Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Svoju lásku k pivu vkladá do každého pohára. Šarišským Majstrom výčapu je Andrea Gederová

Ženy to pri výčape vedia! Potvrdil to aj štvrtý ročník súťaže Šariš Majster výčapu, kde prevalcovali silnú konkurenciu.

Najlepší výčapníci z východného Slovenska Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko
Najlepší výčapníci z východného Slovenska Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko

V domovskom regióne značky Šariš sa tak opäť potvrdilo, že vášeň a láska k pivu sú rozhodujúce. Práve výčapník totiž zodpovedá za to, v akej kvalite sa pivo Šariš dostane do pohára zákazníka v podniku. Z neľahkého súboja, v ktorom si merala sily miestna výčapnícka špička, vyšla víťazne Andrea Gederová z Michaloviec.

Šariš každoročne oceňuje najlepších výčapníkov, ktorí sa naplno odovzdajú svojmu remeslu, s cieľom poskytnúť zákazníkovi dokonalý pivný zážitok. Cieľom súťaže Šariš Majster výčapu bolo už po štvrtýkrát vyzdvihnúť tradičné remeslo čapovania, skvalitniť úroveň servisu a pivnej kultúry v podnikoch na východnom Slovensku.

Správny výčapník musí nielen dokonale ovládať svoje remeslo, ale aj poznať históriu piva. Len vtedy bude svoju prácu skutočne milovať. V rámci finále súťaže tak výčapníci poriadne prevetrali aj svoje mozgové závity. V písomnom teste z teoretických znalostí pivnej kultúry, starostlivosti o pivo, varného procesu a vedomostí o značke a produktoch piva Šariš zbierali čo najviac bodov. Tento rok ich v rámci regionálnych kôl čakala aj ukážka čapovania absolútnej novinky slovenského pivného trhu – vrchne kvaseného piva Šariš Ejl.
Pivovar Šariš po prvýkrát uvaril svoj pivný špeciál s názvom EJL, ALE PO NAŠOM s originálnou slovenskou receptúrou, ktorý uviedol na trh vo februári 2019. A keďže sládok pivo varí, no výčapník ho robí, nechýbala ani možnosť natrénovať si čapovanie Ejlu pod dozorom tých najpovolanejších. Poslednou súťažnou disciplínou bola praktická skúška za výčapom, ktorá nejedného súťažiaceho riadne potrápila. Porota prísnym okom hodnotila celkový prejav súťažiaceho, techniku a prevedenie samotného čapovania, ale aj starostlivosť o pivné sklo.

V tomto ročníku si sily v čapovaní vo finálovom kole zmeralo 8 najlepších. O kvalite svojich schopností nakoniec porotu najviac presvedčila Andrea Gederová, ktorá je v tejto profesii relatívne nováčikom. V prevádzke Piváreň pod Bažantom v Michalovciach pracuje iba rok a už získala zlato. „Po vyhlásení môjho mena som bola šokovaná, ale zároveň šťastná, že som také niečo dosiahla. Určite ma to motivuje a nakopne, aby som na sebe pracovala ešte viac a dosiahla vo svojom živote niečo lepšie, “ povedala čerstvá víťazka Andrea Gederová.

Striebornú medailu si odniesla Miriama Ščerbová rovnako z prevádzky Piváreň pod Bažantom v Michalovciach. „Bola som veľmi šťastná, že som vyhrala druhé miesto. Veľkým prekvapením bolo už samotné postúpenie z regionálneho kola do finále. Sme radi, že náš podnik vyhral prvé dve miesta a je to pre mňa motivácia ešte viac sa zlepšovať, “ uviedla Miriama Ščerbová.

Tretie miesto získal Tomáš Hrabčak z podniku Trója v Lipanoch. „Bol som sklamaný, lebo viem, čo som urobil zle a boli to drobnosti. Už keď som bol vo finále, chcel som vyhrať prvé miesto, ale som rád aj za to tretie miesto, pretože všetci finalisti boli šikovní a bolo to veľmi vyrovnané. Naozaj rozhodovali detaily, “ doplnil Tomáš Hrabčak.

Každým rokom sa úroveň výčapníkov na východnom Slovensku zvyšuje. Súťažiaci sú ochotní stále sa zdokonaľovať a ponúkať tak svojim hosťom pivo v kvalite, tak ako by práve opustilo brány pivovaru. Pivo od víťazky tohtoročnej súťaže Šariš Majster výčapu si budú môcť vychutnať aj návštevníci Dňa otvorených dverí v pivovare Šariš, ktorý bude už túto sobotu 7. septembra 2019.

Čerstvá víťazka Andrea Gederová si prebrala aj peňažnú výhru. Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko

Čerstvá víťazka Andrea Gederová si prebrala aj peňažnú výhru. Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko
Miriama Ščerbová sa umiestnila na druhom mieste. Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko

Miriama Ščerbová sa umiestnila na druhom mieste. Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko
Z umiestnenia v prvej trojke sa tešil aj Tomáš Hrabčak. Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko

Z umiestnenia v prvej trojke sa tešil aj Tomáš Hrabčak. Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko
Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK