PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18139/ochranari_vyjdu_do_ulic_za_zakaz_kozusinoveho_chovu-_v_peticii_ho_ziada_viac_ako_75_tisic_slovakov.html

Ochranári vyjdú do ulíc za zákaz kožušinového chovu. V petícii ho žiada viac ako 75 tisíc Slovákov

Po úspešnej online petícii kampaň Ide o chlp! pritvrdzuje. Občianske združenie Humánny pokrok zvolalo pochod začiatkom septembra v Bratislave, ktorý má hlasnejšie vyzvať vládu a parlament, aby presadili zákaz kožušinového chovu na Slovensku.

Nadišiel čas vyjsť do ulíc a postaviť sa spoločne za osud zvierat natlačených v klietkach na kožušinových farmách, zvolávajú ochranári zo združenia pre rozvoj ľudskosti a udržateľnosti Humánny pokrok. V sobotu 7. septembra budú pochodovať Bratislavou, aby vyslali jasný signál politikom, že je načase zakázať kožušinové chovy aj na Slovensku. Pripojili by sme sa tak k celkom trinástim krajinám v Európe. Koniec kožušinových fariem má u nás širokú podporu: vyše 75 tisíc podpisov v online petícii www.ideochlp.sk a podľa prieskumov verejnej mienky až 68 percent Slovákov a Sloveniek.

Petícia proti chovu zvierat na kožušiny Ide o chlp! od spustenia koncom marca raketovo vystrelila na druhú najúspešnejšiu online kampaň v histórii Slovenska. Humánny pokrok to považuje za silnú spoločenskú objednávku. „Je načase, aby vláda a parlament patrične odpovedali na jednoznačnú vôľu verejnosti a postavili kožušinové chovy mimo zákon. Týmto smerom ide celá Európa – západ, východ, sever, juh – kam sa pozriete, tam kožušinové chovy končia, alebo sa o tom už politicky rokuje. Je to barbarský a uhýňajúci priemysel, v Európe ani u nás na Slovensku už nemá miesto. Takže 7. septembra berte do ulíc transparenty, bubny, píšťalky a buďme spoločne silným hlasom pre zvieratá, “ povedala Alexandra Demetrianová z Humánneho pokroku a vyzýva verejnosť, aby prišli 7. septembra o 16:00 na Námestie SNP v Bratislave. Pochod povedie cez Staré mesto, zastaví sa aj pri Úrade vlády a v historickom centre. Program budú organizátorky postupne zverejňovať na sociálnych sieťach. O Udalosť na Facebooku prejavilo záujem za prvých 24 hodín až 1500 ľudí.
Na Slovensku v súčasnosti funguje jedna typická kožušinová farma s norkami americkými v Príbovciach pri Martine, kde chovajú 4 – 5 tisíc zvierat. Podľa Humánneho pokroku máme veľmi malý kožušinový priemysel a zákaz chovu zvierat na kožušiny je preto správnym krokom vpred bez mínusov pre ekonomiku. „To, čo žiadame pre kožušinové zvieratá, nie je revolučné. Vychádzame z vedy a z praxe modernej legislatívy, ktorá kladie práva a životné podmienky zvierat medzi priority. Nie je technicky možné zabezpečiť norkom či líškam na kožušinových farmách také podmienky, aby netrpeli. Potvrdzujú to vedecké štúdie i správy Európskej komisie či štátnych veterinárov v krajinách EÚ. Kožušinové farmy ekonomicky ťažia z utrpenia zvierat, “ tvrdí Demetrianová a poukazuje pritom na video dokumentáciu z norkovej farmy v Príbovciach, kde norky evidentne trpia, majú neošetrené zranenia a stavy psychózy v malých klietkach. To je podľa ochranárov bežná realita na kožušinových farmách.

Podľa Humánneho pokroku by Slovensko malo ísť cestou Českej republiky či Rakúska a úplne zakázať chov zvierat výlučne na kožušiny. Sme ďalšou krajinou na zozname, kde sa hovorí o skoncovaní s kožušinovými farmami. Rokujú o tom aj na susednej Ukrajine, v Poľsku, pobaltských štátoch, v Bulharsku. K zákazom kožušinových chovov v ostatných rokoch pristúpili aj v Holandsku, Belgicku, Nórsku, Srbsku, Chorvátsku, Slovinsku a v Bosne a Hercegovine. Najnovšie takýto prísľub dala vláda v Írsku. Následkom toho je kožušinový priemysel nielen v Európe na ústupe. Klesá dopyt aj produkcia – tento rok bude na farmách zabitých o 30 percent menej norkov, pretože o kožušiny už nie je taký záujem. Ruky preč od kožušín a utrpenia zvierat na kožušinových farmách dáva aj módny priemysel. Čoraz viac veľkých značiek verejne prisľúbilo, že už nebudú kožušiny používať – medzi inými aj Prada, Gucci, Versace, Armani, Jean Paul Gaultier, Burberry a mnoho ďalších.

Online petíciu za zákaz kožušinového chovu na Slovensku môžu ľudia podpísať na stránke http://www.ideochlp.sk/.

 
31.7.2019 | Autor: Alexandra Demetrianová | Spoločnosť | čítané: 1324 krát