Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Prešov ocenil najlepšie kuchárky

Kuchárky prešovských škôl a školských zariadení opäť predviedli svoju kreativitu a zručnosti pri príprave chutných a oku lahodiacich jedál. V rámci Svetového dňa výživy mesto Prešov ocenilo nielen ich tvorivosť, ale aj náročnú prácu.

Kulinárske podujatie Svetový deň výživy napísalo už svoj 12. ročník a tento rok sa nieslo v znamení zeleninových jedál a hesla „Prevencia proti chorobám prostredníctvom zdravej výživy.“

Prešovské kuchárky pri tejto príležitosti uvarili zeleninové špeciality a pripravili vynikajúce šaláty pre 400 hostí. Samozrejme, už tradične sa pridržiavali noriem školského stravovania a všetkých presvedčili o tom, že aj recepty zo školskej jedálne môžu poľahky konkurovať jedlám z reštaurácií.

Do prípravy sa zapojili všetky školské jedálne v meste. Súčinnosť v rámci organizácie podujatia poskytli MŠ Solivarská a MŠ Mirka Nešpora.

"Ako zriaďovateľ základných a materských škôl sa mesto Prešov neustále snaží zveľaďovať prostredie kuchýň, robiť ho krajším a bezpečnejším, dopĺňať vybavenie na prípravu stravy. Chcel by som sa v tejto chvíli poďakovať predovšetkým Vám, ktorí svoj čas a kuchárske umenie venujete príprave jedla. Napriek tomu, že aj dnes ste museli zabezpečiť obedy pre všetkých stravníkov v jedálňach, našli ste si čas a pripravili ste pre nás pestrú ponuku zeleninových špecialít, " prihovoril sa prítomným druhý zástupca primátorky mesta Prešov Pavol Neupauer.

Cenu viceprimátora mesta Prešov Pavla Neupauera získal Tekvicový koláč s tvarohom a želatínou, ktorý pripravili šikovné kuchárky zo školskej jedálne MŠ Jurkovičova.

Svetový deň výživy bol zároveň príležitosťou na ocenenie zamestnancov.

Za svoju prácu získali ocenenie:

Viera Kostovčíková - vedúca Zariadenia školského stravovania v MŠ Solivarská
Emília Kocíková - kuchárka pre diétny stravovací systém v ZŠ Kúpeľná
Mária Koľšovská - hlavná kuchárka v MŠ Bratislavská
Silvia Šrágová - kuchárka v MŠ Čapajevova
Mária Ištoňová - administratívna pracovníčka v ZŠ Šrobárova
Anna Bramuková - hlavná kuchárka ZŠ s MŠ v Šarišských Bohdanovciach, ktoré sú súčasťou Školského úradu v Prešove

Svetový deň výživy však nebol iba o jedlách, ale aj o užitočných radách z oblasti zdravého stravovania.

Mesto Prešov je známe tým, že dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti si už naša samospráva pripísala viaceré pozitívne výsledky a prvenstvá. V roku 2015 získal Prešov prestížne ocenenie ako najlepší zriaďovateľ školských jedální v Česku a na Slovensku. Svetový deň výživy tak bol opäť ukážkou vysokej profesionality a odbornej zdatnosti personálu, ktorý denne pripravuje jedlá pre takmer 10 000 stravníkov.

Školské stravovanie v meste Prešov sa ako jedno z prvých na Slovensku zapojilo aj do projektu "Dovidenia rezne, alebo Startup modrej planéty". Jedným z cieľov tohto projektu je podpora a nákup potravín od regionálnych producentov či nakupovanie v ekologických obaloch.

Projekt tiež umožňuje flexibilný prístup k zostave jedálneho lístka, t.j. akceptovanie náboženských požiadaviek, národnostných špecifík a podobne, a tiež znižovanie zdroja živočíšnych bielkovín v prospech tých rastlinných.

Zamestnancom i hosťom sa na podujatí prihovoril aj štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy a výskumu SR Peter Krajňák.

Divákov svojimi vystúpeniami zabavili deti z MŠ Solivarská, ktoré predviedli pásmo tanca a spevu v ľudovom kroji, ale aj deti z MŠ Mirka Nešpora, ktoré všetkých zaujali svojimi milými riekankami, hrami a pesničkami.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK