Mesto Prešov je známe tým, že venuje zvýšenú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. Prešovské školské jedálne dlhodobo udávajú trendy v stravovaní detí v základných a materských školách. Dôkazom je aj rozbiehajúci sa projekt "Dovidenia rezne, alebo Startup modrej planéty". Jedným z jeho cieľov je podpora a nákup potravín od regionálnych producentov vrátane čerstvej zeleniny a ovocia, nakupovanie v ekologických obaloch, či zníženie obsahu soli a pridaného cukru v stravovaní detí. Zároveň však prispieva k skracovaniu uhlíkovej stopy, čo je v čase klimatických zmien nanajvýš aktuálne.
Súčasťou projektu je aj takzvaný FLEXI jedálny lístok vytvorený podľa novej metodiky flexi stravovania. Ide o inovatívny prístup k zostave jedálneho lístka s dôrazom na akceptovanie náboženských požiadaviek, národnostných špecifík, a tiež znižovanie zdroja živočíšnych bielkovín v prospech tých rastlinných.
Školské jedálne budú pri zavádzaní FLEXI jedálneho lístka vychádzať z noriem schválených Ministerstvom školstva, ktoré boli vypracované na základe požiadaviek expertov v oblasti výživy. Ako prvá v Prešove sa do projektu zapojila ZŠ Prostějovská.