Streda, 01. máj 2024
Meniny má Sviatok práce | zajtra Žigmund

Mesto Prešov podporuje Klimatický štrajk

Mesto Prešov vyjadruje podporu mladým ľuďom, ktorí sa v piatok 20.9.2019 zapoja do celosvetového Klimatického štrajku.

Klimatický štrajtk
Klimatický štrajtk

Oceňujeme, že aj obyvatelia slovenských miest sa rozhodli spojiť svoje sily a dať jasne najavo, že im záleží na záchrane planéty. Klimatické zmeny, ktorými prechádza naša Zem sa dotýkajú nás všetkých. Nárast globálnej teploty v podobe letných horúčav trápi aj mesto Prešov, a preto chceme z úrovne samosprávy odkázať účastníkom štrajku, že v tom nie sú sami. Na znak spolupatričnosti s ľuďmi v uliciach, nasvietime v deň štrajku budovu prešovskej radnice nazeleno.

Ako tretie najväčšie mesto na Slovensku cítime v environmentálnej oblasti veľkú zodpovednosť. Mesto Prešov už podalo 6 žiadostí o nenávratný finančný príspevok v rámci Integrovaného operačného programu na základe výzvy Zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry a adaptáciou urbanizovaného prostredia na zmenu klímy ako aj zavádzaním systémových prvkov znižovania znečistenia ovzdušia a hluku.

Zo šiestich projektov, ktoré má Prešov pripravené, sú už 2 schválené a ďalšie 4 sú v procese hodnotenia na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Mesto Prešov plánuje v rámci vodozádržných opatrení realizovať dažďové záhrady, a to najmä pri revitalizácii parku Vlada Clementisa, kde vznikne celkom 8 dažďových záhrad. Ďalšie 2 typy dažďových záhrad vzniknú v rámci revitalizácie verejných priestranstiev v lokalitách Námestie mládeže a Duchnovičovo námestie. V ostatných projektoch sú naplánované najmä sadové úpravy zahŕňajúce napríklad výsadbu živých plotov, krov, stromov a ďalších prvkov zelenej infraštruktúry. Revitalizácia týchto verejných priestranstiev je naplánovaná na budúci rok. Termín jej dokončenia závisí od viacerých faktorov, predovšetkým od aktuálneho procesu hodnotenia, či následného procesu verejného obstarávania.

V jednom z projektov, ktorý sa týka revitalizácie vnútrobloku na ulici 17. novembra sa okrem realizácie prvkov zelenej infraštruktúry pristúpi aj k úprave režimu povrchových a podzemných vôd. Vzhľadom na konštrukciu spevnených plôch, bude na ich odvodnenie využitý priamy priesak do podložia. Voda z cesty bude odvedená pozdĺžnym a priečnym sklonom do existujúcich vpustí, alebo do trávnika, kde vsiakne. Tento projekt je už schválený a revitalizáciu vnútrobloku plánuje mesto Prešov začať ešte v tomto roku.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Mesto Prešov odporúča občanom aktivovať si elektronickú schránku na doručovanie
Mesto Prešov bude aj v tomto roku doručovať niektoré rozhodnutia prostredníctvom Centrálneho Úradného doručovania (CÚD). Ide o rozhodnutia o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady. Predpokladaný termín vydávania a expedície rozhodnutí je koniec mesiaca apríl a mesiac máj.
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Tour de Prešov po prestávke opäť štartuje
Aj Prešov má svoju Tour. Po prestávke sa 1. mája 2024 obľúbené cyklistické podujatie vracia do ulíc nášho mesta. Pripravené je množstvo noviniek.
Zmena prevádzky verejných toaliet v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov o zmene prevádzky verejných toaliet od 1. mája 2024. Pre občanov budú k dispozícii verejné toalety na Floriánovej ulici.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK