Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Unikátne sakrálne diela pod jednou strechou

Krajské múzeum v Prešove vo štvrtok 26.9.2019 slávnostne otvorilo stálu expozíciu s názvom Sakrálne umenie 14. – 19. storočia. Vystavené diela sú zhmotnením vysokej umeleckej úrovne majstrov, prevažne z regiónov Šariš a Spiš.

Zachovalé unikáty sakrálneho charakteru, ktoré celé stáročia zdobili interiéry chrámov na východnom Slovensku, teraz môžete vidieť na jedinečnej výstave v priestoroch Rákociho paláca. Pozvanie na vernisáž jednej z najhodnotnejších expozícií Krajského múzea v Prešove prijal aj viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba. „Naše mesto ukrýva množstvo nádherných sakrálnych pokladov v podobe chrámov, barokových kaplniek na kalvárii a ďalších známych, či menej známych historických stavieb. Teraz však majú nadšenci sakrálneho umenia možnosť obdivovať aj vzácne diela, ktoré bežne neuvidia. Verím, že táto expozícia priláka množstvo návštevníkov z Prešova aj širokého okolia, “ uviedol viceprimátor.

Výnimočnú expozíciu tvorí viac ako 30 malieb, sôch a ďalších originálnych diel sakrálneho charakteru s nevyčísliteľnou umeleckou hodnotou, ktoré ešte nikdy neboli prezentované komplexne na jednom mieste. Exponáty pochádzajú prevažne zo zbierok Krajského múzea v Prešove a Slovenského národného múzea v Martine. Ostatné diela zapožičala prešovská rímskokatolícka cirkev.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK