Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Okresný úrad Prešov upozorňuje na zvýšenú koncentráciu prachových častíc v ovzduší

Okresný úrad Prešov - Odbor starostlivosti o životné prostredie upozorňuje na zvýšené koncentrácie prachových častíc zaznamenaných v ovzduší mesta Prešov a v jeho okolí. Jedným z dôvodov je aj vykurovanie domácností tuhým palivom.

V dňoch 21. 10. 2019 - 23. 10. 2019 bol v oblasti riadenia kvality ovzdušia, vymedzenej územím mesta Prešov a obce Ľubotice, prekročený denný priemer koncentrácie tuhých častíc PM10 45 µg.m-3 tri dni po sebe a zároveň je predpoklad, že poveternostné podmienky sa nezlepšia.

Okrem nepriaznivých poveternostných podmienok prispieva ku znečisteniu ovzdušia doprava a najmä lokálne vykurovanie budov, vrátane rodinných domov tuhými palivami.

Okresný úrad Prešov preto žiada fyzické a právnické osoby, aby pri prevádzkovaní spaľovacích zariadení na spaľovanie pevného paliva (pece, kotly, krby) používali iba na to určené palivo. Spaľovanie odpadu v domácom prostredí je zakázané. V prípade, ak lokálne kúreniská a lokálne kotolne majú možnosť vykurovania zemným plynom, je vhodné tento spôsob kúrenia aspoň dočasne uprednostniť.

Tiež je žiaduce zvážiť aj cestovanie individuálnou automobilovou dopravou.

Zvýšené koncentrácie prachových častíc majú nepriaznivé účinky na ľudské zdravie, ako je podráždenie horných dýchacích ciest s kašľom a kýchaním a podráždenie očných spojiviek. Okresný úrad odporúča obmedziť vetranie v čase inverzie (hlavne v podvečerných hodinách) i pohyb vo vonkajšom prostredí, hlavne deťom, starším a chorým ľudom.

Platnosť upozornenia sa začala dňa od 24.10.2019 a platí do odvolania.

Aktuálne informácie o kvalite ovzdušia na území SR sú online dostupné na stránke www.shmu.sk.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK