PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18349/ako_si_spravne_vybrat_pzp_zmena_nastala_aj_pri_preukazovani_ich_platnosti.html

Ako si správne vybrať PZP? Zmena nastala aj pri preukazovaní ich platnosti

Vybavovanie PZP, a teda platne uzatvoreného povinného poistenia, neobíde žiadneho vlastníka motorového vozidla s prideleným EČV. Teda minimálne by nemalo, pokiaľ nechce čeliť riziku nemalej pokuty.

Vybavovanie PZP, a teda platne uzatvoreného povinného poistenia, neobíde žiadneho vlastníka motorového vozidla s prideleným EČV. Teda minimálne by nemalo, pokiaľ nechce čeliť riziku nemalej pokuty.

Slúži na náhradu škody majetku alebo zdraví ľudí, ktorým poistený klient spôsobil poistnú udalosť. V preklade, pokiaľ niekomu nabúrate auto, škodu z väčšej či menšej časti preplatí poisťovňa. Ako si však vybrať to správne?

Rôzne podmienky poisťovní
To, že si každá poisťovňa sama stanovuje svoje podmienky, snáď nikoho neprekvapí. Zatiaľ čo v niektorých dostanete málo muziky za veľa peňazí, v inej to môže byť presne naopak.


Zdroj: pexels.com


Výška poistného pri povinnom zmluvnom poistení tak závisí od množstva parametrov. Najčastejšie ním je výkon motora či vek vodiča, no zaskočení by ste nemali ostať ani v prípade, že sa celková suma bude odvíjať od bydliska majiteľa auta. Vodiči z väčších miest si v tomto prípade priplatia, a zrejme všetci tušíme prečo. Dôvodom, prečo sa teda sumy za povinné zmluvné poistenie líšia je práve fakt, že každá poisťovňa si tieto parametre nastavuje individuálne. Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako si vybrať tú správnu, je použiť online porovnávač PZP.

Najlacnejšie sa nie vždy rovná najlepšie
V snahe ušetriť čo najviac siahajú mnohí ľudia práve po najlacnejších dostupných PZP. V konečnom dôsledku ich však akákoľvek škodová udalosť môže vyjsť nemalé peniaze navyše. Aby ste neprerobili, je dôležité všímať si poistné krytie, respektíve akú škodu poisťovňa pri nehode preplatí. Pokiaľ cestujete aj do iných krajín Európy, dajte si pozor, aby tam platilo práve to vaše.


Zdroj: flickr.com

V niektorých poisťovniach sa stretnete aj s akýmisi bonusmi, pri ktorých ponúkajú napríklad pripoistenie úrazu vodiča či posádky automobilu, ale aj škodu spôsobenú v prípade živelnej udalosti. Pripoistiť si však môžete aj batožinu alebo čelné sklo. Práve to sa často stáva terčom zneužívania škodovej udalosti, pričom je dokazovanie vinníkov nesmierne náročné. Množstvo vodičov, ktorým kamienok odstrelený z cudzieho auta rozbil čelné sklo, sa peňazí od poisťovne nikdy nedočkalo. Odporúčame preto zvážiť aj pripoistenie priamo určené na sklá v aute.

Všímajte si aj asistenčné služby
Asistencia je jedna z vecí, ktoré pri výbere častokrát zanedbávame. Je však dôležité vedieť napríklad telefónne číslo, na ktoré sa v prípade nehody môžete obrátiť, ako aj servis, ktorý vám poisťovňa poskytne. Asistenčná služba k dispozícii nonstop je jedna z vecí, na ktorej by ste rozhodne šetriť nemali.



Zdroj: pxhere.com


Dajte si pozor pri preukazovaní PZP
Doposiaľ sme boli zvyknutí preukazovať platnosť PZP bielou kartou vydanou poisťovňou. Od 1. októbra však nastala zmena, a tak platnosť svojej PZP musí každý vodič preukázať zelenou kartou - Medzinárodnou kartou automobilového poistenia. Tá má, pochopiteľne, medzinárodnú platnosť, čiže neplatí už len na území Slovenskej republiky. Vydávanie bielych kariet bolo novelou zákona o Exportno-importnej banke zrušené, a zmeny nadobudli platnosť už na začiatku októbra. Mali by ste si preto čo najrýchlejšie skontrolovať, či máte originál zelenej karty vždy po ruke.

 
24.10.2019 | Autor: Linda Mikesková | Doprava | čítané: 1659 krát