Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Veľké zmeny na prešovských parkoviskách uľahčia Prešovčanom život

Obyvateľov a návštevníkov mesta Prešov čakajú o niekoľko mesiacov historicky najväčšie zmeny v oblasti parkovania vozidiel. Mesto zadefinovalo nové pravidlá týkajúce sa systému parkovania vo všeobecne záväznom nariadení, ktoré vstúpi do platnosti 1. júla 2020.

Naším cieľom je ponúknuť obyvateľom moderný, účinný a efektívny systém statickej dopravy, ktorý bude dlhodobo spĺňať potreby a očakávania všetkých obyvateľov. Bez zavedenia regulácie by naďalej dochádzalo k neustálej obsadenosti parkovísk nad rámec ich kapacity. V súčasnosti opakovane dochádza k situáciám, keď obyvatelia bytových domov nemajú kde zaparkovať svoje autá a na parkoviskách vzniká chaos.

Nachádzame sa v období príprav na zavedenie novej parkovacej politiky s cieľom urobiť poriadok na parkoviskách v celom meste a zjednodušiť tak Prešovčanom život. Zavedením regulovaného parkovania a zavedením parkovacích miest pre rezidentov a návštevníkov jednotlivých zón sa zlepšia podmienky pre obyvateľov bytových domov, ktorí vlastnia osobné autá. V nemalej miere k tomu prispejú aj novopostavené parkovacie miesta vo všetkých častiach mesta. Od roku 2016 do konca roka 2018 ich v Prešove pribudlo 1200. Okrem toho má radnica v pláne vybudovať ďalších 900 parkovacích miest, vďaka ktorým sa vyrovná bilancia potrebného počtu parkovacích miest pre rezidentov a počtu vozidiel rezidentov pri bytových domoch.

V súčasnosti je regulácia statickej dopravy zavedená iba v centre mesta. Nová koncepcia parkovania však bude platiť na území celého mesta s výnimkou štvrtí individuálnej bytovej výstavby, ktoré nie sú poznačené enormnou dopravnou záťažou. Regulácia bude realizovaná na všetkých verejných komunikáciách a parkoviskách, ktoré sú v majetku mesta, alebo budú na tento účel vybudované. S reguláciou statickej dopravy pri bytových domoch na jednotlivých sídliskách je spojené zavedenie plateného parkovania na vymedzenom území mesta Prešov. To bude rozdelené na 17 zón, v ktorých bude platiť šesť tarifných pásiem.

Systém plateného parkovania bude zavádzaný postupne v tých zónach, ktoré na to budú organizačne a materiálno-technicky pripravené. Ako prvé príde na rad spomínané centrum mesta, kde je podobný systém zavedený už teraz.

V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch budeme majiteľov vozidiel na web stránke mesta postupne informovať ako bude systém plateného parkovania fungovať a aké výhody im prinesie. Zároveň im vysvetlíme všetky dôležité pojmy, aké sú rozdiely medzi zónou a tarifným pásmom, a tiež to aké bude ich rozdelenie podľa ulíc. Prešovčania sa dozvedia aj všetko o cenách. Predstavíme typy parkovacích kariet, vysvetlíme aký je rozdiel medzi parkovacou kartou a parkovacím lístkom, aké budú časy spoplatnenia parkovísk, ale aj to aké formy úhrady budú môcť ľudia využiť.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK