceho letného dňa.

Legendarium ti prináša vyše 100 tipov na výlety. Na viac ako 50 z nich môžeš získať komiks a súťažné nálepky. Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj ceny pre celú rodinu!

Ďalšie tipy na výlety

Ceny v súťaži

 
28.7.2019 | Pridal: Redakcia PIS | Tip na výlet | čítané: 3780 krát