PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/18358/navstevnici_archeoparku_v_hanusovciach_nad_toplou_zaziju_praveku_modnu_prehliadku.html

Návštevníci archeoparku v Hanušovciach nad Topľou zažijú pravekú módnu prehliadku

V piatok 25. októbra otvorí Archeopark Živá archeológia svoje brány pre širokú verejnosť poslednýkrát v tomto roku.

V rámci podujatia Zatváranie brány 2019 pripravilo Krajské múzeum v Prešove – organizačná jednotka Kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou záverečný archeofestival tejto sezóny. Návštevníci sa tak môžu preniesť do najvzdialenejšej minulosti ľudských dejín a pripravené je aj prekvapenie - praveká módna prehliadka.

Témou záverečného archeofestivalu bude "Prežitie v praveku". Podľa archeologičky Ivany Lešičkovej to však ľudia zo staršej doby kamennej nemali jednoduché.

"Zameriame sa na najstaršie obdobie ľudských dejín - dobu kamennú. Lovci a zberači z paleolitu to mali v živote veľmi ťažké - neustále presuny za zverou, budovanie stále nových obydlí, neistá budúcnosť, " hovorí Mgr. Ivana Lešičková, archeologička Krajského múzea v Prešove, organizačná jednotka Kaštiel a Archeopark Hanušovce nad Topľou.

Ako ďalej vysvetľuje, veľký posun nastal v mladšej dobe kamennej. Ukázali sa tu totiž prví roľníci, ktorí sa stali priekopníkmi poľnohospodárstva a prvých remesiel.

"Týmto našim neolitickým predkom vďačíme za to, že sme sa mohli dostať na pomyselný vrchol potravinového reťazca a žiť v podstate tak, ako žijeme teraz, " prezradila Lešičková.

Počas podujatia sa návštevníci naučia základné znalosti, ktoré praveký človek musel ovládať. Zoznámia sa so základnými loveckými technikami, pretože podľa Lešičkovej musel každý paleolitický muž dokázať skoliť mamuta a obrániť sa pred jaskynným medveďom.

"Pozrieme sa aj na druhú zložku prežitia – hľadanie rastlinnej potravy a jej základné spracovanie. Takisto sa naučíme zhotoviť si vlastné nástroje a odev podľa pravekých techník", dodáva Lešičková.

Na podujatí nebudú podľa nej chýbať ani zábavné kvízy a praveká módna prehliadka. Záverečný archeofestival sezóny sa uskutoční v piatok 25.10.2019 v čase od 10:00 h do 16:00 h. Vstup je voľný.

Pôvodné Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou vzniklo v r. 1975.. 1.1.2017 sa zlúčilo s Krajským múzeom v Prešove. Spolu s jeho pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou hanušovského múzea je živé archeologické múzeum v prírode, v Prešove expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku a Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

 
25.10.2019 | Autor: Rastislav Žitný | Mesto Prešov | čítané: 882 krát