Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Obnova turistickej infraštruktúry chodníka Čierna mláka

Počas októbra a novembra 2019 prebehne v Bardejovských Kúpeľoch a okolí revitalizácia náučného chodníka Čierna Mláka. Projekt má názov “Obnova turistickej infraštruktúry v regióne Šariš Bardejov a okolie – náučný chodník  “Čierna Mláka -  Bardejovské Kúpele”.

Akciu realizuje a financuje KOCR SEVEROVÝCHOD SLOVENSKA  v spolupráci s OOCR ŠARIŠ BARDEJOV. Informuje o tom riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek.
 
"KOCR SEVEROVÝCHOD SLOVENSKA  v spolupráci s OOCR ŠARIŠ BARDEJOV pripravuje obnovu poškodených drevených prvkov ktoré sa nachádzajú na náučnom turistickom chodníku Čierna Mláka Bardejovské Kúpele. Chodník patrí svojou polohou k vyhľadávaným turistickým miestom v Bardejovských Kúpeľoch. Hlavným cieľom projektu je oprava zničených a znehodnotených drevených prvkov na altánku – ohnisku Kozub Zimná a na vyhliadke na Hrad Zborov. Súčasťou bude aj oprava lavičiek a doplnenie informačných a smerových tabúľ. Pretože turistický chodník je majetkom Lesov Slovenskej republiky, po ukončení modernizácie bude odovzdaný do ich správy. Prevažná časť nákladov bude hradená z dotácie z KOCR SEVEROVÝCHOD SLOVENSKA, ktorú je potrebné vyčerpať do konca roka 2019, “ vymenoval R. Jančošek.

Náučný chodník - Čierna Mláka
Lesnícky náučný chodník Čierna mláka sa nachádza v lesoparku Bardejovských Kúpeľov, v lokalite nad jazierkom v Bardejovských Kúpeľoch. Do prevádzky bol uvedený v roku 2008. Celková dĺžka chodníka je 4,46 km. Je na ňom 18 tematických zastávok. Slatinné jazierko Čierna mláka vzniklo v terénnej depresii, ktorá v spojení s kamenistou nepriepustnou vrstvou zapríčinila, že voda nemá kam odtekať. Takto vznikli podmienky na významný ekosystém.
Vstup na chodník tvorí drevená vstupná brána s informačnou mapou, ktorá poskytuje základné informácie o chodníku. Zastávky na chodníku sú spolu s informačnými panelmi venované mimoprodukčným funkciám lesa. Z rozhliadne, ktorá je súčasťou chodníka, je nádherný výhľad na Zborovský hrad a jeho okolie.  Okrem toho je tam aj kamenná terasovitá vyhliadka na hlavný hrebeň Čergovského pohoria, kaplnka svätého Huberta, či príšera vystupujúcu z vôd jazierka pri Zimnej studni. Sú tam aj lavičky na oddych, studničky a zrubové ohnisko.
Tematické zameranie tohto lesníckeho náučného chodníka je: mimoprodukčné funkcie lesa. Náučný chodník je zadarmo, celoročný a samoobslužný.

Údaje o okruhoch:
1. okruh – Jedľový - nenáročný - dĺžka 1,9 km – prevýšenie 100 m
2. okruh – Bukový – mierne náročný – dĺžka 3,7 km – prevýšenie 220 m
3. okruh – Javorový – náročný – dĺžka 3,9 km – prevýšenie 290 m (z okruhu vedú dve odbočky na vyhliadky)

Zastávky náučného chodníka:
1. Základné údaje o lesníckom náučnom chodníku ČIERNA MLÁKA
2. Spoznávanie drevín podľa kôry (náhľad stanovišťa)
 3. Lesy osobitného určenia (náhľad tabule)
 4. Les a voda (náhľad tabule)
 5. Vietor, syn Slnka (náhľad tabule)
 6. PRO SILVA (náhľad tabule)
 7. Zver - súčasť lesa (náhľad tabule)
 8. Prímestské a ďalšie lesy s významnou zdravotnou, kultúrnou alebo rekreačnou funkciou (náhľad tabule)
9. Kaplnka sv. Huberta (náhľad kaplnky)
 10. Vyhliadka na Zborovský hrad (náhľad tabule)
 11. Čierna mláka (náhľad tabule)
 12. Čergov – perla severovýchodného Slovenska (náhľad tabule)
 13. Les a vzduch (náhľad tabule)
 14. Pôdoochranná funkcia lesa (náhľad tabule)
 15. Brečtan popínavý (náhľad tabule)
 16. Ťažba - prostriedok výchovy lesa (náhľad tabule)
 17. Les - súčasť krajiny (náhľad tabule)
 18. Rastové fázy lesa (náhľad tabule)

Región severovýchodného Slovenska má čo ponúknuť – od histórie, kultúry, podujatí, športových aktivít, cyklotrás až po relax a kúpeľnú liečbu v Bardejovských kúpeľoch. Skutočným klenotom turistického ruchu je historické mesto Bardejov zapísané v UNESCO. Vojnová história je zas doménou Svidníka a Dukly. V okolí Bardejova je 6 navzájom prepojených cyklotrás, s dĺžkou takmer 10 km. Tvoria ich 4 liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon, Čerešenka a Herkules, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov, Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. K dispozícii je aj necelých 40 km značených turistických chodníkov.

Hrad Zborov, foto Vladimír Kaminský
Hrad Zborov, foto Vladimír Kaminský
Kozub Zimná-BK
Vyhliadka hrad Zborov
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK