Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

LEGENDARIUM: Za neandertálcami a zábavou do Popradu a okolia

Neandertálci a mamuty pod Tatrami? Veru áno! Svedčia o tom aj nálezy neďaleko Gánoviec. Pri teplom prameni mali zvieratá a praľudia zdroj vody a obživy. K prameňu chodievala aj neandertálkyňa Aga. Raz sa však nešťastne pošmykla a ostala odpočívať na dne krátera tisíce rokov. V roku 1926, jeden z lámačov kameňa našiel v Gánovciach presne na mieste, kde kedysi žila i Aga, zaujímavý kus travertínu. Ukázalo sa, že išlo o vzácne pozostatky Agy. Chceš vedieť viac? Určite navštív Poprad a Gánovce, ktoré sú s Agou späté.

Vydajte sa po stopách legiend a spoznajte skvelé miesta na výlety pre celé rodiny. Na vybraných miestach získate ku vstupnému zdarma komiks o legendách a súťažnú nálepku Legendarium. Za nálepky je možné počas leta získavať zľavy na vstupné a zároveň sa zapojiť do záverečného žrebovania o hodnotné ceny pre celú rodinu.

Súťažné nálepky:

Tatranská galéria, Poprad (nálepka Aga), web

Podtatranské múzeum v Poprade (nálepka Aga), web

AquaCity Poprad (nálepka mamut), web

Tatranská galéria, Poprad
Momentálne v galérii prebieha výstava Terakotovej armády, za ktorou cestujú tisíce ľudi do Číny. Nahliadnite do hrobky prvého cisára Čchin Š chuang-ti, ktorý ako prvý dokázal zjednotiť Čínu a ukončil tak obdobie chaosu medzi všetkými čínskymi štátmi. V jeho hrobke sa viac ako 2 000 rokov ukrývalo 8 000 vojakov, ktorí teraz patria medzi ôsmy div sveta! Za návštevu Tatranskej galérie získate nálepku „AGA“ do komiksu Legendarium.

Bohatý zbierkový fond galérie predstavujú diela regionálnych spišských umelcov, súčasných umelcov východného Slovenska, výber slovenského umenia od roku 1900 a tvorba súčasných domácich i zahraničných autorov.

Podtatranské múzeum v Poprade
Múzeum pútavo prevedie návštevníka podtatranským životom od praveku až po súčasnosť. Nechýba expozícia venovaná neandertálcovi z Gánoviec. Aj tu na vás čaká nálepka "AGA". Viac...

Aquacity Poprad
Aquapark je rajom pre každé dieťa. Podtatranské AquCity ponúka svet zábavy, relaxu a oddychu. Súčasťou aquaparku je 13 vonkajších a vnútorných bazénov s termálnou vodou s teplotou 28°C – 38°C, tobogány a viac ako 350 vodných atrakcií, ktoré zaujmú a zabavia detí aj dospelých. Za návštevu Aquacity získate nálepku „MAMUT“. Ak už vo svojom komikse máte vyzbieraných 25 nálepiek, dieťa do 120 cm má vstup zdarma a rodič zľavu 50%.

Geopark neandertal, Gánovce
V Gánovciach, mestskej časti Popradu, nájdete Geopark nenadertal. Lokalita je skutočným miestom nálezu odliatku lebky neandertálca. Práve na tomto mieste sa našiel „prvý Slovák (Slovenka)“ – je to najvýchodnejší a najsevernejší výskyt neandertálcov vo východnej Európe.

Historické centrum Spišská Sobota
Historicky najvýznamnejšou časťou Popradu je Spišská Sobota, ktorá doslova láka na prechádzku malebnými historickými uličkami. Jadrom jedinečného mestského celku je trojuholníkové námestie, ktoré ohraničuje radová zástavba meštianskych domov. V Spišskej Sobote nájdete Kostol sv. Juraja, renesančnú zvonicu z roku 1598 a barokovú sochu Immaculaty. V parku sa nachádza mierka na obilie predstavujúca jedinečnú pamiatku na významné spišskosobotské trhy. Viac...

Podtatranské múzeum – pobočka Spišská Sobota
V pobočke Podtatranského múzea v Spišskej Sobote sa nachádzajú expozície cechy a remeslá v histórii horného Spiša, meštianske bývanie, expozícia venovaná sakrálnemu umeniu z obdobia 17. - 19. storočia. Medzi najcennejšie exponáty patria kovové náhrobné kríže remeselníkov s výraznými atribútmi remesla, Madona s dieťaťom zo Spišskej Teplice (14. stor.) a časť dreveného oltára s baníckym výjavom. Viac...

Štrba – zaniknutá osada Šoldov
Za dávnou históriou sa vyberte aj do podtatranskej Štrby. NA okraji obce sa nachádza zaniknutá osada Šoldov, ktorá je významnou archeologickou lokalitou. Nálezy kostrových pozostatkov z daného miesta dosahovali dĺžku až okolo dvoch metrov. Bývali tu teda kedysi obrovia? V Šoldove boli odkryté aj časti murív kostola a nanovo vystavané, aby návštevník mal predstavu, kde stál pôvodný kostol.

Liptovská Teplička – unikátne pivnice a stodolište
Približne 13 km od Štrby sa rozprestiera rázovitá podhorská obec Litovská Teplička. Známa je najmä unikátnymi zemiakovými pivnicami, ktoré pripomínajú drobné hobitie domčeky. Dosahujú hĺbku okolo 2,5 – 3 m. Vyhĺbené sú do vápenca a pivničky si držia stabilnú teplotu 2 až 6 °C. Navštíviť môžete aj miestnu bio farmu, ktorá ponúka mliečne produkty vysokej kvality. Dedinku obklopujú terasovité políčka a ponúka výhľady na Vysoké Tatry i Kráľovu hoľu. Viac...

Vydajte sa po stopách legiend a spoznajte skvelé miesta na výlety pre celé rodiny.

Na vybraných miestach získate ku vstupnému zdarma komiks o legendách a súťažnú nálepku Legendarium. Za nálepky je možné počas leta získavať zľavy na vstupné a zároveň sa zapojiť do záverečného žrebovania o hodnotné ceny pre celú rodinu. Viac informácií...

Legendarium ti zároveň prináša vyše 100 tipov na výlety. Na viac ako 50 z nich môžeš získať komiks a súťažné nálepky. Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj ceny pre celú rodinu!

Ďalšie tipy na výlety

Ceny v súťaži

Nálepka Aga

Nálepka Aga
Terakotová armáda - www.tatranskagaleria.sk - Jano Štovka

Terakotová armáda - www.tatranskagaleria.sk - Jano Štovka
Tatranská galéria, Poprad - Jano Štovka

Tatranská galéria, Poprad - Jano Štovka
Podtatranské múzeum v Poprade - Jano Štovka

Podtatranské múzeum v Poprade - Jano Štovka
Aquacity Poprad - www.aquacity.sk

Aquacity Poprad - www.aquacity.sk
Geopark Neandertal - obec Gánovce

Geopark Neandertal - obec Gánovce
Historické centrum Spišská Sobota - Jano Štovka

Historické centrum Spišská Sobota - Jano Štovka
Podtatranské múzeum Spišská Sobota - Jano Štovka

Podtatranské múzeum Spišská Sobota - Jano Štovka
Štrba Zaniknutá osada Šolbov -obec Štrba

Štrba Zaniknutá osada Šolbov -obec Štrba
Liptovská Teplička - Lukáš Fendek, obec L. Teplička.

Liptovská Teplička - Lukáš Fendek, obec L. Teplička.
Súvisiace články
5.9.2019 LEGENDARIUM: Malebné hrady na dosah ruky 4.9.2019 Prešovskí volejbalisti zdolali v príprave Košice 2.9.2019 LEGENDARIUM: Videli ste už malý Slovenský raj pri Prešove? 1.9.2019 LEGENDARIUM: Medzilaborce s okolím vás prekvapia 31.8.2019 LEGENDARIUM: Spoznajte Švejkove dobrodružstvá v Humennom 31.8.2019 LEGENDARIUM: Spišská Belá - rodné mesto J. M. Petzvala 30.8.2019 LEGENDARIUM: Poloniny ponúkajú miesta, ktoré si zamilujete 29.8.2019 LEGENDARIUM: Levoča ponúka zážitky pre celú rodinu 27.8.2019 LEGENDARIUM: Ako vznikol Sabinov? 10.8.2019 LEGENDARIUM: Stará Ľubovňa a okolie ponúka nielen hrad. Očarí celú rodinu 7.8.2019 LEGENDARIUM: Kežmarok - pôvabné kráľovské mesto ukrývajúce poklad 3.8.2019 LEGENDARIUM: Vysoké Tatry plné zážitkov pre celú rodinu 30.7.2019 LEGENDARIUM: Kam s deťmi v Pieninách 28.7.2019 LEGENDARIUM: Bardejov, historické mesto ukryté pod pamiatkami UNESCO 25.7.2019 LEGENDARIUM: Ždiar - čarovný kraj pod úpätím Belianskych Tatier 23.7.2019 LEGENDARIUM: Poklady Prešova: soľ, opál a mnoho iného 21.7.2019 LEGENDARIUM: Návrat do čias rytierov i na Domašu 19.7.2019 LEGENDARIUM: Kam v Snine a okolí? Ďaleký východ vás prekvapí
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK