PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18351/vlak_vojaka_svejka_prepravil_vlete_2300_ludi.html

Vlak vojaka Švejka prepravil v lete 2300 ľudí

Vlak vojaka Švejka, ktorý premával v letnej sezóne 2019 z Medzilaboriec do poľského Sanoku a Rzeszowa, prepravil počas víkendov v tomto lete 2300 ľudí, čo je oproti vlaňajšku o približne 400 osôb viac.
Socha vojaka Švejka na železničnej stanici v Medzilaborciach
Socha vojaka Švejka na železničnej stanici v Medzilaborciach

Nasadený bude aj v budúcom roku, keď bude premávať rovnako v soboty a nedele od 27. júna do 30. augusta 2020. Na základe rokovaní s poľskou stranou by v budúcnosti mohol premávať už v júni a tiež v septembri, k sobote a nedeli by mohol pribudnúť aj piatok. Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

Vlaky z Medzilaboriec cez Lupkov, ktoré obnovili v roku 2017, sú podľa jeho ďalších slov zamerané na rozvoj prihraničného turizmu. „Tento rok sezónne vlaky premávali od 29.6. do 1.9. – dva páry denne v sobotu a jeden pár v nedeľu. Počas sezóny 2019 sme na základe predbežnej analýzy prepravili 2302 osôb, čo je približne 38 osôb na vlak, “ spresnil s tým, že vlani bol počet cestujúcich na úrovni 1910 a v roku 2017 sa týmito vlakmi prepravilo 2498 ľudí. „Aktuálne pripravujeme zatraktívnenie týchto sezónnych spojov a prípojov k nim, ale keďže tento projekt ešte nie je sfinalizovaný, nemôžeme ho konkretizovať, “ doplnil.

Kováč teda potvrdil, že ZSSK pripravuje vedenie tohto sezónneho spojenia aj v budúcom roku, zatiaľ v mesiacoch júl a august, a to počas sobôt a nedieľ. „Radi by sme však tieto sezónne spoje v budúcnosti rozšírili aj na mesiace jún a september a vlaky by mohli byť vedené v piatky, soboty a nedele. Toto však musí definitívne schváliť objednávateľ – Ministerstvo dopravy a výstavby SR, ako aj objednávateľ dopravy na poľskej strane.“

„Sme radi, že sa dosiahli takéto čísla. Znamená to, že Vlak vojaka Švejka je stále atraktívnym dopravným spojením počas leta medzi Slovenskom a Poľskom. Rovnako nás teší myšlienka jeho rozšírenia na mesiace jún a september a tiež to, že vlak by mohol premávať už od piatka, “ vysvetlil primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský. Spomenul, že významným pokrokom v rozvoji cestovného ruchu v meste by bola investícia do rekonštrukcie Múzea moderného umenia Andyho Warhola. „Veľmi úzko to spolu súvisí, “ podotkol.

Primátor spomenul tiež v budúcom roku pripravovanú novinku v Medzilaborciach, a to vláčik na kolesách, ktorý by mal premávať nielen v uliciach mesta, ale aj v jeho blízkom okolí. „Veríme, že táto atrakcia rozšíri ponuku služieb pre potenciálnych návštevníkov mesta a že aj takýmto spôsobom dokážeme udržať turistu v našom území čo najdlhšie. Začína sa tiež realizovať projekt Haškových kúpeľov, čo by bol ďalší príspevok k rozvoju cestovného ruchu, “ vysvetlil.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš pripravila v súvislosti s týmto sezónnym spojením informačný leták. Počas tohto leta bol distribuovaný aj za hranice regiónu, ktorý organizácia zastrešuje. Cieľom tejto aktivity bolo, aby informáciu o možnosti prechádzať jedinečným historickým Lupkovským tunelom získalo čo najviac potenciálnych návštevníkov. Aktivity zamerané na podporu rozvoja tohto produktu cestovného ruchu plánuje organizácia v spolupráci s mestom Medzilaborce, ktoré je jej dlhoročným členom, aj v budúcom roku.

 
24.10.2019 | Autor: OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš | Tip na výlet | čítané: 1387 krát