PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18352/nakupne_centrum_v_presove_ma_vlastny_cmelin_aj_budky_pre_vtaky_a_netopiere.html

Nákupné centrum v Prešove má vlastný čmelín aj búdky pre vtáky a netopiere

Moderné nákupné centrum v metropole Šariša rozvíja ekologické aktivity na podporu udržateľnosti životného prostredia. Vďaka nim už získalo aj prestížny certifikát, aký má len 6 nákupných centier na svete.

Čmelín, búdky pre vtáky a netopiere či hotel pre hmyz. Správať sa zodpovedne a ekologicky môžu aj moderné polyfunkčné budovy, príkladom je nákupné centrum na východe Slovenska, ktoré vo svojom areáli podporuje biodiverzitu.

Pozitívne ohlasy zákazníkov
„Ekológia je v súčasnosti horúcou témou a aj my chceme svojimi aktivitami prispieť k zlepšeniu životného prostredia v ktorom žijeme. Už pri výstavbe sme kládli dôraz na rôzne environmentálne kritériá, napríklad na systém energetiky, možnosti spätného získavania tepla či systém osvetľovacej sústavy. Doposiaľ sme vysadili vyše 120 stromov a vyše 1000 okrasných rastlín v okolí centra a inštalovali sme prvky ekomarketingu, ” vysvetľuje Daniela Štieberová, manažérka nákupného centra.

Areál okolo Eperia Shopping Mall tvorí príjemné zelené prostredie a ekologické centrum, ktoré pozostáva z obydlí pre rôzne druhy živočíchov a podporuje biodiverzitu. Jeho súčasťou je čmelín, vtáčia búdka, búdka pre netopiere či dokonca hotel pre hmyz. Inštaláciou týchto obydlí sa zachováva rozmanitosť ríše zvierat.
„Zákazníci tieto aktivity vnímajú veľmi pozitívne a sme radi, že dostávame aj ďalšie podnety na realizáciu iných ekoprojektov, pričom niektoré z nich v najbližšej dobe zrealizujeme. Momentálne pripravujeme výstavu všetkých našich doteraz realizovaných ekologických aktivít, “ dodáva D. Štieberová.
Ekologické aktivity v Prešove

„Žijeme v dobe, kedy je ovzdušie v mestách vo zvýšenej miere zaťažené emisiami CO2 z výfukových plynov, výnimkou nie je ani Prešov. Preto vnímame veľmi pozitívne akékoľvek ekologické aktivity smerujúce k ochrane životného prostredia. Súčasťou zeleného prístupu mesta je aj rozvoj miestnej komunity.” vyjadril sa Vladimír Tomek, hovorca mesta Prešov.

V spolupráci so samosprávou vybudovala Eperia na neďalekom sídlisku pre obyvateľov moderné outdoorové workoutové ihrisko a priamo pri obchodnom centre postavila detské ihrisko, ktoré patrí k najnavštevovanejším v Prešove. V metropole Šariša sa vyvíja viacero komunitných ekologických aktivít, ktorých súčasťou je aj nákupné centrum Eperia.

„Zapojili sme sa do komunitného projektu bajkšering – Bicykluj za dobré skutky, kde sme umiestnili stojisko bicyklov pred nákupným centrom a registračné centrum na infopulte, ” približuje riaditeľka centra.

Do svojich ekologických aktivít sa snaží centrum zapájať aj jednotlivé prevádzky, napríklad prostredníctvom projektu Vráť ma - iniciatívy prešovských kaviarní, ktorá šetrí papierové poháre a znižuje odpad prostredníctvom konceptu vratného pohára. V súčasnosti sa zapojilo prvých päť prevádzok - Yogi´s, Coffeeshop company, Madison Coffee a Bagetéria.

Žiaden plastový riad
„Už pred samotným otvorením centra padlo jednoznačné rozhodnutie o používaní keramického inventáru vo foodcourtoch, čím sme plastu povedali jednoznačne nie, ” uzatvára D. Štieberová.

Vďaka svojim ekologickým aktivitám získala Eperia Shopping Mall v lete 2019 prestížny certifikát BREEAM Excellent. Je len jedným zo šiestich nákupných centier vo svete, ktoré má toto vysoké medzinárodné ekologické hodnotenie.

 
24.10.2019 | Autor: Miroslava Korytková | Spoločnosť | čítané: 1253 krát