PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18138/legendarium-kam_s_detmi_v_pieninach.html

LEGENDARIUM: Kam s deťmi v Pieninách

Pod Pieninami, v tieni Troch korún, stojí malebný kartuziánsky kláštor. Kedysi v ňom žil mních Cyprián. Múdry mních sa venoval liečiteľstvu a podľa legendy zletel z Troch korún v Pieninách na vlastnoručne zhotovených krídlach. Známy herbár a miesta, kde žil, uvidíš na výlete v Červenom Kláštore a v Pieninách. Nezabudni ochutnať liečivú vodu zo Smerdžonky!

Pod Pieninami, v tieni Troch korún, stojí malebný kartuziánsky kláštor. Kedysi v ňom žil mních Cyprián. Múdry mních sa venoval liečiteľstvu a podľa legendy zletel z Troch korún v Pieninách na vlastnoručne zhotovených krídlach. Známy herbár a miesta, kde žil, uvidíš na výlete v Červenom Kláštore a v Pieninách. Nezabudni ochutnať liečivú vodu zo Smerdžonky!

Vydajte sa po stopách legiend a spoznajte skvelé miesta na výlety pre celé rodiny. Na vybraných miestach získate ku vstupnému zdarma komiks o legendách a súťažnú nálepku Legendarium. Za nálepky je možné počas leta získavať zľavy na vstupné a zároveň sa zapojiť do záverečného žrebovania o hodnotné ceny pre celú rodinu.

Komiksy a nálepky získaš:
Múzeum Červený Kláštor(nálepka Cyprián), web
Chata Pieniny, Lesnica (bufet)(nálepka Cyprián), web
Kúpele Červený Kláštor - Smerdžonka(nálepka prameň), web
Expozícia pieninskej prírody, Spišská Stará Ves(nálepka prameň), web

Múzeum Červený Kláštor
Chcete vidieť herbár "lietajúceho mnícha" Cypriána? Ako žili kartuziáni? Prečo sa volá kláštor červený? To všetko a oveľa viac sa dozviete, ak navštívite Múzeum Červený Kláštor. Počas letnej turistickej sezóny ožíva kláštor rozmanitými podujatiami, koncertmi, predstaveniami pre deti a zábavno-náučnými programami pre návštevníkov. Za návštevu získate nálepku CYPRIÁNA. Viac...

Chata Pieniny, Lesnica
Chata Pieniny v Lesnici je známa nielen výborným jedlom, ale aj výnimočnou goralskou atmosférou. Len na tomto mieste môžete byť pasovaný za Gorala počas špeciálneho slávnostného obradu. Chata v blízkosti hraníc s Poľskom je vhodným východiskovým bodom do Pienin, na splav Dunajca a cyklotúry. Pri návšteve dostanete nálepku CYPRIÁNA. Viac...

Kúpele Červený Kláštor – Smerdžonka
Navštívte areál liečebných a klimatických KÚPEĽOV ČERVENÝ KLÁŠTOR Smerdžonka. Niekoľko oddychových a športových zón s voľnočasovými aktivitami si užijú návštevníci v každom veku, prípadne je možné využiť aj služby kúpeľnej reštaurácie alebo si oddýchnuť absolvovaním liečebných a relaxačných procedúr. Kúpele sú známe svojím rozsiahlym areálom, kde si môžete vyskúšať kneippterapiu a balančný chodník. Chôdza po rôznych materiáloch zabaví všetkých a ani si nevšimnete, aké priaznivé účinky zanechá na vašom tele. Aj tu získate komiks a súťažnú nálepku PRAMEŇ k súťaži Legendarium. A nezabudnite sa napiť liečivej vody Smerdžonka!

Expozícia pieninskej prírody, Spišská Stará Ves
Pieninská príroda na jednom mieste. Expozícia infocentra približuje zblízka jednoduchým spôsobom hlavné pieninské biotopy: pôvodný pieninský les, lúky Pienin a Spišskej Magury, rieku Dunajec, jaskyňu Aksamitku. Územie približuje trojrozmerná plastická mapa. Všetky informácie o prírode v Pieninách, ale aj o kultúrnych pamiatkach, či krajine sa dozviete z nástenných posterov a rozmanitých modelov. Po návšteve si nezabudnite zobrať nálepku PRAMEŇ.

Ďalšie tipy na výlety:

Prielom a splav Dunajca
Radi by ste zažili rieku Dunajec na vlastnej koži? Určite nevynechajte pri návšteve Pienin jeden z najfascinujúcejších zážitkov a to splav Dunajca v krásnej prírode. Rieka pri Červenom Kláštore vstupuje do prekrásneho kaňonu, ktorý sa nazýva Prielom Dunajca. Raftovanie na tejto rieke je vhodné i pre menej skúsených vodákov. Najväčšou turistickou atrakciou na spoločnom slovensko-poľskom úseku toku Dunajca je splav na tradičných drevených pltiach.

Haligovské skaly
Bizarné skalné veže, krasové doliny (Široká, Hlboká), dutiny a zvláštne suché korytá. V Pieninách sa nachádzajú aj jaskyne, ktorých interiér však ostáva chránený pred zrakmi turistov. Patrí k nim Aksamitka v Červenej skale a Zbojnícka jaskyňa pod Hrubou skalou. Jej poznávacím znamením je 5 metrov vysoké skalné okno Zbojnícka brána. Viac...

Goralský dvor – múzeum historických strojov, Haligovce
Videli ste už niekedy skanzen dobových strojov? Jedinečný a jediný skanzen tohto druhu na Slovensku nájdete v rekreačnom zariadení pod Haligovskými skalami. Goralský dvor ponúka aj chutnú kuchyňu, v areáli môžete kempovať a pozrieť si domáce "gazdovské" zvieratá.

Cesta minerálnych prameňov
Nezvyčajná Cesta minerálnych prameňov spája 12 minerálnych prameňov naprieč celým regiónom. Ide o najvýznamnejšie, ale aj menej známe pramene, ktoré môžu turisti spoznať, ochutnať a dozvedieť sa o nich rôzne zaujímavosti.

Singletrails Lechnica
Milujete bicyklovanie a prírodu? Potom si do zoznamu výletov pripíšte Singletrails Lechnica. Sieť jednosmerných horských chodníkov typu singletrails ponúka nádherné panoramatické výhľady a nezabudnuteľný cyklistický zážitok. Dva okruhy GRIFTOF (11 km) a ŠPICA (7 km) sú rovnomenne nazvané podľa vrchov, ktorými prechádzajú. Obe trate sú rodinného charakteru a s pomocou rodičov ich zvládli aj 8 ročné deti.

Vydajte sa po stopách legiend a spoznajte skvelé miesta na výlety pre celé rodiny.

Na vybraných miestach získate ku vstupnému zdarma komiks o legendách a súťažnú nálepku Legendarium. Za nálepky je možné počas leta získavať zľavy na vstupné a zároveň sa zapojiť do záverečného žrebovania o hodnotné ceny pre celú rodinu. Viac informácií

Legendarium ti zároveň prináša vyše 100 tipov na výlety. Na viac ako 50 z nich môžeš získať komiks a súťažné nálepky. Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj ceny pre celú rodinu!

Ďalšie tipy na výlety

Ceny v súťaži

Zdroj foto: Múzeum Červený Kláštor - Jano Štovka; Chata Pieniny - www.chatapieniny.sk ; Kúpele Smerdžonka - Jano Štovka; Expozícia pieninskej prírody - www.pienap.sopsr.sk ; Splav Dunajca - Jano Štovka;Dedinka pod Haligovskými skalami - Alena Marhefková; Múzeum historických strojov - Goralský dvor; Cesta miner. prameňov - OOCR Severný Spiš Pieniny; Singletrails Lechnica - Singletrails Lechnica (facebook)

Zdroj článku: KOCR Severovýchod Slovenska, www.legendarium.info

 
30.7.2019 | Pridal: Redakcia PIS | Tip na výlet | čítané: 5544 krát