PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18153/presovsky_romsky_festival_opat_roztancuje_centrum_mesta.html

Prešovský rómsky festival opäť roztancuje centrum mesta

10. august bude v Prešove patriť prezentácii rómskej kultúry v podaní umelcov reprezentujúcich túto komunitu. Temperamentné tanečné i spevácke vystúpenia môžete vidieť a zažiť už po siedmykrát na Hlavnej ulici.
Prešovský rómsky festival
Prešovský rómsky festival

Prešovský rómsky festival je miestom na prezentáciu nielen profesionálnych umelcov, ale aj amatérskych spevákov či tanečníkov z komunitných centier. Touto aktivitou organizátori nepriamo podporujú aj činnosť mimovládnych organizácií, komunitných centier či základných škôl, ktoré vedú žiakov z rómskych komunít k umeniu.

„Prešovský rómsky festival si dáva za cieľ zlepšovať vzájomné vzťahy medzi rómskou minoritou a majoritou v Prešove, “ uviedol ešte vlani organizátor Roman Eštočák, ktorý prišiel s myšlienkou organizovania Prešovského rómskeho festivalu v roku 2012.

Tento rok sa 10.8.2019 od 12.00 do 15.00 na Hlavnej ulici v Prešove predstavia detské umelecké amatérske zoskupenia z komunitných centier z Veľkého Šariša, Hanušoviec nad Topľou či Sabinova, ale aj z Očovej, Roštára či Trnavy.

V rámci hlavného programu od 16.00 do 22.00 vystúpia profesionálne zoskupenia, ako Romane Čhavore Jilestar z Trnavy, Sameul Bandy z Prešova, Gipsy Saxofón Band z Hrabušíc, speváčka Anička Oláhová z Lovinobane, Gipsy Janka z Detvy, ale aj zahraniční hostia - skupiny Romane Chave a Imperio z Českej republiky.

Prešovský rómsky festival je jedným z najväčších a najvýznamnejších festivalov na Slovensku. Svojou záštitou ho aj tento rok podporila primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

 
6.8.2019 | Pridal: Redakcia PIS | Kultúra a voľný čas | čítané: 1449 krát