Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

O gajdicu Andreja Mizeráka 2019

Obec Lúčka, Dobrovoľný hasičský zbor Lúčka a Divadlo Jonáša Záborského – útvar osvetovej činnosti v Prešove uskutočnili dňa 4. augusta 2019 36. ročník folklórneho festivalu „ O gajdicu Andreja Mizeráka“. Podujatie sa uskutočnilo v areáli Obecného úradu v obci Lúčka v Sabinovskom okrese.

Festival sa od roku 1981 koná na počesť Andreja Mizeráka (nar. 1897 v Miľpoši, od 10 rokov sa s rodinou prisťahoval do osady Potoky pri Lúčke) výrobcu a propagátora unikátneho pastierskeho hudobného nástroja gajdice.

Úvodné tóny gajdice, na ktorej zahral Andrej Kasina z Lúčky symbolicky otvorili tento tradičný festival. Prítomných divákov a účinkujúcich privítal starosta obce Lúčka Vladimír Murcko. Moderátorsky sa výborne zhostili už osvedčený tandem Katka Birková, moderátorka folklórnej hitparády Kapura a Marek Kasina z Lúčky.

Festival mal súťažný charakter, kde sa súťažilo v štyroch kategóriách, a to: 1. kategória – deti (2 DFS, 3 sólisti speváci,1 duet), 2. kategória sólo, duo spev dospelých (6 účinkujúcich), 3. kategória – skupinový spev (17 speváckych skupín) a 4. kategória – obradový folklór (1 zvykoslovná folklórna skupina). Spolu cca 320 účinkujúcich z 18 obcí okresov Prešov, Sabinov a Stará Ľubovňa. Súťažný festival sa skladal z 30 programových čísel. Hosťom festivalu bol Folklórny súbor VAGONÁR z Popradu.

Porota v zložení: predseda – PaedDr. Ľubomír Šimčík, PhD. , členovia – Mgr. Ladislav Kišeľák, MBA a Mgr. Michal Kišeľák nemala ľahkú úlohu určiť poradie najúspešnejších interpretov v jednotlivých kategóriách. Pozitívne hodnotila nielen účasť staršej generácie, ale aj detí a mládeže na tomto krásnom podujatí a zvyšujúcu sa úroveň speváckych skupín a sólistov spevákov. Bodkou za programom bola skutočne bohatá tombola, DJ PETRIX a hudobná skupina JUNO.

Podujatie finančne podporil Prešovský samosprávny kraj a miestni podnikatelia.

VÝSLEDKY:

Hlavná cena – gajdica - Ženská spevácka skupina VINOK zo Šarišského Jastrabia.

1. kategória – deti:
1. miesto – DFS JAZIERKO, Rožkovany
2. miesto – DFS LÚČKA, Lúčka
3. miesto – duet – Gabriela Kundrátová a Peter Kundrát, Bajerovce

2. kategória – sólo, duo spev (dospelí):
1. miesto – Dajana Novotná, Hermanovce
2. miesto – Ján Kvašňák, Jakubová Voľa
3. miesto – Vladimír Vaľuš, Pečovská Nová Ves

3. kategória – skupinový spev (dospelí):
1. miesto – MSS HERMANOVČAN, Hermanovce
2. miesto – MSS KENDIČAN, Kendice
3. miesto – MSS DUBOVIČAN, Dubovica

4. kategória – obradový folklór (dospelí):
1. miesto – FSk DUBINA, Červenica pri Sabinove

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK