PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18203/po_stopach_jo_nesboa_s_dvornym_prekladatelom_najslavnejsichnorskych_knih_a_sprievodcom_bubo-_jozefom_zeliznakom.html

Po stopách Jo Nesboa s dvorným prekladateľom najslávnejších nórskych kníh a sprievodcom BUBO, Jozefom Zelizňákom

Návštevníci košickej Tabačky sa už 5. 9. prenesú do Škandinávie vďaka cestovateľskej prednáške Jozefa Zelizňáka. Sprievodca dobrodružnej cestovnej kancelárie BUBO je známy aj svojou druhou profesiou. Preložil totiž tie najslávnejšie severské detektívky.

Práve jemu môžete vďačiť za to, že si trilógiu Milénium od Stiega Larssona či drsné krimi Jo Nesboa prečítate aj v slovenčine. Knihy nórskeho majstra krimi vyšli dokonca v slovenskom preklade skôr ako v angličtine a o vydanie Milénia na slovenskom trhu sa Jozef Zelizňák zaslúžil priamo.

Už 25 rokov sa vyberá do sveta nie len na stránkach kníh, ale aj ako vášnivý cestovateľ a sprievodca. Vyštudoval nórčinu a švédčinu, miluje Berlín a Buenos Aires, no jeho srdcovou záležitosťou sa stala oblasť východnej Ázie, ktorú od roku 2001 navštívil nespočetne veľakrát. Viedol slovenské prvoexpedície do Bangladéša, Guyan a Surinamu aj Severnej Kórey či prvú cestu BUBO na Antarktídu.

Na septembrovej prednáške sa však bude venovať najmä svojim cestám po Nórsku, obľúbenej krajine mnohých cestovateľov. Jozef má Nórsko prechodené, okrem toho sa osobne pozná s Nesbom, ktorého spoznal ešte ako mladého začínajúceho autora. Určite má vďaka týmto skúsenostiam v zálohe mnoho zaujímavostí o krajine fjordov, losov, športu a drahého piva.

Čo robia Nóri, keď si chcú otvoriť k futbalu pivo? Prečo tu štát nestavia mosty? Čo robil Nesbo na Slovensku a kde sa mu najviac páčilo? Aj na tieto a mnohé ďalšie otázky odpovie profesionálny sprievodca a prekladateľ Jozef Zelizňák na cestovateľskej prednáške o 20:00 h. v Tabačke.

 
31.8.2019 | Autor: Barbara Denciová | Kultúra a voľný čas | čítané: 826 krát