PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18275/unikatne_sakralne_diela_pod_jednou_strechou.html

Unikátne sakrálne diela pod jednou strechou

Krajské múzeum v Prešove vo štvrtok 26.9.2019 slávnostne otvorilo stálu expozíciu s názvom Sakrálne umenie 14. – 19. storočia. Vystavené diela sú zhmotnením vysokej umeleckej úrovne majstrov, prevažne z regiónov Šariš a Spiš.

Zachovalé unikáty sakrálneho charakteru, ktoré celé stáročia zdobili interiéry chrámov na východnom Slovensku, teraz môžete vidieť na jedinečnej výstave v priestoroch Rákociho paláca. Pozvanie na vernisáž jednej z najhodnotnejších expozícií Krajského múzea v Prešove prijal aj viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba. „Naše mesto ukrýva množstvo nádherných sakrálnych pokladov v podobe chrámov, barokových kaplniek na kalvárii a ďalších známych, či menej známych historických stavieb. Teraz však majú nadšenci sakrálneho umenia možnosť obdivovať aj vzácne diela, ktoré bežne neuvidia. Verím, že táto expozícia priláka množstvo návštevníkov z Prešova aj širokého okolia, “ uviedol viceprimátor.

Výnimočnú expozíciu tvorí viac ako 30 malieb, sôch a ďalších originálnych diel sakrálneho charakteru s nevyčísliteľnou umeleckou hodnotou, ktoré ešte nikdy neboli prezentované komplexne na jednom mieste. Exponáty pochádzajú prevažne zo zbierok Krajského múzea v Prešove a Slovenského národného múzea v Martine. Ostatné diela zapožičala prešovská rímskokatolícka cirkev.

 
27.9.2019 | Pridal: Redakcia pis.sk | Mesto Prešov | čítané: 1014 krát