PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18163/legendarium-stara_lubovna_a_okolie_ponuka_nielen_hrad-_ocari_celu_rodinu.html

LEGENDARIUM: Stará Ľubovňa a okolie ponúka nielen hrad. Očarí celú rodinu

Legendarium
Legendarium

Hradom sa návšteva Starej Ľubovne rozhodne nekončí!

Dominantou Starej Ľubovne je nepochybne Ľubovniansky hrad. Už z diaľky vás očarí starobylá pevnosť stojaca na vápencovom vrchu. Okrem hradu však mesto a jeho okolie ponúkajú omnoho viac. Uchváti vás zaujímavá história, svojrázna prírodná oblasť s množstvom možností na rekreáciu a turistiku.

Oblasťou vás prevedie legenda o Móricovi, ktorý bol na hrade Ľubovňa skutočne väznený. Na vybraných miestach získate za návštevu súťažnú nálepku Legendarium a komiks. Zbierajte nálepky a súťažte o ceny pre celú rodinu či o zľavy na vstupy do rôznych atrakcií.

Komiks a nálepky získaš:
Hrad a skanzen Stará Ľubovňa (nálepka Móric), web
Stredoveký vojenský tábor,  Stará Ľubovňa (nálepka Móric), web
Kúpele Vyšné Ružbachy (nálepka Zuzanka), web
Nestville Park Hniezdne & Nestville Chocolate (nálepka Zuzanka) web

Hrad a skanzen Ľubovňa
Hrad vznikol na rozhraní 13. a 14. storočia. Preslávil sa najmä stretnutiami korunovaných hláv, ukrývaním poľských korunovačných klenotov a väznením Mórica Beňovského, šľachtica, cestovateľa a neskôr kráľa Madagaskaru. Dnes žije hrad podujatiami a pestrými expozíciami. Je najviac navštevovaným hradom v Prešovskom kraji. V lete 2019 je hradná téma venovaná ženám. Pod hradom sa rozprestiera skanzen ľudovej dediny, ktorý dotvára jedinečnú pôsobivú scenériu. Tvorí ho súbor ľudových stavieb z okolitých dedín, Najcennejším exponátom skanzenu je gréckokatolícky kostolík z Matysovej z roku 1833. Za návštevu získate súťažnú nálepku MÓRICA. Viac...

Stredoveký vojenský tábor
Pod hradom sa rozprestiera stredoveký vojenský tábor. Predstavuje obraz vojenského života v 16. storočí. Stredoveký život v tábore vás zláka vyskúšať si historické športové disciplíny, streľbu z luku, kuše, hod sekerou “švajčiarkou“, jazdu na koni, ale aj možnosť vystreliť si z dela alebo z najväčšieho funkčného katapultu na Slovenku. Na svoje si prídu aj tí najmenší. V areáli sa nachádza množstvolanových či drevených preliezačiek, hojdačiek alebo stredoveký tenis. Ak chcete zažiť stredovekna vlastnej koži, vydajte sa práve tu a za návštevu si nezabudnite zobrať nálepku MÓRICA. Viac...

Kúpele Vyšné Ružbachy
Liečivé uhličité pramene uzdravujú telo a čarovná okolitá príroda upokojuje dušu. Doprajte si oddych v podobe procedúr, sáun, masáži alebo využite vonkajšie termálne kúpalisko, jazdiareň či mnohé ďalšie služby. Prechádzkou po kúpeľnom meste Vyšné Ružbachy natrafíte naChránený prírodný útvar Kráter, ktorýjejedinečným prameňom svojho druhu nielen na Slovensku, ale aj na celom svete. Nálepku ZUZANKY získate na recepcii alebo pri vstupe na kúpalisko. Viac... , viac...

Nestville Park Hniezdne & Nestville Chocolate
Nestville park v Hniezdnom ponúka expozíciu liehovarníctva a tradičných ľudových remesiel. Počas prehliadky je možné ochutnať prvú slovenskú whisky Nestville, ktorá tu zrie v dubových sudoch. Ak obľubujete sladké, zavítajte aj do čokoládového kráľovstvaNestville Chocolate. Oddýchnuť si môžete pri šálke horúcej čokolády, kvalitnej káve, chuti belgických praliniek či sladkých zákuskoch domácej výroby a popritom cez sklo pozorovať výrobný proces čokolády. Hniezdne sa nachádza len 5 km západne od Starej Ľubovne. Za vstup alebo konzum získate súťažnú nálepku ZUZANKY. Viac...

Ďalšie tipy na výlety:
Región prináša aj mnoho ďalších zaujímavostí. Odporúčame navštíviť Vojenskú expozíciu M. Strenka, ktorú nájdete pod hradom Ľubovňa. Okrem predstavenia osoby Michala Strenka ponúka expozícia možnosť prejsť sa po vojnovom zákope v celkovej dĺžke cez 100 metrov a vidieť niekoľko podzemných bunkrov. Umiestnenie expozície má symboliku v tom, že počas druhej svetovej vojny na Ľubovnianskom hrade sídlilo nemecké komando. Expozícia obsahuje aj veľkú zbierku palných zbraní prevažne z obdobia druhej svetovej vojny, ale aj zbrane povojnovej produkcie.

V centre mesta Stará Ľubovňa neobíďte Dom ľubovnianskeho mešťana. Dom je zariadený dobovým nábytkom prevažne z 19. storočia a celú expozíciu obohacujú starožitné doplnky. Pri prehliadke zazriete aj staré dobové fotografie zo života Ľubovňanov a pohľady na starobylé ulice mestečka.

Ak budete prechádzať cez obec Plaveč, zazriete zrúcaninu hradu, ktorý pochádza z 13. storočia. Hrad Plaveč postavili na obranu cesty do Poľska, pri brode cez rieku Poprad. V roku 1856 objekt vyhorel. Z hradu sa zachovali zvyšky juhovýchodného muriva s kruhovou baštou a niekoľko múrov bývalej obytnej časti. Od roku 2014 prebieha na hrade obnova, návštevníkom ponúka krásne výhľady.

Približne 10 km severne od Starej Ľubovne sa nachádza pútnické miesto v obci Litmanová. V novodobej histórii sa lokalita dostala do povedomia v súvislosti so zjaveniami Panny Márie na Hore Zvir, vzdialenej približne päť kilometrov od začiatku obce, v blízkosti poľských hraníc.

V blízkosti obce Jarabina vo východných Pieninách a nachádza Chránená prírodná rezervácia Jarabinský prielom. Miestni obyvatelia nazývajú prielom Pece. Kaňonovité údolie postupom času vyerodoval potok Malý Lipník, ktorý obkolesujú 10 až 20 m vysoké skalné steny. Najkrajšia časť prielomu je 150 m dlhý úsek. Samotná tiesňava je miestami široká len tri metre. Prírodné bohatstvo však netvoria len tiesňavy či kaskády – v okolí Jarabinského prielomu sa zachovali skamenené amonity či lastúrniky z jurských čias.

Vydajte sa po stopách legiend a spoznajte skvelé miesta na výlety pre celé rodiny.

Na vybraných miestach získate ku vstupnému zdarma komiks o legendách a súťažnú nálepku Legendarium. Za nálepky je možné počas leta získavať zľavy na vstupné a zároveň sa zapojiť do záverečného žrebovania o hodnotné ceny pre celú rodinu. Viac informácií...

Legendarium ti zároveň prináša vyše 100 tipov na výlety. Na viac ako 50 z nich môžeš získať komiks a súťažné nálepky. Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj ceny pre celú rodinu!

Ďalšie tipy na výlety

Ceny v súťaži

Zdroj článku: KOCR Severovýchod Slovenska, www.legendarium.info

 
10.8.2019 | Pridal: Redakcia PIS | Tip na výlet | čítané: 1926 krát