PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18309/presovska_univerzita_ako_jedina_na_slovensku_spustila_vyucbu_romskeho_jazyka.html

Prešovská univerzita ako jediná na Slovensku spustila výučbu rómskeho jazyka

Prešovská univerzita v Prešove (PU) v tomto akademickom roku otvorila nový študijný program rómsky jazyk a literatúra. Jeho cieľom je pripraviť kvalifikovaných učiteľov a pokryť stále sa zvyšujúce potreby vzdelávacieho procesu rómskej národnostnej menšiny. Na danom programe aktuálne študuje 9 študentov.

Jediný na Slovensku
Prešovská univerzita má v oblasti rómskych štúdií niekoľkoročné skúsenosti. Tie vyústili v roku 2011 do vzniku Ústavu rómskych štúdií (URŠ), ktorý je aktuálne súčasťou Centra jazykov a kultúr národnostných menšín PU. Ústav sa orientoval predovšetkým na vedecko-výskumnú činnosť, pričom pedagogická činnosť tvorila iba doplnkovú časť jeho aktivít. „Pokračovaním tohto trendu na pôde Prešovskej univerzity bola snaha akreditovať aj samostatný študijný program. Výrazným administratívnym obmedzením v tomto smere bola absencia nielen identického alebo podobného programu na inej vysokej škole na Slovensku, ale aj absencia samostatného študijného oboru romológia alebo romistika, “ priblížil dôvody vzniku programu Alexander Mušinka, antropológ ÚRŠ PU.

„Vzhľadom na tradíciu národnostného školstva na našej univerzite sme sa rozhodli pripraviť a predložiť na akreditáciu študijný program pedagogického zamerania rómsky jazyk a literatúra v študijnom odbore učiteľstvo akademických predmetov. Aktuálne v tomto smere poskytujme vzdelávanie pre maďarskú, rusínsku a ukrajinskú národnostnú menšinu, “ ozrejmil rektor PU Peter Kónya, ktorý sa teší, že sa univerzite minulý rok podarilo tento študijný program akreditovať a spustiť výučbu v aktuálnom akademickom roku.

Príprava učiteľov a reakcia na celospoločenské potreby
Zámerom tejto univerzitnej aktivity je príprava učiteľov, ktorí by boli schopní kvalifikovane vyučovať rómsky jazyk na základných a strených školách na Slovensku, ako aj snaha pokryť stále sa zvyšujúce potreby vzdelávacieho procesu a potreby vychádzajúce z praxe.

Akreditácia nového študijného programu je výsledkom práce nielen akademického prostredia na Prešovskej univerzite, v rámci ktorého sa pripravil komplexný akreditačný spis, ale aj aktivít Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. „Je dôležité, že v prostredí východného Slovenska sa po 30 rokov od nežnej revolúcie začnú učiť a pripravovať pedagógovia pre potreby regionálneho školstva. Ovládanie štandardizovanej rómčiny neposlúži len ako predmet výuky, ale aj ako vhodný prostriedok pre kvalitnejšiu výučbu a kontakt školy s rodinami rómskych detí. Za tento dôležitý krok treba poďakovať rektorovi Prešovskej univerzity prof. Petrovi Kónyovi a dr. Alexandrovi Mušinkovi, “ uviedol Peter Krajňák, štátny tajomník ministerstva školstva.

Dôvody na štúdium sú rôzne
Nový študijný program si v tomto akademickom roku zvolilo celkovo 9 študentov. Ich motivácia a dôvody sú rôzne. „Tento odbor som sa rozhodla študovať preto, lebo si chcem prehĺbiť poznatky z teórie, predovšetkým z kodifikovaného rómskeho jazyka, ako aj z histórie, ktorá je veľmi bohatá. Zároveň si myslím, že mi to uľahčí uplatniť sa na trhu práce, “ uviedla Natália Frencová, ktorá momentálne pracuje v metodicko-pedagogickom centre na národnom projekte Škola otvorená všetkým. Jej slová následne doplnila Mária Balogová, ktorá si myslí, že jej štúdium uľahčí život v rómskej komunite, ako aj pri práci s deťmi a mládežou, keďže pôsobí ako dobrovoľníčka a radkyňa v skautingu. „Štúdium rómskeho jazyka mi odporučila riaditeľka školy, na ktorej pôsobím, aby som získal kvalifikáciu a následne mohol vykonávať pedagogickú činnosť na danej škole“, priblížil svoju motiváciu Martin Mišenko z Rakús, ktorý pracuje na strednej škole ako majster odborného výcviku v odbore výroba konfekcie. Zároveň priznal, že kodifikovaná rómčina je podstatne náročnejšia ako tá hovorová.

 
9.10.2019 | Autor: Anna Polačková | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 2110 krát