PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18165/v_ekase_uz_tri_miliony_blockov_denne.html

V eKase už tri milióny bločkov denne

Finančná správa denne zaeviduje v systéme eKasa už viac ako tri milióny pokladničných dokladov, ktoré vydajú svojim zákazníkom predajcovia využívajúci online a virtuálne registračné pokladnice.

Stúpa aj počet pripojených pokladníc. Finančná správa odporúča podnikateľom, ktorí ešte eKasu nemajú a majú povinnosť evidovať tržby v pokladnici, aby na systém prešli čo najskôr.

Finančná správa už zaeviduje v systéme eKasa viac ako tri milióny pokladničných dokladov denne. Tie vydá denne už 112 444 pokladníc (pozn. počet pripojených pokladníc k 12.8.2019). Približne polovica z pripojených pokladníc sú online registračné pokladnice, ostatní využívajú na evidenciu tržieb bezplatnú aplikáciu finančnej správy „virtuálna registračná pokladnica“. Celkovo k dnešnému dňu zaevidovala finančná správa v systéme eKasa od jeho spustenia už približne 143 mil. pokladničných dokladov.

Finančná správa upozorňuje, že evidovať tržby v systéme eKasa musia všetci podnikatelia okamžite po dodaní online registračnej pokladnice od svojho výrobcu, dovozcu alebo distribútora. Prechodné obdobie na neudeľovanie pokút bolo zákonom upravené len preto, aby mali podnikatelia čas zabezpečiť si eKasu od svojich výrobcov. Neznamená to, že eKasu do konca roka používať nemusia.

Odklad pri ukladaní pokút sa vzťahuje iba na subjekty, ktoré doteraz evidovali tržby v ERP, požiadali o kód pokladnice eKasa klient pre online registračnú pokladnicu (ORP), ale ešte im nebola dodaná. Tieto subjekty môžu po 1. júli 2019 používať ERP so zrušeným daňovým kódom pokladnice, avšak len do času, kým nebudú mať od výrobcu dodanú ORP. Finančná správa upozorňuje, aby si prechod na eKasu nenechávali na poslednú chvíľu a k systému sa pripojili čo najskôr. Vyhnú sa tak časovej tiesni na konci roka.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk.

 
12.8.2019 | Autor: Finančná správa | Spoločnosť | čítané: 995 krát