Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

30 rokov slobody

Mesto Prešov v spolupráci s PKO Čierny orol a Filma production pripravujú špeciálny spomienkový večer pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie.

Spomienkový večer s názvom 30 rokov slobody sa uskutoční 15. novembra 2019 so začiatkom o 19.00 hod. v Kine Scala v Prešove. Spolu s Prešovčanmi si hudobnými vystúpeniami pripomenú významný medzník v histórii našej krajiny aj Kryl band a speváčka Viki Olejárová.

Večer venovaný 30. výročiu Nežnej revolúcie bude spojený s moderovanou diskusiou s priamymi aktérmi udalostí 17. novembra 1989.

Keď sme v osemdesiatom deviatom “riešili revolúciu”, boli sme mladí chalani. Ako poklady sme uchovávali zožltnuté noviny z augusta ´68 a čítali ich stále dookola. Na “béštvorkách” (pozn. pre neskôr narodených - B4 - kotúčový magnetofón Tesla) sme potajomky kopírovali Krylove pesničky a s pocitom zaraditeľným niekde medzi strach a dobrodružstvo ich šírili ďalej. Šesťdesiatyôsmy bol pre nás neskutočne vzdialenou minulosťou, ktorú sme poznali len z týchto fragmentov a zo sporého rozprávania rodičov. Niečo ako legenda, ktorá v šedej spleti panelákov na sídlisku voňala farbami slobody.

A zrazu sme ten pocit mohli zažiť na vlastnej koži.

Prešlo však ďalších tridsať rokov a Nežná revolúcia je ešte vzdialenejšia, než bola vtedy pre nás Pražská jar. Dnes však o nej môžeme (narozdiel od vtedajšej doby) hovoriť úplne slobodne a nahlas. Nemusíme schovávať novinové výstrižky so strachom, že kvôli nim zavrú našich rodičov. Kryla môžeme spievať kedykoľvek a kdekoľvek sa nám to zapáči. Úplne v pohode nás (alebo teraz už naše deti) aj napriek tomu zoberú na vysokú.

A predsa nehovoríme a nespievame.

Pozývame vás preto na tento večer. Budeme hovoriť a spievať. Pretože môžeme. Pretože chceme. Nemáme ambície robiť hĺbkové analýzy dopadu tejto politickej zmeny na náš súčasný život. Za ten totiž Nežná revolúcia nenesie zodpovednosť. Za ten nesieme zodpovednosť už iba my sami.

Príďte. Bude nám spolu príjemne. Ako pred tridsiatimi rokmi.

Organizátori.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK