Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Na festival POCITY príde svoje filmy uviesť poľská režisérka KINGA DĘBSKA

10. ročník prešovského filmového festivalu POCITY prinesie od 7. do 13. októbra výber kvalitnej svetovej aj domácej kinematografie, stretnutia s filmovými osobnosťami aj sprievodné podujatia.

Slovenské filmy Loli Paradička a Nech je svetlo nebudú jediné, ktoré ich tvorcovia na festivale POCITY osobne uvedú. Program prešovského filmového festivalu zahŕňa aj sekciu PROFIL KINGA DĘBSKA, v rámci ktorého poľská režisérka Kinga Dębska osobne uvedie svoje filmy Moje dcéry kravy a Zábava, zábava v prešovskom kine Cinemax, sekciu doplní aj sobotné premietanie jej zatiaľ posledného filmu Plán B v Kine Scala.

Poľská režisérka a scenáristka vyštudovala filmovú réžiu na pražskej FAMU a japanistiku na Varšavskej univerzite. Za scenár k filmu Moje dcéry kravy (2015) získala na festivale v Gdyni Cenu divákov a Cenu novinárov a tiež cenu “Sieci Kin Studyjnych aj lokalnych”. V roku 2017 nakrútila film Zábava, zábava, ktorý prináša strhujúce príbehy troch žien rôzneho veku a v rôznych fázach závislosti na alkohole. Jej zatiaľ posledným filmom je romantická komediálna dráma Plán B.

Film Moje dcéry kravy je dramatickým príbehom dvoch sestier, ktoré sú si takmer cudzie a okrem pokrvného zväzku ich nič nespája. Líšia sa vo všetkom - od spoločenského postavenia po vkus či vieru v nadprirodzené sily. Ich stretnutie je vynútené náhlym ochorením ich matky, pričom ani tragická udalosť ich nedokáže zblížiť. Na sestry čakajú hádky, ironické poznámky a úplná absencia pochopenia. Neskoršia choroba otca spôsobí ďalší zvrat, ktorý sestry budú musieť prekonať samy dve, bez cudzej pomoci. Vo filme Moje dcéry kravy nie je priestor pre melodramatické epizódy uistením o "sile rodných sestier". Rodinná tragédia spočívajúca v chorobe najbližších osôb neprináša katarziu. Film Kingy Dębskej je silný vďaka skvelému scenáru a hereckému duetu Agata Kulesza - Gabriela Muskała.

S prokurátorkou Dorotou sa stretneme vo filme Zábava, zábava. Dorota sa zneužívaním svojej imunity snaží vyhnúť zodpovednosti za priestupky, ktoré spáchala pod vplyvom alkoholu. Jej manžel, úspešný politik, jej pomáha všetko ututlávať a mnohokrát jej zachráni krk, no pomaly stráca trpezlivosť. Snímka zobrazuje viaceré postavy, ktorých osudy boli ovplyvnené závislosťou od alkoholu. Uznávaná detská chirurgička Teresa prišla pre alkohol o svoju rodinu a jediná vec, ktorá jej zostala, je práca primárky v nemocnici. Situácia sa vymkne spod kontroly, keď do nemocnice príde opitá. Treťou postavou filmu je študentka Magda, ktorá holduje žúrovaniu, no keďže má dobré výsledky a výbornú prácu, nikto na to nič nehovorí. V jednej chvíli však stratí kontrolu a stane sa tragédia...

V kine Scala bude v rámci sekcie uvedený film Plán B, mnohovrstvové rozprávanie o ľuďoch, ktorí sa stretávajú s dôsledkami zlého osudu. Hoci hrdinovia spočiatku trpia zmenami, ktoré u nich nastali, nakoniec v sebe nachádzajú silu čeliť každodenným výzvam. Podobne ako vo filme Moje dcéry kravy, ktorý bol v Poľsku populárny, sa režisérke podarilo vytvoriť modelový "strednoprúdový film", ktorý je prístupný a zároveň núti k premýšľaniu. Dosiahnutie tohto cieľa bolo možné predovšetkým vďaka tomu, že sa jeho tvorcom podarilo nájsť dokonalú rovnováhu medzi smiechom a dojatím. Dębska okrem toho ešte raz preukázala, že je neprekonateľná v práci s hercami, čo dokazujú výkony Marcina Dorocińského a Kingy Preisovej.

Festival finančne podporili: Audiovizuálny fond, Mesto Prešov, primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, Prešovský samosprávny kraj, Fond na podporu kultúry národnostných menšín, Región Šariš, Milk Agro, Tangram, Ingmetal, DD21.

Profil režisérky Kingy Dębskej prinášame v rámci podujatia: Cześć Prešov! IV. Poľské dni v Prešove v spolupráci s Poľským inštitútom v Bratislave / Instytut Polski w Bratysławie.

Podrobné informácie o filmoch a programe nájdete aj na stránke: www.pocityfilm.sk.

Foto: Zuzanna Szamocka

Foto: Zuzanna Szamocka
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK